Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Ohjaus ja tuki

Tuemme ja ohjaamme sinua opinnoissasi koko opiskeluaikasi. Annamme ohjausta myös uravalintoihin ja jatko-opintojen suunnitteluun.

Tälle sivulle olemme keränneet yhteystietoja, jotka ovat apunasi niin opintoihin kuin muuhunkin elämään liittyvissä kysymyksissä.Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaajalta saat tietoa tutkinnoista, opintoihin hakeutumisesta ja tutustumismahdollisuuksista. Opinto-ohjaus auttaa sinua selkiyttämään omia tavoitteitasi ja tukee sinua tavoitteiden saavuttamisessa. Saat ohjausta työllistymiseen ja jatko-opintoihin.

Järjestämme opinto-ohjausta ryhmäohjauksena, pienryhmäohjauksena ja henkilökohtaisena ohjauksena. Tredun opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta toimipisteiden alta:


Opintotoimistot

Opintotoimistot palvelevat kaikissa toimipisteissämme, löydät tiedot toimipisteiden alta yhteystiedot -sivultamme tämän linkin takaa:

Opintosihteerit neuvovat ja palvelevat sinua esimerkiksi näissä asioissa:

 • Opiskelutodistukset ja opintosuoritusotteet.
 • Vanhentuneen salasanan uusiminen, mikäli sähköinen aktivointi ei onnistu Wilmassa.
 • Neuvontaa opintotuen, koulumatkatuen, TKL:n, VR:n ja Matkahuollon alennuslippujen hakemiseen.
 • Opiskelijoiden vakuutusasiat tapaturman sattuessa​.
 • Pyynnöt tutkintotodistuksen jäljennöksistä.

Ohjauksen suunnitelma

Tredun ohjauksen suunnitelma on laadittu opiskelijoita ja huoltajia varten. Sen tarkoitus on palvella jokaista opiskelijaa riippumatta siitä, missä tutkinnossa, koulutuksessa tai toimipisteessä hän opiskelee. Ohjauksen suunnitelma palvelee myös työpaikkojen ohjaajia ja yhteistyökumppaneita.

Ohjauksen suunnitelmassa kuvataan ohjauksen ja tuen toteutusta Tredussa sekä eri toimijoita ja palveluita. Ohjauksen suunnitelma on osa Tredun pedagogista ohjelmaa. Ohjaus on välittämistä ja yhteistyötä. Ohjauksessa toimitaan Tredun arvojen mukaisesti; rohkeesti, reteesti ja reilusti.

Toimiva ohjaus


 • on saavutettavaa ja tukee joustavien opintopolkujen toteuttamista
 • ottaa huomioon yksilölliset lähtökohdat, vahvuudet ja tarpeet
 • ottaa huomioon työelämän tarpeet ja kehittymisen suunnan
 • sisältää monimuotoisia menetelmiä kuten henkilökohtaisia keskusteluja, verkkopalveluita ja ryhmätilanteita
 • on eri toimijoiden moniammatillista yhteistyötä, jonka kautta opiskelija saa koko opintojensa ajan tarpeidensa mukaista ohjausta tavoitteelliseen ja sujuvaan opiskeluun
 • toteutuu tavoitteellisesti opiskelijan koko henkilökohtaistamisprosessin ajan kattaen ohjaus- ja osaamistarpeiden tunnistamisen, osaamisen hankkimisen ja osaamisen osoittamisen vaiheet.
 • Ohjauksellisuus sisältyy koko Tredun henkilöstön työn luonteeseen, erityisroolissa ovat mm. OMA-opettajat, opinto-ohjaajat, erityisopettajat, ammatilliset ohjaajat sekä työpaikkaohjaajat.

  Ohjauksen suunnitelmamme löydät tästä:

Erityinen tuki

Erityisellä tuella tarkoitamme opiskelijan tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyitä.

Sinulla on oikeus erityiseen tukeen, jos oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitset erityistä opiskelun tukea. Erityisen tuen antamisen tavoitteena on, että saavutat tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen.

Järjestämme tukea yleensä yhdistettynä muuhun opetukseen siten, että opiskelet samoissa ryhmissä muiden kanssa niin kutsutussa integroidussa erityisopetuksessa. Erityiset tukitoimet päätetään ja suunnitellaan yhteistyössä sinun ja huoltajasi kanssa. Tukitoimien toteutukseen osallistuu useita oppilaitoksen eri toimijoita kuten erityisopettaja, ammatillinen ohjaaja, opettajat, opinto-ohjaaja jne.

Erityisen tuen antamisen tavoitteena on lisäksi edistää opiskelijan kokonaiskuntoutusta yhteistyössä kuntoutuspalveluiden tuottajien kanssa.

Tredun erityisopettajien yhteystiedot löydät toimipisteiden alta yhteystiedot -sivultamme:

Kampusten koordinoivat erityisopettajat

Hervannan kampus
Katri Elo
puhelin 050 366 9399
sähköposti if.erepmat@olE.S.irtaK

Kalevan kampus
Sanna-Mari Jalava
puhelin 050 573 9695
sähköposti if.erepmat@avalaJ.iraM-annaS

Pyynikin kampus
Sirpa Vuolle
puhelin 050 364 5639
sähköposti if.erepmat@ellouv.apris

Tarjoamme pienryhmäopetusta ainakin seuraavissa perustutkinnoissa:

 • Hepolamminkadun toimipiste, Tampere; kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, levyseppähitsaaja
 • Hepolamminkadun toimipiste, Tampere; pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari
 • Hepolamminkadun toimipiste, Tampere; puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, kiinteistönhoitaja
 • Hepolamminkadun toimipiste, Tampere; rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
 • Sammonkadun toimipiste, Tampere; tekstiili- ja muotialan perustutkinto, ompelija
 • Santalahdentien toimipiste, Tampere; ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki

Lisää tietoa ammatillisesta erityisopetuksesta Pirkanmaalla löydät täältä:
Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus, PAEK


Varhainen tuki

Tredussa on yhteiset toimintamallit ja ohjeet varhaiseen tukeen ja puuttumiseen. Meille on tärkeää, että opiskelijoidemme opinnot etenevät, osaaminen lisääntyy, ammattitaito kehittyy ja opiskelijat voivat hyvin. Tredu on myös päihteetön oppilaitos.

Jokaisella opiskelijalla on nimetty omaopettaja, joka on opiskelijan ensisijainen tuki ja ohjaaja opinnoissa. Opiskelija ja omaopettaja tekevät yhdessä henkilökohtaisen suunnitelman opiskeluun (hoks). Suunnitelmassa huomioidaan opiskelijan yksilöllinen tilanne, osaaminen ja oppimisen tuen tarpeet ja toiveet. Opiskelijan tulee noudattaa yhdessä tehtyä suunnitelmaa.

Jos opiskelija ei pidä kiinni sovitusta suunnitelmasta, asia otetaan puheeksi opiskelijan kanssa ja ratkaisua mietitään yhdessä. Huolta herättäviä asioita ovat esimerkiksi poissaolot, puuttuvat opintosuoritukset tai häiritsevä käytös. Tilanteisiin puututaan varhaisen tuen mallin mukaisesti.

Omaopettajan lisäksi opiskelijan tukena on Tredussa monenlaisia toimijoita, jotka ovat mukana opintojen etenemisen tukemisessa ja opiskelijan hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Opiskelijaa kannustetaan ottamaan itse puheeksi huolen aiheita, joilla on vaikutusta opiskeluun.

Opiskelija voi hyödyntää tämän linkin takaa löytyvää ohjauksen työkalua tunnistaakseen, millaisissa asioissa tarvitsee apua ja tukea opintojensa aikana:


Oppilaitosdiakoni

Tredun oppilaitosdiakonia voit mennä tapaamaan tai ottaa yhteyttä kaikenlaisissa elämän kysymyksissä, joissa tuntuu ettet pärjää yksin. Saat taloudellista apua opintokuluihin, ruoka-apua, vinkkejä asunnonhakuun ja muihin arkielämän juttuihin. Voit keskustella iloista ja suruista. Oppilaitosdiakoni tekee myös ryhmäytyksiä ja kriisityötä.

