Mittatilausompelija suunnittelee, valmistaa ja kaavoittaa asiakkaille yksilöllisiä vaatteita ja asusteita. Hän hallitsee vaatetusalan koneet ja laitteet, työmenetelmät, erilaiset materiaalit ja trendit. Mittatilausompelijan työn painopiste on vaatteen valmistuksessa. Mittatilausompelija voi toimia myös muodin- ja pukeutumisen ammattilaisena, vaatteiden myyjänä ja pukeutumisneuvojana.
Mittatilausompelija voi työskennellä ompelimossa, ateljeessa, vaateliikkeessä, kangaskaupassa, erikoisliikkeessä, ompelunohjaajana tai vaikka teatterin puvustamossa. Monet tekstiili- ja muotialan ammattilaiset toimivat usein myös itsenäisenä yrittäjänä.
Mittatilausompelijan työssä korostuu luovuus, kädentaidot ja pitkäjänteinen työskentely. Tekstiili- ja muotialan ammattilainen on myös sujuva asiakaspalvelija. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
visuaalisuus
oma-aloitteisuus
materiaalituntemus
muodin ja tyylien tuntemus
hahmottamiskyky
vastuullisuus
suunnitelmallisuus
laatutietoisuus
Aatu amiksessa - Raquel Martinez valmistui kahdessa vuodessa ylioppilaspohjaisesta tekstiili- ja muotialan koulutuksesta ja toimii alan yrittäjänä:
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tekstiili- ja muotialan ammattilainen osaa valmistaa erilaisia vaatteita, asusteita ja sisustustekstiilejä sekä toimia alan liikkeissä myyntitehtävissä. Tredussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa voi opiskella mittatilausompelijaksi, ompelijaksi tai muotiassistentiksi.
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely, jonka hakuaika on vuosittain helmi-maaliskuussa ja opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan kesäkuussa. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet, sekä vailla ammatillista tutkintoa olevat hakijat.
Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun osoitteessa: