Nykyaikaisessa yhteiskunnassa kaikki toimii sähköllä. Sähköä tuotetaan voimalaitoksilla. Sieltä se toimitetaan kuluttajille monen portaan kautta. Sähköasentaja on mukana kaikissa tuon ketjun toiminnoissa. Sähköasentajaa tarvitaan aina, kun jotakin uutta rakennetaan tai korjaan. Rakennuksissa hän asentaa esimerkiksi valaistus- ja lämmitysjärjestelmiä. Tietoverkkojen ja hälytysjärjestelmien asentaminen kuuluu myös sähköasentajalle. Teollisuudessa sähköasentaja tekee koneiden sähkö- ja laiteasennuksia sekä huoltoja.
Sähköasentajien työpaikat ovat energialaitoksissa, sähköalan urakointiliikkeissä uudis- ja korjausrakennustyömailla, teollisuudessa laitteiden asentamisen ja huollon parissa sekä huolto- ja tukkuliikkeissä myynti- ja neuvontatehtävissä.
Sähköasentajan työ edellyttää loogista päättelyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Sähköalan ammattilainen on tarkka, ripeä ja huolellinen. Lisäksi yhteistyö muiden työpaikalla toimivien henkilöiden kanssa on aina osa sähköasentajan työtä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
asiakaspalveluhenkisyys
hyvä värinäkö
kädentaidot
kiinnostus tekniikkaa kohtaan
matemaattinen ajattelu
tekninen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa hyvän perusosaamisen sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin. Alan ammattilainen asentaa ja huoltaa kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä tai sähköjakeluverkkoja.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (180 osp) sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:
Klikkaa sinistä palkkia, saat esille lisää tietoa.
Hakeutuminen
22.2.2022 - 22.3.2022
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Hakuaika on 22.2. –
22.3.2022. Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2022 perusopetuksen
päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole
aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.
Kaikille hakijoille pakollinen info järjestetään Teamsin kautta 28.4.2022 klo 15.00. Infossa käydään läpi yleiset asiat koulutukseen ja valintaprosessiin liittyen. Teamslinkki lähetetään ennen infotilaisuutta hakijan sähköpostiin.
Ota
yhteyttä alan opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet
opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan
yhteystiedot alla.
Opiskelijavalinta
Pohjakoulutusvaatimus: aiemmin suoritettu lukio tai ammatillinen perustutkinto. Suomen kielen kielitaito vähintään B1.1.
Testaamme hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole suorittaneet suomalaista peruskoulua tai toisen asteen koulutusta suomen kielellä, eikä todistusta suomen kielen taidosta ole. Lue lisää Tredun kielitaitotasoista.Kutsu kielikokeeseen lähetetään hakijan sähköpostiin.
Kaikki hakijat haastatellaan viikoilla 18-19. Haastattelut pidetään Hepolamminkadun toimipisteessä Tampereella. Haastattelu voidaan perustellusta syystä järjestää Teams-yhteyden kautta. Tästä tulee sopia haastattelijoiden kanssa etukäteen. Haastatteluaika lähetetään hakijan sähköpostiin infotilaisuuden jälkeen.
Tieto valinnoista tulee hakijalle toukokuun aikana sähköpostilla.
Koulutusaika
3.8.2022 - 31.5.2024
Toimipiste
Hepolamminkadun toimipiste
Toteutus
Koulutuksen suunniteltu kesto on kaksi vuotta. Koulutuksesi laajuus suunnitellaan aikaisempien opintojesi,
työn tai muun soveltuvan kokemuksen kautta hankitun osaamisen
perusteella. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen
kehittämissuunnitelma (HOKS).
Koulutus on kokoaikaista ja päivämuotoista lähiopiskelua, voi sisältää iltaopetusta. Lähiopintojen lisäksi on etä- ja verkko-opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Hinta
Koulutus on maksutonta. Opiskelumateriaalikustannukset koulutuksen ajalta on arviolta noin 500 euroa, joista opiskelija vastaa itse.
Hakeutuminen
Jatkuva haku
Nokia: Haku toisen asteen tutkinnon suorittaneille tammikuussa 2023 alkavaan ryhmään avataan syys-lokakuussa 2022.
Ota yhteyttä toimipisteen opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajien yhteystiedot sivun alalaidassa.
Toimipiste
Kivimiehenkadun toimipiste
Hakeutuminen
Jatkuva haku
Oppisopimuskoulutus sopii työssäkäyville ja yrittäjille. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus sekä on yhteydessä Tredun oppisopimuskeskukseen.