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja jaettu suru on kevyempi kantaa. Sinun ei tarvitse kuulua ev.lut.kirkkoon saadaksesi apua minulta oppilaitosdiakonilta.

Oppilaitosdiakoni, sairaanhoitaja
Hanna Koivisto-Nieminen
Työhuone: Hepolamminkatu 10 C 1072
hanna.koivisto-nieminen@ evl.fi
040 804 8270

Oppilaitosdiakoni on tavattavissa seuraavan kerran 1.8.2022.
Tarvittaessa apua saat oman asuinalueesi seurakunnasta:
Ulkoinen linkkiTampereen seurakunnat: diakoniatyöOppilaitospastori

Oppilaitospastorilta voivat sekä Tredun henkilökunta että opiskelijat saada keskusteluapua elämän eri kysymyksissä kuten suru, parisuhde tai aikuistuminen. Oppilaitospastori antaa myös kriisiapua, debriefingia ja työnohjausta. Hän hoitaa myös kirkollisia toimituksia, ryhmäytyksiä ja työnohjauksia.

oppilaitospastori
Marita Hakala
puhelin 050 433 3693
sähköposti if.erepmat@alakaH.atiraM


Treenaamo

Treenaamo on avoin oppimisympäristö, jossa voit tehdä erilaisia tehtäviä ja saat ohjausta. Aukioloajat ovat toimipistekohtaiset.

Treenaamossa pääset harjoittelemaan lisää, kertaamaan, osallistumaan samanaikaisesti ohjaukseen muiden kanssa ja saat apua erilaisiin rästitehtäviin.


Kohtaamo

Kohtaamo on opiskelijoillemme avoin kohtaamispaikka. Kohtaamoon voit tulla juttelemaan mieltä askarruttavista asioista henkilöstömme ja vierailijoidemme kanssa.

Vierailijoitamme ovat etsivä nuorisotyö, harrastustoiminta, eri yhdistykset ja järjestöt. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa SPR, Kela, Setlementti Tampere ry, Rikosuhripäivystys, Tamkin opiskelijat, Ohjaamo sekä Nuorten treenit.

Aukioloajat ja ohjelma löytyvät toimipisteittäin info-TV:ltä.

Yhteistyötahojen yhteydenotot: kampuskohtaamo@tampere.fi tai kohtaamo.hepolamminkatu@tampere.fi
Kohtaamot Tredu
sähköposti if.erepmat@omaathoksupmak

Mediapolis, Santalahti, Orivesi ja Virrat
Ammatillinen ohjaaja
Piia Kallonen
puhelin 044 431 4390
sähköposti if.erepmat@nenollaK.aiiP

Ajokinkuja ja Sammonkatu
Ammatillinen ohjaaja
Jyri Ylikoski
puhelin 044 431 4392
sähköposti if.erepmat@iksokilY.iryJ


Ohjaamo

Tarjoamme tietoa, tukea ja ohjausta arjen hallintaan, kouluttautumiseen ja työllistymiseen alle 30-vuotiaille. Jos et tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta.

Ohjaamo Tampere
sähköposti if.erepmat@omaajho
puhelin 040 197 5144
avoinna ma - pe klo 13 - 16


Kriisikeskus Osviitta

Autamme ja tuemme sinua erilaisissa elämän vaikeuksissa silloin, kun tuntuu ettet selviä yksin. Olemme matalan kynnyksen tukipaikka, jonka asiakkaaksi voi tulla kuka tahansa. Kriisikeskuksen ylläpitäjä on Tampereen mielenterveysseura ry.

Tampereen Kriisikeskus Osviitta
sähköposti if.attiivso@attiivso
puhelin 0400 734 793, ajanvaraus
puhelin 010 195 202, valtakunnallinen kriisipuhelin
avoinna ma - to klo 9 - 20, pe klo 9 - 17


SPR:n Nuorten turvatalo
sähköposti if.itsirnenianup@erepmat.olatavrut
puhelin 040 556 6661
avoinna joka päivä klo 17 - 10

Nuorten turvatalo

Nuorten turvatalolla nuoria ja vanhempia auttavat Punaisen Ristin ammattilaiset ja vapaaehtoiset.