Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredu kiinnosti hakijoita yhteishaussa

Julkaistu 21.3.2018 8.14

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu kiinnosti toisen asteen koulutuksen yhteishaussa tänä vuonna odotetusti hyvin. Tuhansia pirkanmaalaisnuoriakin koskettavassa yhteishaussa suurimmat aloituspaikkamäärät löytyvätkin Tredusta, jossa ensi syksynä alkaviin koulutukseen otetaan yli 2500 opiskelijaa eri toimipisteisiin ympäri maakuntaa. Kokonaisuudessa Tredun tilanne yhteishaun jälkeen näyttää hyvältä, sillä ensisijaisten hakijoiden määrä on useimmissa perustutkinnoissa noussut tai ainakin pysynyt hyvällä tasolla.

Kollaasi Tredun opiskelijoista
 

Suosikkialat vetävät edelleen

Jo vuosia nuoria kiinnostaneet alat, kuten liiketoiminnan ala, ravintola ja catering-ala ja hius- ja kauneudenhoitoala ovat säilyttäneet asemansa edelleen hakijoiden suosiossa. Myös auto-, media-, sähkö- ja automaatio- sekä tieto- ja tietoliikennetekniikan alojen suosio on edelleen vakaa. Yleiset valtakunnalliset trendit näkyvät vuosittain myös Treduun hakeutumisessa ja siinä, mitkä alat houkuttelevat nuoria eniten.

Sote-alan vahva työllistyminen näkyy edelleen myös koulutukseen hakeutumisessa. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto onkin erittäin vetovoimainen koulutus, niin Tredun Tampereen kuin maakuntienkin toimipisteissä. Erikseen suosituiksi aloiksi voidaan myös mainita uutena ensi syksynä alkava Ylöjärven Pallotien toimipisteen autoalan koulutus, lentokoneasentajien lukioyhdistelmäkoulutus Pirkkalassa sekä myös uutena kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto Santalahdentiellä, Tampereella.

Maakunnallisesti katseltuna Tredun Tampereen toimipisteet kiinnostivat opiskelijoita tasaisen hyvin, mutta joissain Tredun pienemmissä toimipisteissä Tampereen ulkopuolella on ollut haastetta saada kaikki koulutuslinjat täytettyä.

Työvoimapulaan helpotusta

- Ilahduttavaa on työllistävien ja työvoimapulaa potevien vientiteollisuusalojen, logistiikan ja rakentamisen alojen ensisijaisten hakijoiden määrän reipas kasvu edellisvuodesta. Pitkään alamaissa ollut kone- ja tuotantotekniikan alan kiinnostus on lähtenyt nousuun. Suurimmat kasvuluvut ovat logistiikan, prosessi-, rakennus- ja talotekniikan aloilla (+24% – +48 %), kertoo toimialajohtaja Jari Rauhala Tredusta.

Puhtaus- ja kiinteistöalan suosio on työllistävyydestään huolimatta edelleen matalalla. Tekniikan aloilta taas vähiten tällä kertaa aloituspaikkoihin nähden kiinnostivat metsäalat.

Amisreformi tuo muutoksia

Ammatillisen koulutuksen reformi uudistaa myös Tredun toimintaa vahvasti vuonna 2018. Uudistuminen merkitsee entistä voimakkaampaa yhteyttä työelämään ja koulutusta kehitetään työelämän tarpeiden mukaiseksi. Yritykset saavat näkyvämmän jalansijan opetuksen järjestelyissä, ja oppiminen tapahtuu aikaisempaa enemmän työpaikoilla. Opiskelijoille laaditaan yksilölliset opintopolut ja osaaminen arvioidaan näytöillä aidoissa työtilanteissa. Oppisopimuskoulutus uudistuu siten, että sitä toteutetaan myös lyhyemmissä jaksoissa työelämän tarpeiden mukaan.

Uudistus näkyi myös Tredun yhteishaun hakijamäärien kehittymisessä, sillä osa tutkintojen nimistä on muuttunut ja tutkintoja on yhdistelty. Vertailu aiempien vuosien hakijamääriin on siis haasteellista joiden tutkintojen osalta.

Yhteishaussa 20.2. - 13.3.2018 peruskoulunsa päättävät nuoret hakivat ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukiokoulutukseen. Tredussa oli yhteishaussa tarjolla 26 ammatillista perustutkintoa. Yhteishaun tulokset julkistetaan 14.6.2018, jonka jälkeen voi vielä hakea täyttämättä jääneitä opiskelupaikkoja.


Lisätietoja

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti if.erepmat@ukah.udert
puhelin 040 170 5649
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15


Teksti Sanna Juvonen