Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Harkintaan perustuva valinta

Harkinnanvaraisessa valinnassa valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Yhteen hakukohteeseen voidaan ottaa tällä tavoin enintään 30 prosenttia opiskelijoista. Hakijan koulutustarve ja mahdollisuudet selvitä opinnoista otetaan huomioon, kun valintapistemäärästä poiketaan.

Harkintaan perustuvassa valinnassa arvioidaan hakijan koulutustarve ja edellytykset suoriutua opinnoista. Tredu ei käytä harkintaan perustuvassa valinnassa valtakunnallista oppimisvalmiuksia mittaavaa koetta.

Kun harkintaan perustuvan valinnan perusteena on oppimisvaikeudet tai sosiaaliset syyt, sinut huomioidaan myös varsinaisessa valinnassa. Tässä tapauksessa voit siis tulla valituksi varsinaisessa valinnassa, vaikka harkintaan perustuvan valinnan päätös olisi kielteinen. Jos sinulla on yksilöllistetty oppimäärä äidinkielessä ja matematiikassa tai haet ulkomaisella todistuksella tai olet keskeyttänyt peruskoulun, voit tulla valituksi ainoastaan harkintaan perustuvan valinnan kautta.

Lentokoneasennuksen perustutkintoon valitaan opiskelijat pelkän pääsykokeen perusteella. Kaikki tälle alalle yhteishaussa hakeneet huomioidaan ja kutsutaan pääsykokeeseen, myös ne hakijat joilla on hakemuksellaan automaattinen harkinnanvaraisuus.

Harkintaan perustuvan valinnan perusteena voi olla:

  • Oppimisvaikeudet
  • sosiaaliset syyt
  • koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeus
  • kielitaitosi ei ole riittävä tutkinnon suorittamiseksi
  • yksilöllistetty oppimäärä äidinkielessä ja matematiikassa

Harkintaan perustuva valinta tehdään tredu.yhteishaku@tampere.fi -sähköpostiin toimitettujen liitteiden sekä mahdollisen kielikokeen ja haastattelun perusteella. Jos liitteet puuttuvat, hakemustasi ei käsitellä harkinnanvaraisessa haussa.

Näin haet harkintaan perustuvalla valinnalla


  1. Täytä yhteishakulomake osoitteessa www.opintopolku.fi
    Ilmoita hakulomakkeella, että haet harkintaan perustuvassa valinnassa. Voit hakea harkintaan perustuen jokaiseen hakukohteeseesi tai vain osaan niistä.
  2. Lähetä tredu.yhteishaku@tampere.fi -sähköpostiin tarvittavat liitteet viimeistään 22.3.2022 klo 15.00.

Mitä liitteitä toimitat harkintaan perustuvan valinnan tueksi

OPPIMISVAIKEUDET

Sinulla on todettuja oppimisvaikeuksia, joista huolimatta sinulla on mahdollisuus selviytyä haettavan tutkinnon opinnoissa oppilaitoksen tukitoimien avulla.

Tarvittavat liitteet:

1. Asiantuntijan lausunto (Erityisopettaja tai muu asiantuntija, esim. ryhmän oma opettaja), joka on sinulle henkilökohtaisesti kohdistettu. Lausunnossa on oleellista, miten oppimisvaikeus on vaikuttanut opinnoista suoriutumiseen yläkoulussa (eli miten on vaikuttanut arvosanoihin).

2. Perustelut harkinnanvaraiselle hakemiselle juuri tälle alalle. Voit käyttää lomaketta Ulkoinen linkkiPaek –lomake  tai kirjoittaa vapaamuotoisen hakemuskirjeen.

3. Perusopetuksen päättäviltä viimeisin välitodistus.

Lausuntoa voi täydentää muiden asiantuntijoiden (esim. psykologi, lääkäri) lausunnoilla, jos ne tuovat olennaista lisätietoa oppimisvaikeuksista. Ne eivät siis ole välttämättömiä.


SOSIAALISET SYYT

Sinulla on henkilökohtaiseen tai perheen tilanteeseen liittyviä syitä, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseesi perusopetuksessa pidemmän aikaa. Näitä voivat olla esim. vaikea koulukiusaaminen, hakijan oma tai perheenjäsenen vakava sairaus, asuminen perhekodissa, mikäli asia on vaikuttanut opintomenestykseesi.

