Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Ministeri Grahn-Laasonen tapasi Taitaja-tapahtumaa tekeviä nuoria

Julkaistu 14.5.2018 14.00

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja alkaa tänään Tampereella. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili tapahtumapaikalla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Hän tapasi omien lajiensa suomenmestaruustitteleitä tavoittelevia kilpailijoita sekä tapahtuman järjestämiseen osallistuvia opiskelijoita.

Ministeri Grahn-Laasonen tutustumassa Taitaja2018-kisoihin
 

Taitaja-tapahtuma ei ole pelkästään kilpailu niille 358 nuorelle, jotka kilpailevat oman alansa paremmuudesta 47 lajissa. Se on myös oppimistilanne sadoille opiskelijoille, jotka suorittavat opintojaan tekemällä töitä Taitajassa. Lisäksi se on ammatillisen koulutuksen näyteikkuna, joka tukee yläkoululaisten ammatinvalintaa esittelemällä eri ammatteja käytännössä.

– Taitaja-tapahtuma on merkittävä ammatillisen koulutuksen laadun ja vetovoiman edistäjä. On hienoa, että se antaa ammattiin opiskeleville nuorille mahdollisuuden näyttää ja kehittää omaa huippuosaamistaan. Omaa unelmauraansa etsiville Taitaja on loistava tilaisuus tutustua eri aloihin ja nähdä, mitä mahdollisuuksia ammatillinen koulutus tarjoaa, totesi maanantaina kilpailualueeseen tutustunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Taitaja-tapahtuma ja sen järjestäminen on myös oivallinen opetushenkilöstön kouluttautumisen ja verkostoitumisen paikka.

– Taitaja on tärkeä kohtauspaikka myös ammatillisen koulutuksen opettajille ja muulle opetushenkilöstölle. Taitajan seminaareista, kilpailutehtävien seuraamisesta ja kohtaamisista toisten opettajien kanssa oppii uutta, jota voi soveltaa omaan opetukseensa, Grahn-Laasonen sanoi.

Opetusministeri Grahn-Laasonen näkee Taitaja-tapahtuman tärkeänä osana ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden toteuttamista.

– Taitaja on osa ammatillisen koulutuksen kehittämistä. Sen kautta edistetään monia ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita. Tampereella on mukana paljon nuoria järjestelytehtävissä. He osallistuvat tapahtuman järjestämiseen osana opintojaan ja oppivat käytännön työelämätaitoja. Taitaja edistää näin henkilökohtaistamista, oppimisympäristöjen monipuolistamista sekä oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä, totesi opetusministeri Grahn-Laasonen tutustuessaan kilpailuun ja sen tekijöihin maanantaina Tampereella.

Opintoja käytännössä

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskelevat Joona Ruohonen ja Henna Lipponen ovat mukana tapahtuman ensiaputiimissä. He työskentelevät tapahtumassa koko rakentamisviikon.

Joona ja Henna opiskelevat Tredun ylioppilaspohjaisella kaksivuotisella linjalla ensimmäistä vuotta sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Ensi vuoden erikoistumisopintojen jälkeen he valmistuvat lähihoitajiksi.

– Saamme Taitaja-tapahtuman myötä suoritettua EA2-kurssin, joten kokemuksesta on suoraan hyötyä opintoihin. Tässä pääsee reaalitilanteessa soveltamaan oppimaansa, Joona ja Henna kertovat.

Taitaja-tapahtuma eroaa ensiaputehtävien osalta monesta muusta työpaikalla tapahtuvasta oppimistilanteesta. Esimerkiksi vanhustyössä työ painottuu perushoitoon.

– Messujen rakentamis- ja purkuvaiheet ovat kriittisiä ensiapuhenkilökunnan kannalta. Olemme hoitaneet paljon erilaisia haavoja. Myös isojen koneiden paikalle tuonti on tilanne, jossa pitää varautua mahdollisiin vahinkoihin, Henna arvioi.

– Teoriaa opiskellessa ei välttämättä osaa ajatella, miten esimerkiksi messuilla oikeassa tilanteessa toimii. Tässä oppii tilannetajua, kun akuutissa tilanteessa pitää saman tien miettiä, miten pystyy asian hoitamaan. Tämä on siis hieno mahdollisuus oppia käytännön työtilanteessa, Joona sanoo.

Tapahtumatiedot

Taitaja2018-tapahtuma on avoinna yleisölle tiistaina 15.5.klo 10-19, keskiviikkona 16.5. klo 8-17 ja torstaina 17.5. klo 8-15. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Opiskelijoiden toteuttama TaitajaTV lähettää livemateriaalia koko tapahtuman ajan, mukaan lukien avajaiset ja päättäjäiset. Materiaali on katsottavissa myös myöhemmin Taitajan Youtube-kanavalla.

Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittain järjestettävä ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Tapahtuman kehittämisestä vastaa Skills Finland ry. Tapahtuma koostuu Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-kilpailuista sekä runsaasta oheisohjelmasta. Tapahtuma on avoin yleisölle ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Helsingissä 2017 kävijöitä oli lähes 100 000.

Vuonna 2018 tapahtuman järjestää Tampereen kaupunki / Tampereen seudun ammattiopisto Tredu yhteistyössä SASKY koulutuskuntayhtymän, Koulutuskuntayhtymä Tavastian, Valkeakosken ammattiopiston, Kiipulasäätiön ja Ahlmanin koulun Säätiön kanssa. Lisäksi tapahtuman järjestämiseen osallistuu satoja yritysyhteistyökumppaneita.


Lisätietoja

Taitaja2018 viestintä- ja markkinointivastaava
Minna Alanko-Pirinen
puhelin 040 800 7461
sähköposti if.erepmat@neniriP-oknalA.anniM


Teksti Katja Katajamäki

Kuvat Liisa Mäkinen