Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Kaksi opiskelijaa pöydän ääressä suunnittelee paperille.

Suunnitteluassistentti

Teknisen suunnittelun perustutkinto

Suunnitteluassistentin työtehtävät liittyvät muun muassa teknisen suunnittelun mallintamiseen, piirustusten ja dokumenttien tuottamiseen ja ylläpitämiseen sekä erilaisten suunnitteluun liittyvien julkaisujen tekemiseen nykyteknologian tarjoamin keinoin. Suunnitteluassistentti piirtää teknisiä piirustuksia ja kuvia sekä laatii 3D-mallinnuksia suunnittelijan ohjeiden mukaan. Hän laatii myös teknisiin suunnitelmiin liittyviä julkaisuja, kuten ohje- ja huoltokirjoja sekä esitteitä. Hän käyttää työssään CAD- ja 3D-mallinnusohjelmistoja sekä erilaisia tietojärjestelmiä ja muita toimisto-ohjelmia.

Suunnitteluassistentti työllistyy suunnittelu- ja insinööritoimistojen ja teollisuuslaitosten erilaisiin suunnitteluprojekteihin tai kaupunkien, kuntien ja valtion suunnittelutoimistoihin. Teknisen suunnittelun työpaikkoja on rakennusalan, elektroniikka- ja sähköteollisuuden sekä kone- ja metalliteollisuuden yrityksissä.

Suunnitteluassistentti tarvitsee työssään tarkkuutta, järjestelmällisyyttä, oma-aloitteisuutta ja halua oppia jatkuvasti uutta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kolmiulotteinen hahmotuskyky
  • huolellisuus ja täsmällisyys
  • kirjallinen esitystaito
  • oma-aloitteisuus
  • pitkäjänteisyys
  • yhteistyökyky
  • asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot

Teknisen suunnittelun perustutkinto

Teknisen suunnittelun perustutkinnon (180 osp) tutkintonimike on suunnitteluassistentti. Tutkinto antaa valmiuksia suunnitteludokumenttien tuottamiseen. Näitä ovat esimerkiksi piirustukset, kirjallinen materiaali sekä 3D- ja tietomallit, joita tarvitaan erilaisten tuotteiden valmistamisessa.