Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
kuva opiskelijan käsistä, jotka ompelevat harmaan kankaan saumaa.

Ompelija

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Ompelija kaavoittaa ja valmistaa sarjatuotannossa vaatteita, asusteita ja sisutustekstiilejä arkeen ja juhlaan. Hän käyttää työssään monipuolisesti vaate- ja tekstiiliteollisuuden koneita ja laitteita.

Ompelija voi työllistyä ompelijaksi ateljeihin, pienyrityksiin, teatterin puvustamoihin tai tekstiili- ja muotiteollisuuteen. Oman suuntautumisensa mukaan hän voi työllistyä myös asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin esimerkiksi vaate- ja kangasliikkeisiin. Ompelija voi toimia myös yrittäjänä.

Ompelija on kiinnostunut vastuullisesta ja laadukkaasta tuotannollisesta työstä. Kädentaitojen, luovuuden, yrittäjähenkisyyden ja asiakaslähtöisyyden lisäksi myös teknisten taitojen hallinta alan työtehtävissä on tärkeää. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • asiakaslähtöisyys
  • vastuullisuus
  • suunnitelmallisuus
  • visuaalisuus
  • laatutietoisuus
  • pitkäjänteisyys
  • kolmiulotteinen hahmottamiskyky

Aatu amiksessa - Raquel Martinez valmistui kahdessa vuodessa ylioppilaspohjaisesta tekstiili- ja muotialan koulutuksesta ja toimii alan yrittäjänä:


Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tekstiili- ja muotialan ammattilainen osaa valmistaa erilaisia vaatteita, asusteita ja sisustustekstiilejä sekä toimia alan liikkeissä myyntitehtävissä. Tredussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa voi opiskella mittatilausompelijaksi, ompelijaksi tai muotiassistentiksi.