Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Kolme opiskelijaa istuu pöydän ääressä juttelemassa iloisesti.

VALMA

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Ammattia etsimässä? Omaa tulevaisuutta suunnittelemassa?

Huomioi, että Santalahdentien, Hepolamminkadun ja Sammonkadun nuorten ryhmät ovat toistaiseksi täynnä

Voit tehdä hakemuksen muihin toimipisteisiin.VALMA-koulutus vahvistaa opiskelijan valmiuksia ammatilliseen koulutukseen hakeutumiseen ja sen suorittamiseen sekä vahvistaa opiskelijan opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia.

VALMA-koulutus vahvistaa opiskelijan valmiuksia ammatilliseen koulutukseen hakeutumiseen ja sen suorittamiseen sekä vahvistaa opiskelijan opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia.

Koulutus perustuu alkukartoituksen jälkeen henkilökohtaiseen suunnitelmaan ja kiinnostuksen kohteisiin. Suunnitelmaa päivitetään koulutuksen aikana. Opiskelijalle suunnitellaan yksilöllinen opintojen laajuus ja kesto, joka on enintään 60 osaamispistettä ja 1 lukuvuosi.

Tulossa vuonna 2022: VALMA, Lisäopetus ja LUVA yhdistyvät TUVA:ksi

VALMA, Lisäopetus ja LUVA yhdistyvät 1.8.2022 ja uuden koulutuksen nimeksi tulee TUVA (Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus). Jos siis aloitat VALMA-opinnot keväällä 2022, koulutuksesi nimi saattaa muuttua ennen kuin valmistut, mutta se ei vaikuta tukiin. Tiedotamme TUVAsta marraskuussa 2021 kaikkia ohjaavia tahoja, peruskouluja ja maahanmuuttajakoulutuksia.

Hae VALMA-koulutukseen, jos…

  • haluat ammatilliseen koulutukseen, mutta et vielä tiedä mille alalle
  • tarvitset tukea opiskeluun tai elämänhallintaan
  • olet maahanmuuttaja ja haluat kehittää suomen kielen taitoasi. Suomen kielen taitosi pitää olla A2.1 tai enemmän.

VALMA-koulutus sopii moneen eri tarpeeseen

Nuorten ryhmässä

tutustut koulutuksiin ja ammatteihin, voit korottaa peruskoulun oppiaineita, kertaat yhteiskunnallisia asioita ja opit itsetuntemusta. Tutustut työelämään ja pohdit, mikä ala sinulle sopii. Opiskelu on myös toiminnallista, mukana on esimerkiksi vierailukäyntejä ja käsillä tekemistä. Nuorten ryhmiä on kaikissa Valman toimipisteissä. Jos tarvitset pienryhmäopetusta, sitä järjestetään Tampereella Ajokinkujalla ja Santalahdentiellä, seutukunnista Lempäälässä ja Nokialla.

Valmaan voivat hakea myös aikuiset

jotka kaipaavat opiskelutaitojen vahvistamista tai päivittämistä sekä tukea ammatinvalintaan. Aikuisopiskelijalle rakennetaan oma yksilöllinen opiskelusuunnitelma tarpeiden mukaan.

Kielipainotteisessa ryhmässä

opiskelet suomen kieltä, vahvistat matematiikkaa ja digitaitoja, tutustut koulutuksiin ja ammatteihin, opit tuntemaan suomalaista yhteiskuntaa. Työharjoittelussa tutustut suomalaiseen työelämään. Kielipainotteisia ryhmiä on Sammonkadulla, Santalahdentiellä ja Hepolamminkadulla.


Kaikissa Valma-ryhmissä on mahdollista suorittaa ammatillisen koulutuksen osia. Opiskelijamme ovat suorittaneet osia esim. äidinkielen, englannin, matematiikan, kestävän kehityksen, psykologian, taiteen, yhteiskuntaopin tai vaikkapa ravintola-alan opinnoista. Valman aikana voi suorittaa työelämässä tarvittavia lupakortteja, kuten hygieniapassi ja työturvallisuuskortti. Suoritukset pysyvät opintorekisterissäsi, kun jatkat Valmasta eteenpäin.


Koulutuksen osat

  • Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiuksien hankkiminen
  • Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen, kuten kielet, matematiikka ja yhteiskuntaoppi
  • Työpaikalla järjestettävään koulutukseen valmentautuminen, joka sisältää työharjoittelua
  • Osallisuuden ja käytännön taitojen vahvistaminen
  • Ammatillisen tutkinnon osat

Lisätietoa hakeutumisesta oikean reunan hae opiskelemaan -valikosta.