Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Urheilu ja opiskelu

Kun kilpaurheilu on iso osa elämääsi, ammattiopintojen ja urheilutavoitteiden yhdistäminen on järkiratkaisu. Hankit ammatin ja parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi samalla, kun kehität itseäsi urheilijana täysipainoisesti. Tredussa opiskelevan urheilijan on mahdollista hakea ja saada urheilijastatus, joka mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen.

"Onpa meiltä Tredusta noustu olympiamitaleillekin asti."
- Antti Särösalo, Tredun urheilukoordinaattori


Urheilijastatuksen saaneen opiskelijan on mahdollista liittyä Tampereen urheiluakatemiaan, jolloin akatemian tukipalvelut ovat käytettävissä jäsenmaksun maksaneille.

Tuemme urheilevaa opiskelijaa

Urheilun ja opintojen yhdistämisessä meillä Tredussa sinua auttavat päätoiminen urheilukoordinaattori sekä urheilijoiden ohjaamiseen erikoistuneet opinto-ohjaajat. Ryhmänohjaajillamme ja muulla henkilökunnallamme on vankka kokemus urheilevien opiskelijoiden tukemisesta.

Tärkeimpiä tukimuotoja ovat henkilökohtainen opintosuunnitelma, päivittäistuki opiskelijan arjessa, oppilaitosten organisoima aamuvalmennus työjärjestykseen integroituna Urheilijastatuksen saaneen opiskelijan on mahdollista liittyä Tampereen urheiluakatemiaan, jolloin akatemian tukipalvelut ovat käytettävissä jäsenmaksun maksaneille. sekä urheilumyönteinen ilmapiiri.

Urheilijastatuksen saaneen opiskelijan on mahdollista liittyä Tampereen urheiluakatemiaan, jolloin akatemian tukipalvelut ovat käytettävissä jäsenmaksun maksaneille.


Urheilijapolut

Tredussa voit olla urheilijana kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Meillä ei myöskään ole painopistelajeja. Kaikkien kilpaurheilulajien edustajat ovat tervetulleita. Hakuvaiheessa urheilijan on tärkeää pohtia huolellisesti, mikä on urheilun ja opiskelun yhdistämisen kannalta paras vaihtoehto (mm. kodin, harjoittelupaikan ja opiskelupaikan sijainti).

Urheilijana ammatillisessa perustutkinnossa

Suurin osa Tredun urheilijoista opiskelee normaalissa ammatillisen perustutkinnon ryhmässä. Näissä ryhmissä olevilla urheilijoilla on mahdollisuus saada joustoja opintojen suoritusaikataulussa, opintojärjestelyissä ja päivittäisessä opintojen aikatauluttamisessa mm. aamutreenien, leirien ja kisamatkojen mahdollistamiseksi. Lisäksi urheilusta on mahdollisuus saada osaamispisteitä osaksi ammatillista perustutkintoa.

Sporttimerkonomi

Sporttimerkonomeiksi valitaan opiskelijat, jotka ovat hakeneet ja saaneet opiskelupaikan Sammonkadun toimipisteen liiketoiminnan perustutkinnosta. Ryhmään valitaan n. 20 urheilijaa. Sporttimerkonomiryhmässä opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti kunkin urheilijan tarpeiden mukaan. Ryhmän opinnot on suunniteltu valmiiksi huippu-urheilun näkökulmasta. Lisäksi urheilusta saa osaamispisteitä osaksi ammatillista perustutkintoa.

Opiskelijoiden (Paavo Kohonen, Oskari Peltoniemi ja Markus Vainionpää) ajatuksia opiskelusta sporttimerkonomien ryhmässä:

 • Koulumme on joustava sekä aikataulutettu tukemaan urheilua. Harjoituksissa, pelimatkoilla ja maajoukkuetapahtumissa pääsee käymään koulusta huolimatta.
 • Sammonkadun kulkuyhteydet ovat hyvät. Harjoitushallit ja monet muut liikuntapaikat sijaitsevat koulumme lähettyvillä, joten siirtyminen harjoituksiin on nopeaa ja vaivatonta.
 • Omaopettaja suunnittelee sinulle sopivimman lukujärjestyksen, koulun ja urheilun yhdistämiseen.
 • Koulutehtäviä on mahdollista tehdä koulussa tai etänä. Etäopiskelua voi tehdä esimerkiksi pelimatkoilla tai maajoukkuetapahtumissa.

Tekniikan AMK-polku urheilijoille (kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto)

Tekniikan AMK-polulle valitaan opiskelijat, jotka ovat hakeneet ja saaneet opiskelupaikan Hepolamminkadun toimipisteen (Vaajakatu) kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta. Ryhmään valitaan n. 10 urheilijaa. Tutkintonimikkeenä on koneautomaatioasentaja. Urheilun ja koulun yhdistäminen suunnitellaan yhdessä opiskelijan kanssa.

Opintojen aikana suoritetaan n. 60 op ammattikorkeakoulun opintoja, jotka sisällytetään ammatilliseen perustutkintoon. Tredun Amk-polulta valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus tulla valituksi konetekniikan insinööriopintohin TAMK:iin. Kone- ja tuotantotekniikan linja on mahdollista suorittaa myös ilman AMK-polkuopintoja.