Tarvittavat liitteet:

1. Asiantuntijan lausunto (esim. erityisopettaja, psykologi), joka on sinulle henkilökohtaisesti kohdistettu. Lausunnossa on oleellista, miten asia on vaikuttanut opinnoista suoriutumiseen yläkoulussa (eli miten on vaikuttanut arvosanoihin).

2. Perustelut harkinnanvaraiselle hakemiselle juuri tälle alalle. Voit käyttää lomaketta Ulkoinen linkkiPaek –lomake  tai kirjoittaa vapaamuotoisen hakemuskirjeen.

KOULUTODISTUSTEN VERTAILUVAIKEUDET

Olet suorittanut peruskoulun ulkomailla. Hakeminen ja valinta tapahtuvat ainoastaan harkintaan perustuvan valinnan kautta.

Tarvittavat liitteet:

1. Ulkomaalainen, mielellään suomeksi käännetty todistus.

2. Perustelut harkinnanvaraiselle hakemiselle juuri tälle alalle. Voit käyttää lomaketta Ulkoinen linkkiPaek –lomake  tai kirjoittaa vapaamuotoisen hakemuskirjeen.

3. Jos äidinkielesi ei ole suomi, todistus suomen kielen taidosta esimerkiksi YKI-testi vähintään tasolla 3. (Lue lisää kielitaidon osoittamisesta) Ellei sinulla ole liitteenä todistusta kielitaidosta, saat kutsun kielikokeeseen.

RIITTÄMÄTÖN TUTKINTOKIELEN TAITO

Jos äidinkielesi ei ole suomi, saat kutsun kielikokeeseen. Noudatamme Tredun tutkintoalakohtaisia kielitaitotasovaatimuksia hakeutumisessa, lue lisää.

Tarvittavat liitteet:

1. Perustelut harkinnanvaraiselle hakemiselle juuri tälle alalle. Voit käyttää lomaketta Ulkoinen linkkiPaek –lomake  tai kirjoittaa vapaamuotoisen hakemuskirjeen.

YKSILÖLLISTETTY OPPIMÄÄRÄ ÄIDINKIELESSÄ JA MATEMATIIKASSA

Tarvittavat liitteet:

1. Viimeisin välitodistus.

2. Perustelut harkinnanvaraiselle hakemiselle juuri tälle alalle. Voit käyttää lomaketta Ulkoinen linkkiPaek –lomake  tai kirjoittaa vapaamuotoisen hakemuskirjeen.

Ohje liitteiden toimittamiseen

1. Nimeä liitteet asianmukaisesti

2. Otsikoi sähköposti hakijan nimellä muodossa “sukunimi etunimi" (yhdessä viestissä lähetetään yhden hakijan liitteet), esim. “Mallikas Mikko"

3. Toimita liitteet sähköpostiin tredu.yhteishaku@tampere.fi 22.3.2022 klo 15.00 mennessä
Sähköpostin turvallinen lähettäminen on ohjeistettu sivun lopussa.

Toivomme ensisijaisesti sähköistä toimittamista. Jos se ei ole mahdollista, toimita liitteet kirjepostina TreduNavi-hakupalvelun postiosoitteeseen. Älä siis lähetä kirjepostilla liitteitä Tredun toimipisteisiin, vaan kaikki liitteet hakupalveluun. Kirjepostina toimitetut liitteet tulee olla toimitettuna hakupalveluun 22.3.2022 klo 15.00 mennessä.

HUOM! Harkintaan perustuvaa valintaa ei käsitellä, ellei liitteitä ole toimitettu. Yhdet liitteet kohdennetaan kaikkiin hakijan Tredun harkintaan perustuvan valinnan hakukohteisiin.


Liitteiden lähettäminen kirjepostina:
TreduNavi hakupalvelu
33540 Tampere

Ohje sähköpostin suojaamiseen

Toivomme, että lähetät liitteet sähköpostilla.
Tredussa kaikki harkintaan perustuvan valinnan liitteet tallennetaan Tampereen kaupungin tietohallintoyksikön hallinnoimalle sähköpostipalvelimelle suojattuun kansioon, jossa käyttöoikeudet on tarkasti rajattu hakemuksia käsitteleville opinto-ohjaajille ja erityisopettajille sekä TreduNavi hakupalvelun henkilöstölle, joka koordinoi harkintaan perustuvaa hakua.

