Leipomoalan ammattitutkinto

Leipomoalan ammattitutkinnon suoritettuasi voit työskennellä pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) vastuullisissa tehtävissä.

Hallitset leipomon raaka-aineet ja niiden käytöt sekä elintarviketurvallisuuden. Osaat käyttää tarvittavia koneita ja laitteita työturvallisuus- ja ergonomiaohjeiden mukaisesti. Työskentelet taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti sekä hallitset leipomoalan työmenetelmät huomioiden tuotelaadun toteutumisen.

Tutkinnon sisältö

Leipomoalan ammattitutkinto (150 osp) muodostuu kaikille tutkintonimikkeille yhteisestä pakollisesta tutkinnon osasta, tutkintonimikkeiden pakollisista tutkinnon osista ja valinnaisista tutkinnon osista.

Tutustu leipomoalan ammattitutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla

  • Kondiittorikisälli | 150 OSP

    Pakollisina tutkinnon osina opiskellaan (yht. 90 osp):

    • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
    • Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen, 30 osp
    • Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen, 30 osp

    Valinnaisuuteen voit valita työtehtäviesi ja kiinnostuksesi mukaisesti alla olevista sisällöistä kaksi osa-aluetta (yht. 60 osp):

    • Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen, 30 osp
    • Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen, 30 osp
    • Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta, 30 osp
    • Leipomoalan taitotyö, 30 osp
    • Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp

    Valinnaisuuteen on mahdollista valita myös tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä (30 osp)

  • Leipomoteollisuuden kisälli | 150 OSP

    Pakollisina tutkinnon osina opiskellaan (yht. 60 osp):

    • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
    • Käynnissäpito leipomoteollisuudessa, 30 osp

    Valinnaisuuteen voit valita työtehtäviesi ja kiinnostuksesi mukaisesti alla olevista sisällöistä toisen osa-alueen (yht. 30 osp)

    • Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Massan valmistus leipomoteollisuudessa, 30 osp

    Valinnaisuuteen voit valita työtehtäviesi ja kiinnostuksesi mukaisesti alla olevista sisällöistä kaksi osa-aluetta (yht. 60 osp):

    • Muotoilu leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot leipomoteollisuudessa, 30 osp
    • Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp

    Valinnaisuuteen on mahdollista valita myös tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä (30 osp)

  • Leipurikisälli| 150 OSP

    Pakollisina tutkinnon osina opiskellaan (yht. 90 osp):

    • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
    • Ruokaleipien valmistus, 30 osp
    • Kahvileipien valmistus, 30 osp

    Valinnaisuuteen voit valita työtehtäviesi ja kiinnostuksesi mukaisesti alla olevista sisällöistä kaksi osa-aluetta (yht. 60 osp):

    • Leipomoeinestuotteiden valmistus, 30 osp
    • Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta, 30 osp
    • Leipomoalan taitotyö, 30 osp
    • Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp

    Valinnaisuuteen on mahdollista valita myös tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä (30 osp)