Tarjoilijan ammatti on tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntityötä ja hän vastaa onnistuneen palvelukokonaisuuden tuottamisesta. Tarjoilija huolehtii yhdessä toisten työntekijöiden kanssa asiakkaiden tyytyväisyydestä, asiakastilojen viihtyisyydestä ja puhtaudesta sekä ruokien ja juomien myynnistä. Tarjoilijan tulee hallita kassatoiminnot ja erilaiset tarjoilutavat toimipaikan liikeidean mukaan. Myös tilaus- ja edustustarjoilu kuuluvat tarjoilijan työhön.
Tarjoilijat työskentelevät monenlaisissa ravintoloissa. Työpaikkoja tarjoavat muun muassa kahvilat, ruoka- ja seurusteluravintolat, baarit ja pubit, yökerhot, pikaruokalat, tilaus- ja juhlaravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat, liikenneasemat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tarjoilijalla on hyvä ruoka- ja juomatuntemus. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen ja luonteva asiakaspalvelija. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
myynti-, esiintymis- ja yhteistyötaidot
kielitaito
joustavuus
vastuuntunto
hygieniaosaaminen
tieto- ja viestintätekniset taidot
taloudellinen ajattelu
yrittäjämäinen asenne
Prakash Sabkota opiskeli ravintola- ja cateringalan perustutkinnon oppisopimuksella ja valmistui tarjoilijaksi:
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osp) sisältää kaksi osaamisalaa:
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely, jonka hakuaika on vuosittain helmi-maaliskuussa ja opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan kesäkuussa. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet, sekä vailla ammatillista tutkintoa olevat hakijat.
Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun osoitteessa