Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittanut voi toimia media- ja viestintätuotteiden suunnitteluun, valmistamiseen, tuottamiseen ja markkinointiin liittyvissä tehtävissä. Perustutkinnon suorittanut tuntee media-alan toimintaympäristöä ja toimii audiovisuaalisen viestinnän, julkaisutuotannon tai painoviestinnän osaamisalan tehtävissä.

Audiovisuaalisen viestinnän opinnot painottuvat tv-tuotantoon, videoon, valaisuun, ääneen ja av-verkkoihin. Opintojen aikana saat perustiedot ja osaamisen videokuvauksesta, editoinnista, äänenkäsittelystä, tapahtumien ja konserttien valaisusta ja äänentoistosta.

Julkaisutuotannon opinnot painottuvat graafiseen- ja verkkoviestintään. Julkaisutuotantoon liittyy keskeisesti graafinen suunnittelu, jossa opiskellaan mm. visuaalisia suunnittelutaitoja, typografiaa, grafiikkaa, valokuvausta ja kuvankäsittelyä sekä painettavien ja sähköisten julkaisujen valmistusta ja markkinointiviestintää. Opiskeltavan verkkoviestinnän sisältöjä ovat mm. käyttöliittymäsuunnittelu, www-sivujen valmistaminen ja animaatiot.

Painoviestinnän opinnoissa keskitytään monipuolisesti painotuotteiden painamiseen, tulostamiseen ja jälkikäsittelyyn eri laitteilla ja menetelmillä. Opiskelun aikana hankitaan perustiedot ja -taidot luku-, pakkaus-, mainos- ja yksittäisten painotuotteiden valmistusprosessista.

Tutkinnon sisältö

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat: viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto sisältää neljä osaamisalaa. Tredussa voi valmistua mediapalvelujen toteuttajaksi seuraavista osaamisaloista:

  • audiovisuaalisen viestinnän osaamisala
  • julkaisutuotannon osaamisala
  • painoviestinnän osaamisala

Tutustu media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla (voimassa 1.1.2024 alkaen)