Tredussa ei tulosteta, kopioida eikä jatkolähetetä näitä sähköposteja. Liitteiden täytyy aueta, että voimme käsitellä harkintaan perustuvan valinnan hakemuksen. Tarvittaessa suojatun sähköpostin sisältämä liite tallennetaan kuvakaappauksella Tredun suojattuun sähköpostikansioon harkintaan perustuvan valinnan käsittelyn ajaksi.

Näitä asiakirjoja käytetään Tredussa ainoastaan harkintaan perustuvan valinnan tukena ja toimitetut asiakirjat tuhotaan harkintaan perustuvan valinnan käsittelyn jälkeen 30.5.2022. Näitä harkintaan perustuvaan valintaan liittyviä asiakirjoja ei käytetä tiedonsiirtoon tutkintoaloille.

Liitteiden toivottu tallennusmuoto on .pdf

SALATTU SÄHKÖPOSTI TAMPEREEN KAUPUNGIN JA PIRKANMAAN KUNTIEN SÄHKÖPOSTIOSOITTEISTA SEKÄ YRITYSSÄHKÖPOSTEISTA:

Sähköpostit välittyvät ilman erityistoimenpiteitä aina salatusti Tampereen kaupungin (Tredu kuuluu tähän) kanssa samassa postijärjestelmässä olevien mm. Tampereen seudun 8 muun kunnan (Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi) sähköposteista.

Tämän lisäksi sama suojaustaso on lähettäessäsi postia useiden yritysten (mm. Kela, TE-toimisto, Monetra, Pirte Oy, PSHP, Telia, DNA, Nordea) sähköpostiosoitteista.

Mikäli et tiedä, onko yrityksesi sähköpostista automaattinen suojaus tampere.fi -sähköpostiin, voit salata viestin lisäämällä sähköpostiosoitteen perään .s

tredu.yhteishaku@tampere.fi.s

Tämä toimii useimmissa yritysten sähköpostiohjelmissa, mutta ei välttämättä kaikissa. Tarvittaessa kysy oman yrityksesi vastuuhenkilöltä sähköpostin salauksesta.

SALATTU SÄHKÖPOSTI GMAIL- SÄHKÖPOSTISTA:

Gmail-sähköposti sisältää oman suojauksensa. Lue ohjeet Gmail- osoitteista lähetettävän postin suojauksesta Gmailin omista ohjeista:

Ulkoinen linkkiLuottamuksellisten sähköpostien lähettäminen - Gmail Ohjeet 

Asetuksissa viestin vanhenemiseen toivotaan käyttävän sääntöä: 30.5.2022 jälkeen vanhenee.
Puhelinnumero, johon PIN-koodi lähetetään sähköpostia lähettäessäsi: 040 711 5436
HUOM! Puhelinnumeroa käytetään ainoastaan PIN-koodin lähettämiseen.


SALATTU SÄHKÖPOSTI OUTLOOK SÄHKÖPOSTISTA, MYÖS OFFICE 365 OUTLOOK:

Sähköpostin lähettäminen voi sisältää erilaisia salausvaihtoehtoja riippuen siitä, käytätkö lähettäessäsi web-sovellusta (internetselaimella) vai Outlook-sovellusta (asennettua ohjelmaa). Salauksen vaihtoehtoihin vaikuttaa myös onko Office 365 yksityiskäytössä vai yrityksen tarjoama Office 365 palvelu. Yritykset asettavat omat salaussääntönsä sähköposteihin. Tarvittaessa kysy lisää oman yrityksesi vastuuhenkilöltä.

Lue ohjeet Outlook-ohjelmasta lähetettävän postin suojauksesta Microsoftin ohjeista:
Ulkoinen linkkiSähköpostin salaaminen - Microsoftin ohjeet

Kysy lisää liitteiden käsittelemisestä Tredussa:
Opinto-ohjaaja
Anne Rintala
puhelin 041 730 3478
sähköposti if.erepmat@alatnir.enna