Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija seisoo ohjaamassa liikennettä, seis-liikennemerkki kädessä.

Turvallisuusvalvoja

Turvallisuusalan perustutkinto

Turvallisuusvalvoja on turvallisuusalan ammattilainen. Hän ennaltaehkäisee toiminnallaan vaara- ja uhkatilanteita. Turvallisuusvalvojan työ on asiakkaiden omaisuuden suojaamista ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä henkilöiden kulun valvontaa sekä erilaisia palvelutehtäviä. Hän osaa tehdä myös yritysturvallisuuteen liittyviä perusmuotoisia uhka- tai riskikartoituksia ja ennalta ehkäiseviä turvallisuussuunnitelmaluonnoksia. Turvallisuusvalvoja voi työskennellä esimerkiksi vartijana, järjestyksenvalvojana, vastaanottovirkailijana, sekä vahtimestarina.

Turvallisuusvalvojan työpaikkoja ovat turvallisuusalan yritykset, palveluorganisaatioiden ja teollisuuden turvallisuusvalvonta ja viranomaissektori.

Turvallisuusvalvojan tulee olla vastuullinen, luotettava ja kekseliäs. Turvallisuusalan ammattilainen tarvitsee kykyä ennakoida tilanteita, hyvää keskittymiskykyä ja fyysistä kuntoa. tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • rikosoikeudellisesti nuhteeton tausta
  • erilaisuuden hyväksyminen
  • itsenäisyys
  • hyvä henkinen tasapaino
  • kulttuurien ymmärtäminen
  • oma-aloitteisuus
  • vuorovaikutustaidot

Turvallisuusalan perustutkinto

Turvallisuusalan perustutkinto antaa perusvalmiudet erilaisissa turva-alan tehtävissä työskentelylle, esimerkiksi vartiointi-, pelastus- tai turvallisuustekniseen toimintaan. Turvallisuusalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja tutkintonimike on turvallisuusvalvoja.

Turvallisuusalan perustutkinnossa järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe, jolla mitataan hakijoiden valmiuksia toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi. Pääsy- ja soveltuvuuskoe on hakijalle maksuton.

Lisätietoa Yhteishaun turvallisuusalan perustutkinnon pääsy- ja soveltuvuuskokeista.