Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Arkielämän laitteet ja järjestelmät tarvitsevat toimiakseen usein sähköä. Osa niistä toimii myös itsenäisesti eli automaattisesti. Sähkö- ja automaatioalan ammattilainen asentaa ja huoltaa näitä laitteita ja järjestelmiä.

Automaatioasentaja hallitsee teollisuuden koneiden ja rakennusten automaatio- ja tietojärjestelmien asennus- ja huoltotyöt. Rakennusten automaatiojärjestelmillä ohjataan esim. lämmitystä tai ilmanvaihtoa niin, että tila on viihtyisä ja olosuhteet energiataloudelliset. Automaatioasentaja osaa asentaa, huoltaa ja käyttää laitteita todetakseen niiden toimivuuden tai löytääkseen vian.

Sähköasentaja työskentelee rakennusten sähkö-, automaatio- ja tietojärjestelmäasennusten parissa. Uusissa ja korjattavissa rakennuksissa asennetaan esim. valaistuksia, lämmitysjärjestelmiä ja sähköverkkoja. Teollisuudessa sähköasentajan tehtäviä ovat koneiden sähkö- ja laiteasennukset ja huollot sekä sähköverkostojen asennukset (ilma- ja maakaapeliverkot). Myös tieto- ja antenniverkkojen sekä hälytysjärjestelmien asentaminen kuuluu sähköasentajalle.

Sähkö- ja automaatioalan tehtävissä käytetään monia työvälineitä ja mittalaitteita. Käytettävien materiaalien ja komponenttien ominaisuuksien tuntemus ja niiden ekologinen käyttö on tärkeää. Turvallisuuden huomioiminen ja laadukkuus ovat alan tärkeimpiä asioita: asennusten ja laitteiden tulee toimia oikein ja luotettavasti.

Tutkinnon sisältö

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Tutustu sähkö- ja automaatioala perustutkinnon tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:

  • sähköasentaja
  • automaatioasentaja.

Teoriaopinnoissa käydään läpi sähkölaitteiden ja -järjestelmien toimintaa. Opiskelun aikana tehdään käytännön harjoituksia oppilaitoksen työtiloissa. Opintoihin kuuluu työssäoppimista sähkö- ja automaatioalan yrityksissä. Myös ulkomailla on mahdollista suorittaa osa opinnoista. Opintojen aikana suoritetaan tulityö-, ensiapu- sekä työ- ja sähkötyöturvallisuuskortit.