
Tarjoilija (pt)
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Tarjoilijan ammatti on tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntityötä ja hän vastaa onnistuneen palvelukokonaisuuden tuottamisesta. Tarjoilija huolehtii yhdessä toisten työntekijöiden kanssa asiakkaiden tyytyväisyydestä, asiakastilojen viihtyisyydestä ja puhtaudesta sekä ruokien ja juomien myynnistä. Tarjoilijan tulee hallita kassatoiminnot ja erilaiset tarjoilutavat toimipaikan liikeidean mukaan. Myös tilaus- ja edustustarjoilu kuuluvat tarjoilijan työhön.
Tarjoilijat työskentelevät monenlaisissa ravintoloissa. Työpaikkoja tarjoavat muun muassa kahvilat, ruoka- ja seurusteluravintolat, baarit ja pubit, yökerhot, pikaruokalat, tilaus- ja juhlaravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat, liikenneasemat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tarjoilijalla on hyvä ruoka- ja juomatuntemus. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen ja luonteva asiakaspalvelija. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
- myynti-, esiintymis- ja yhteistyötaidot
- kielitaito
- joustavuus
- vastuuntunto
- hygieniaosaaminen
- tieto- ja viestintätekniset taidot
- taloudellinen ajattelu
- yrittäjämäinen asenne
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osp) sisältää kaksi osaamisalaa:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki).