
Suurtalouskokki
Ruokapalvelujen ammattitutkinto
Suurtalouskokki suunnittelee ja valmistaa terveellistä, maukasta ja monipuolista ruokaa suurissa erissä lukuisille ruokailijoille. Hän hallitsee myös erityisruokavaliot ja osaa toimia tarvittaessa tilauspalvelussa.
Suurtalouskokki työskentelee ammatti- ja suurtalouskeittiössä kokin työtehtävissä. Hän valmistaa ruokaa muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, oppilaitoksissa ja henkilöstöravintoloissa.
Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle asettelun osaamista. Kiireinen työtahti keittiössä edellyttää paineensietokykyä, ripeyttä ja organisointikykyä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
- asiakaspalvelu- ja tiimityötaidot
- kädentaidot
- maku- ja hajuaisti
- joustavuus
- vastuuntunto
- omatoimisuus
- hygieniaosaaminen
- taloudellinen ajattelu
Ruokapalvelujen ammattitutkinto
Ruokapalvelujen ammattitutkinto laaja-alaiset tiedot ja taidot työskennellä joustavasti ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä. Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.
Ruokapalvelujen ammattitutkinnossa (150 osp) on kaksi osaamisalaa:
- ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki
- suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki