Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Turvallisuusalan pääsy- ja soveltuvuuskokeiden ennakkotehtävä 2021

Haastatteluvaiheeseen pääseminen edellyttää ennakkotehtävän palauttamista määräaikana.

Saat ennakkotehtävään linkin sähköpostilla 14.4.2021 mennessä. Ennakkotehtävään on vastattava 26.4.2021 klo 16:00 mennessä.

Lue alla oleva Opiskelijan tarina ja valmistaudu vastaamaan kysymyksiin haastattelussa.

Opiskelijan tarina: Vartijan työ ja turvallisuusala

Vartijan työ on pääsääntöisesti hyvinkin monipuolista. Vartiointialalla on laajat työllistymismahdollisuudet erilaisiin vartiointitehtäviin; aulapalveluista piirivartiointiin, myymälävartioinnista henkilösuojaukseen. Jokaiselle varmasti löytyy jotakin, mikä on se oma juttu. Eri työtehtävissä painottuu eri osaamisalat. Esimerkiksi kauppakeskus-, myymälä-, ja sairaalaympäristössä työ on fyysistä, mutta myös asiakaspalvelu korostuu. Piirivartioinnissa pääpaino on hyvinkin siellä muuttuvissa tilanteissa ja yksintyöskentelyssä. Aulapalveluissa asiakaspalvelu korostuu erityisesti. Erilaiset tehtävät tarjoavat erilaisia haasteita. Vartijan työtä on tarjolla eri vuoroissakin, mutta on myös mahdollista tehdä esimerkiksi pelkkää päivävuoroa tai yövuoroa. Toki nämä asiat ovat pitkälti työnantajasta kiinni, mutta usein sovittavissa.

Vartijaksi sopii rohkealuonteinen, oma-aloitteinen ihminen, joka ei välttele haastaviakaan tilanteita ja omaa kyvyn ratkaista ongelmia. Maalaisjärkeä ja paineensietokykyä tulisi olla, sillä joissain tehtävissä sitä tarvitsee enemmän kuin toisissa. Esimerkiksi piirivartioinnissa paineensietokykyä tarvitaan erityisesti, sillä hälytysrikkaan työvuoron sattuessa menee herkästi pasmat hieman sekaisin, kun aikataulu painaa päälle ja hommia on vino pino tehtävänä. Tällöin on osattava pitää hermot kurissa ja käyttää ongelmanratkaisukykyä, että kuinka seuraavaksi toimitaan. Työvuoron sisältö voi muuttua hetkessä. Myös hyvästä fyysisestä kunnosta on etua, sillä 8h seisomista yllättävällä tilausvartioinnilla saattaa olla melko raskasta.

Kun haetaan opiskelemaan vartijaksi, olisi syytä myös miettiä, että miksi alalle hakeutuu. Jos haluat vain jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja leikkiä sotilasta tai sankaria, höykyttää ihmisiä ja päästä vain painimaan, tämä ei ole ihan sinun alasi. Mikäli sinua aidosti kiinnostaa turvallisuusasiat, haluat palvella asiakkaita ja luoda ihmisille turvaa arkeen, kehittää erilaisia ratkaisuja turvallisuuteen liittyen ja ylläpitää yritysten ja organisaatioiden katkeamaton toiminnan jatkuminen, olet oikealla alalla. Moni poliisikoulusta kiinnostunut on kokenut turvallisuusalan hyvänä ponnahduslautana alalle, ja tehtävästä riippuen pääsee kyllä näkemään myös poliisityötä. Yksityinen turvallisuusala kuitenkin toimii vahvasti yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. On kuitenkin hyvä ja erityisen tärkeää muistaa, että tämä ei kuitenkaan ole se poliisikoulu, tai edes poliisikoulun eskari, vaikka välillä vartijoita lelupoliiseiksikin kutsutaan. Vartijan työ on hyvin vastuullinen työ, johon tarvitaan aidosti alasta kiinnostuneita ihmisiä.

Ala vaatii perehtymistä ja aikaa, sillä laki säätelee toimia hyvin vahvasti. On erittäin tärkeää tietää ja muistaa ne vartijan oikeudet ja velvollisuudet työtehtävissä, mutta myös ihan ihmisten perusoikeudet. Ne ovat hyvin keskeisessä osassa turvallisuusalalla. Myös moni muu laki on melko keskeisessä osassa turvallisuusalalla, ja vartijan työ vaatii laintuntemusta. Ihan toimenpiteitä tehdessä vartijan tulee tietää laillinen peruste toimenpiteilleen. Peruste "koska minä olen vartija" ei oikein kestä oikeuden edessä. On siis suositeltavaa paneutua lainsäädäntöön ihan ajatuksella, eikä kokeneemmillekaan konkareille tee huonoa kertailla niitä. Kysele rohkeasti kokeneemmilta kollegoilta ja esimiehiltä neuvoa, jos jokin askarruttaa.

Uutena tulokkaana alalle on suositeltavaa lähteä työelämään eri tehtäviin avoin mielin. Kokeile, opettele ja katso esimiehesi kanssa mikä voisi olla se juuri sinun oma juttu. Henkeen ja vereen piirivartijakin voi yllättäen tykästyä paikallisvartiointiin, kun löytää itselle mieluisan työympäristön ja kohteet, vaikka ajatus paikallisvartioinnista saattaa hieman olla nihkeä. Näin kävi minulle. Luonnollisesti tilanne voi olla myös toisinpäin.

Haluan myös muistuttaa, että turvallisuusalan perustutkinto ei tietenkään tarkoita, että työllistymismahdollisuudet ovat vain vartiointialalla. Ei suinkaan, vaikkakin valtaosa koulutuksen kävijöistä tähtääkin vartijan työhön. Osa on lähtenyt työskentelemään turvatekniikan parissa esimerkiksi lukkoasentajana tai turvalaiteasentajana. Vahtimestarin työhön on myös lähteneitä. Jotkut ovat valmistumisen jälkeen vaihtaneet alaa, mutta jääneet esimerkiksi alalle "kausityöntekijöiksi" eli tekevät järjestyksenvalvojana kesät festarikeikkoja.

Turvallisuusala ylipäätään tarvitsee motivoituneita, alasta aidosti kiinnostuneita, rohkeita uusia tulevaisuuden ammattilaisia. Olisiko Sinusta meidän joukkoon?


Kirjoittajana
entinen piirivartija ja piirivartioinnin vuoroesimies,
nykyinen kauppakeskusjärjestyksenvalvoja ja sairaalavartija