Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija kyykyssä lautahyllyn edessä. Hän nojaa tummaan puupöytään, jonka on itse valmistanut

Puuseppä

Puuteollisuuden perustutkinto

Puuseppä on arvostettu käsityöläinen. Hän tuntee puulajit, niiden erityispiirteet sekä käyttökohteisiin parhaiten soveltuvat materiaalit, rakenteet ja liitokset. Puuseppä valmistaa piirustusten mukaan huonekaluja, ikkunoita, ovia ja käyttöesineitä yksityisiin ja julkisiin tiloihin. Työssään hän käyttää erilaisia puualan perustyökaluja ja hyödyntää muun muassa CNC-tekniikkaa. Puusepän työhön voi kuulua myös työmailla tapahtuvia asennustehtäviä ja kalusteiden sekä esineiden suunnittelua. Suunnittelussa puusepän apuna ovat esimerkiksi AutoCAD-ohjelmisto ja 3D-mallinnustyökalut.

Ammattitaitoiset puusepät työllistyvät monipuolisesti erilaisiin kädentaitoa ja puualan osaamista vaativiin tehtäviin. Puuseppä voi työskennellä puusepänliikkeessä, huonekalu-, kaluste- ja rakennusteollisuudessa, keittiökaluste- ja huonekaluliikkeissä, museoissa ja teattereissa, rakennustyömailla ja toimia yrittäjänä. Puuseppä voi toimia myös myyntitehtävissä puutavara-, kaluste- ja huonekaluliikkeissä.

Puusepällä tulee olla kädentaitoja, tyylitajua ja luovuutta. Puusepän työssä edellytetään myös huolellisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä asiakaspalveluhenkeä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • itsenäisyys
  • oma-aloitteisuus
  • työpiirustusten lukutaito

Puuteollisuuden perustutkinto

Puuteollisuusalan ammattitaidon perusta on erilaisten puumateriaalien ja niiden ominaisuuksien tuntemus. Puusepänteollisuuden perustutkinto antavaa valmiudet muokata puusta puolivalmisteita ja valmiita tuotteita sekä tehdään korjaus- ja asennustöitä.

Puuteollisuuden perustutkinnossa (180 osp) voi erikoistua puurakenne-, puusepän-, puulevy- tai sahateollisuuteen. Tredussa tarjolla on puusepänteollisuuden osaamisala, puuseppä.