Urheilijan kannattaa olla etukäteen yhteydessä urheilukoordinaattoriin tai opinto-ohjaajaan tämän linjan osalta.


Aamutreenit ammattilaisen vetämänä

Toteutamme urheilijaopiskelijoidemme aamuvalmennuksen tiiviissä yhteistyössä Tampereen urheiluakatemian ja Sammon keskuslukion urheilulinjan kanssa. Oppilaitosten yhteiset lajikohtaiset harjoitusryhmät toimivat kolmena aamuna viikossa: tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8–10.

Kaikki aamuharjoitusten valmentajat ovat lajiliittojen hyväksymiä ammattilaisia, joukossa nuorten olympia- ja maajoukkuevalmentajia.

Tredun ja urheiluakatemian yhteiset harjoitusryhmät toimivat seuraavissa lajeissa:

 • jääkiekko
 • jalkapallo
 • judo
 • koripallo
 • lentopallo
 • paini
 • painonnosto
 • salibandy
 • suunnistus
 • taitoluistelu
 • tennis
 • uinti
 • voimistelu
 • yleisurheilu

Muissa lajeissa valmennus toteutetaan yhteistyössä urheilijan oman valmentajan tai seuran kanssa. Kaikille urheilijoille tarjotaan fysiikkavalmennusta ja lihashuoltoa.

Aamureenit tapahtuvat Tampereen kaupungin korkeatasoisissa urheilutiloissa: Hakametsän jäähallit, Nääshalli, Pyynikin palloiluhalli, Ratinan urheilukeskus, Sammon keskuslukion liikuntasali, Tampere Areena, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tampereen Tenniskeskus, Tredun toimipisteiden liikuntasalit ja Varalan Urheiluopisto.


Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakea urheilijaopiskelijaksi kaikille Tredun koulutusaloille.

Urheilija-opinnot on tarkoitettu vähintään SM-tason kilpaurheilijoille.

A) Yhteishaussa hakevat

 1. Haku opintopolku.fi -sivulla
 2. Urheilijaopintojen kiinnostus kysytään yhteishaun lomakkeella, jokaisen hakukohteen alla erikseen.
 3. Vastaa yhteishaun lomakkeella avautuviin lisäkysymyksiin. Huomioi, että urheilijahaku voidaan huomioida vain siinä tapauksessa, että kysymyksiin on vastattu.
 4. Lomaketta ei tarvitse tulostaa eikä lähettää oppilaitokseen.

Opiskelijat valitaan Olympiakomitean pisteytyskriteerien perusteella. Pisteytyksen tekee lajiliitto. Opiskelupaikan saaneista hakijoista valitaan opiskelijat urheilijapoluille.B) Jatkuvassa haussa hakijat

Jatkuvan haun kautta voi Tredusta hakea opiskelupaikkaa ympäri vuoden.

Toimita jatkuvan haun yhteydessä TreduNaviin täytetty "Hakulomake urheiluoppilaitokseen 2022" –lomake. Urheilijastatuksen saamisessa oppilaitos toimii samalla tavoin kuin edellä kuvatun yhteishaussa hakevan urheilijan kohdalla.

Lisätietoa Tredun jatkuvan haun aikatauluista sekä sitä kautta haettavista opiskelupaikoista löydät tältä sivulta


C) Muita mahdollisuuksia

Jos olet saanut Tredusta opiskelupaikan, mutta et hakutilanteessa ole hakenut urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen, voit koska tahansa tiedustella oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta mahdollisuuksia saada urheilijastatus kesken lukuvuoden.


e-urheilu

Mikäli opiskelet jo Tredussa on sinun mahdollista hakea suorittamaan tutkinnon osa, joka on tarkoitettu e-urheilusta kiinnostuneille kilpapelaajille. Tutkinnon osassa kehitetään pelitaitoja ja valmennus tapahtuu yhteistyössä Ahlmannin opiston ammattivalmentajien kanssa. Kilpapelaamisen tutkinnonosassa pääpaino on lajivalmennuksessa, mutta sisältöihin kuuluu myös mm. pelaajabrändin luomista, somea – siis kaikkea mitä ammattipelaaja tarvitsee.

Tällä hetkellä kilpapelaajan opinnot ovat mahdollisia Tampereen toimipisteissä Hepolamminkadulla, Ajokinkujalla, Sammonkadulla sekä Santalahdessa opiskeleville. Fyysisesti opinnot järjestetään joko Ahlman ammattiopiston esports-luokassa Koivistonkylässä sekä etänä omalla pelikoneella.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Päivitetään myöhemmin tälle sivulle.


Kysy lisää urheilijaopinnoista

Urheilukoordinaattori
Antti Särösalo
puhelin 050 576 1362
sähköposti if.erepmat@olasoraS.ittnA

Opinto-ohjaaja
Kaija Kankaanpää
puhelin 050 345 1088
sähköposti if.erepmat@aapnaaknaK.ajiaK

Kysy lisää hakeutumisesta
TreduNavi hakupalvelu
sähköposti if.erepmat@ukah.udert
puhelin 040 170 5649
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15