Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija istuu auton ratissa ja hymyilee kameralle

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Logistiikan perustutkinto

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja on tavaraliikenteen ammattilainen. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja eli rekkakuski ajaa esimerkiksi puoliperävaunua, täysperävaunua tai moduuliyhdistelmää kotimaan ja ulkomaiden liikenteessä. Hän kuljettaa raaka-aineita teollisuudelle ja tuotteita kauppoihin, rakennustyömaille tai muille asiakkaille. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja vastaa kuorman lastaamisesta ja purkamisesta, rahtiasiakirjoista sekä kuljetuskaluston kunnosta ja turvallisuudesta. Hän tuntee ajoneuvon lisäksi myös kuormankäsittelylaitteiden toiminnan ja rakenteen sekä pystyy tekemään niiden tavallisimmat huoltotoimenpiteet.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja työskentelee useimmiten kuljetusliikkeiden, kaupan, teollisuuden, rakennusalan, kuntien tai valtion palveluksessa. Kuljetusalan työpaikkoja tarjoavat esimerkiksi henkilö-, kappaletavara-, kuriiri-, elintarvike-, rakennustarvike-, maa-aines- ja jätekuljetuksiin erikoistuneet kuljetusyritykset.

Mikäli sinulla on jo osaamista tai aikaisempia opintoja logistiikka-alalta, voit hakeutua aikuiskoulutuksena toteutettavaan logistiikan perustutkintoon myös Oma polku kuljetusalalle -koulutuksen kautta. Tällöin koulutuksen aloitus voi olla joustava. Oma polku kuljetusalalle -koulutukseen on jatkuva haku. Kysy lisätietoja.

Yhdistelmäajoneuvokuljettajan ammatti edellyttää itsenäistä työskentelyotetta, vastuullisuutta, huolellisuutta ja täsmällisyyttä. Työajat ovat usein epäsäännölliset. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • Asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot
  • Huolellisuus
  • Taloudellisuus
  • Vastuullisuus
  • Turvallinen ajotapa
  • Itsenäinen työote

Aatu Amiksessa – Mikael Kuusisto ja Joonas Kivioja opiskelevat yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi:
Aaro Korvenoja valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi:

Logistiikan perustutkinto

Logistiikan perustutkinto antaa valmiudet henkilö- tai tavaraliikenteessä kuorma-auton, linja-auton tai yhdistelmäajoneuvon kuljettajan tehtävään tai varastonhoitajan työhön kaupan, teollisuuden, liikenteen tai julkisen sektorin palveluksessa tai ilmailuliikenteen yrityksissä lentoaseman, lentokentän ja maapalvelujen perustehtäviin.

Logistiikan perustutkinto (180 osp) sisältää kolme osaamisalaa. Tredussa näistä tarjolla on kaksi:

  • kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
  • sisälogistiikan osaamisala, palvelulogistiikkatyöntekijä