Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun tuotantoautomaation oppimisympäristöt palvelevat yrityksiä

Julkaistu 17.9.2018 11.02

Tredu on jo vuosia uudistanut toimintaansa ja oppimisympäristöjään projektirahoituksen avulla. Tulokset palvelevat pirkanmaalaista elinkeinoelämää vielä pitkään varsinaisten projektien päättymisten jälkeenkin. Hyvänä esimerkkinä tästä on jo päättynyt, tuotantoautomaatioon keskittynyt oppimisympäristön kehittämisprojekti, jonka avulla hankitut huippulaitteet palvelevat opiskelijoita ja pirkanmaalaisia yrityksiä edelleen päivittäin.

Miehet vesileikkurikoneella
 

Teknologia kehittyy vauhdilla ja oppilaitosten laitekannan on oltava ajan tasalla. Nykyaikaisia oppimisympäristöjä kehitetään usein myös EU-rahoituksella yhdessä yritysten kanssa. Esimerkiksi Tredun Hepolamminkadun toimipisteen kone- ja tuotantotekniikan opetukseen projektin avulla hankitut vesileikkuri, NC-tarkkuussärmäyskone sekä robotit ovat opiskelijoiden ja pirkanmaalaisten yritysten ahkerassa käytössä päivittäin.

- Esimerkiksi tällä vesileikkurillekin meillä on tällä hetkellä kansiollinen varauksia. Yritysten kanssa tehdään prototyyppisiä sarjoja ja myös yksityishenkilöt tilaavat erilaisia muotoonleikkauksia eri materiaaleille. Pystymme tarjoamaan huippulaitteiden avulla osaamista yrityksille ja opiskelijoille, toteaa kone- ja tuotantotekniikan koulutuspäällikkö Timo Saari.

Opettaja Jussi Koort puolestaan näyttää vesileikkurin näytöltä, miten kone on käynnistetty parisataatuhatta kertaa ja ajotuntejakin on jo kertynyt mittavasti.

- Pirkanmaan alueella on tosi kova kehitys tuotantoautomaatiossa. On kyllä todella hienoa, että me voidaan tarjota lisää osaamista niin teollisuudesta tuleville kokeneemmille tekijöille kuin nuorillekin opiskelijoille. Aluksi itse mietin, mennäänkö tämän oppimisympäristön kanssa liian korkealta ja kovaa nuorten opiskelijoiden näkökulmasta, mutta tämän päivän nuoret ovat niin sujuja tietotekniikan kanssa, että omaksuvat tosi nopeasti myös hightech-laitteiden käytön. Ilman projektia emme olisi pystyneet luomaan tällaista kokonaisuutta, painottaa opettaja Jussi Koort.

Perjantaipähkinää purtavaksi

NC-tarkkuussärmääjällä työskentelee kolmatta päivää Pohjanmaalta Rotolink Oy:stä tullut Santeri Leppänen. Hän suorittaa NC-tarkkuussärmäys-tutkinnonosaa ja ottaa parhaillaan haltuun laitteen ominaisuuksia. Opettaja Jussi Koort on antanut perjantaipäivän iloksi pähkinän purtavaksi, eli innostanut kokeilemaan, mihin kaikkeen koneen eri ominaisuudet taipuvat.


- Hyvinhän tämä sujuu, ihan niin kuin töissä olisi, kertoo Santeri Leppänen ja jatkaa keskittyneesti työtään.

Euroopan aluekehitysrahaston rahoittaman projektin tavoitteena on ollut kohottaa alueen yritysten kilpailukykyä mm. lisäämällä opiskelijoiden ja alan yritysten työntekijöiden tuotantoautomaatiovalmiuksia. Projektin tavoitteet on onnistuttu täyttämään ja oppimisympäristö juurruttamaan osaksi normaalia toimintaa. Myös luodut yhteistyöverkostot toimivat aktiivisesti edelleen.


Santeri Leppänen NC-koneella

Lisätietoja

Lehtori
Timo Saari
puhelin 050 464 2697
sähköposti if.erepmat@iraaS.omiT


Teksti Jaana Raukola

Kuvat Karoliina Hartman