Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Työelämässä oppiminen

Työelämässä oppiminen on tehokas ja aidosti käytännönläheinen keino hankkia osaamista.

Oppisopimuksen tai koulutussopimuksen tekeminen edellyttää, että koulutustyöpaikalla on riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeelliset työvälineet ja ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö. Opettaja varmistaa aina, että työpaikka soveltuu oppimisympäristöksi juuri sinulle.

Työpaikalla oppijana olet parhaimmillaan voimavara, joka kehittää koko työyhteisöä ja tuo uutta tietoa ja osaamista organisaatioon.

Voit hankkia osaamisesi joko kokonaan oppisopimukseen tai koulutussopimukseen perustuen tai yhdistellä näitä joustavasti.


Työssäoppiminen - opiskelijan, opettajan ja työpaikkaohjaajan yhteistyötä

Yhteistyösi työpaikkaohjaajan, opettajan ja koko työyhteisön kanssa on onnistumisesi tae. Opettaja vastaa koulutuksen tavoitteellisuudesta, ohjauksesta ja arvioinnista yhdessä työpaikkaohjaajan kanssa. Työpaikkaohjaaja perehdyttää sinut toimimaan työpaikalla, seuraa edistymistäsi ja ohjaa oppimistasi.

Opintojen alkaessa laaditte yhdessä opettajan kanssa HOKSin (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma). Siinä sovitte millä tavoin ja missä aikataulussa saavutat tavoitteesi. Opiskelijana olet oman oppimisesi päällikkö ja vastaat opintojesi etenemisestä.

Ilmoita työnantajallesi hyvissä ajoin opetuksen läsnäolopäivät, jotta työnantajasi voi huomioida tämän työvuorosuunnittelussa. Jos olet oppivelvollinen, sinulle ei saa sijoittaa työvuoroja, jotka menisivät päällekkäin läsnäoloa vaativan opetuksen kanssa. Oppivelvollisella on oikeus kieltäytyä työvuorosta, jos se estää osallistumasta opetukseen.

Katso videolta lisää koulutus- ja oppisopimuksesta. (Video: Tussitaikurit Oy / Marker Wizards Ltd.)


Koulutussopimus

Koulutussopimuksessa Tredu ja työpaikka sopivat, että voit hankkia osaamista työpaikalla oppien, tehden sovittuja työtehtäviä. Sopimus tehdään kirjallisesti jokaiselle opiskelijalle yksilöllisesti tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus kerrallaan. Koulutussopimuksen näet Wilmasta.

Koulutussopimuksessa olet työpaikalla oppimassa opiskelijana. Sinulla ei ole työsuhdetta ko. työpaikkaan, eikä sinulle makseta palkkaa.

Työpaikalla seurataan sinun osaamisesi kehittymistä ja raportoidaan siitä opettajalle.


Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus perustuu sopimukseen työsuhteisen opiskelijan, työnantajan ja koulutuksen järjestäjän välillä. Oppisopimuksella voidaan opiskella koko tutkinto tai tutkinnon osa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa.

Oppisopimus edellyttää työsopimusta. Jos saat opintojesi aikana koulutukseesi sopivan työpaikan ja pääset tekemään opintojasi edellyttäviä työtehtäviä, voit jatkaa opintosi lopuun myös oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutuksessa työtehtävien on vastattava tutkinnon vaatimuksia, jolloin opiskelu hyödyttää sekä opiskelijan opintoja ja työnantajaa. Käytännössä osaaminen hankitaan työpaikalla työtehtävissä ja osaamista täydennetään tarvittaessa oppilaitoksen oppimisympäristöissä. Koulutuksessa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä, joissa arvioinnin tekevät työnantajan edustaja ja koulutuksen edustaja.

Rekrytoinnin yhteydessä työnantajalla on mahdollisuus palkkatukeen koko oppisopimusajalle työttömän tai irtisanomisuhan alla olevan työntekijän kohdalla. Tämä ei koske jo omaehtoisesti Tredussa opiskelevaa. Harkinnanvaraisen tuen määrittelee TE-toimisto.

Lisää tietoa oppisopimuskoulutuksesta ja siihen hakeutumisesta löydät tältä sivulta:

Kysy lisää oppisopimuksesta!
Tredun oppisopimuspalvelut
sähköposti if.erepmat@sumipos.ippo
puhelin 03 5654 7999

avoinna ma ja ke klo 12-15

Muina aikoina yhteydenottopyynnöt sähköpostilla oppi.sopimus@tampere.fiMuu työelämässä oppiminen

Työpaikka on monipuolinen ympäristö oppia ja hankkia uutta osaamista. Sinulla on mahdollisuus hankkia opintojasi edistävää osaamista omalla työpaikallasi myös ilman koulutus- tai oppisopimusta. Tästä sovit opettajan kanssa, kun laaditte henkilökohtaista suunnitelmaasi.

Tässä tapauksessa oppilaitoksella tai työnantajalla ei ole erityisiä ohjausvastuita tai muita velvoitteita, eikä työpaikalla oppimisesta ei sovita erillisellä sopimuksella, sinulla on vain työnantajasi kanssa tehty työsopimus