Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Lautakunta käsittelee Tredun ammatillisen koulutuksen palveluverkkosuunnitelmaa

Julkaistu 9.11.2018 15.51

Elinvoima- ja osaamislautakunta käsittelee Tampereen seudun ammattiopisto Tredun palveluverkkosuunnitelmaa keskiviikkona 14.11.2018. Suunnitelma on esitys, jossa merkittävimmät toimenpiteet ovat Tredun Åkerlundinkadun toimipisteestä luopuminen 1.8.2019 alkaen ja Nokialle suunnitellun uudisrakennuksen valmistelutyön käynnistäminen yhteistyössä Nokian kaupungin kanssa.

Tredun toimintaan ja palveluverkon kehittämiseen strategiakaudella 2019-2022 vaikuttavat muun muassa rahoitusleikkaukset, joita valtio on kohdistanut ammatilliseen koulutukseen vuodesta 2016 alkaen. Tredun osalta leikkaukset ovat kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa euroa.

Tilakustannukset ovat henkilöstökustannusten jälkeen ammatillisen koulutuksen suurin kustannuserä. Rahoitusleikkausten vuoksi tilakustannuksia on pienennettävä. Tredun tilakustannukset olivat viime vuonna noin 17,5 miljoonaa euroa.

Käynnissä oleva ammatillisen koulutuksen reformi puolestaan edellyttää koulutusalojen pedagogiikan merkittävää uudistamista, työelämäyhteyden vahvistamista ja opiskelijoiden oppimispolkujen yksilöllistämistä. Ammateissa tapahtuva muutos ja uudet osaamistarpeet on otettava huomioon oppimisympäristöjen tilojen, toiminnallisuuden, laitteiden ja ohjelmistojen näkökulmasta.

Tampereen ravintola- ja catering-alan koulutusta esitetään yhteen paikkaan Santalahdentielle

Tredun, Tredu Kiinteistöt Oy:n ja Tampereen Tilapalveluiden tekemän selvityksen mukaan tilakustannuksia on mahdollista pienentää, jos nykyisestä ravintola- ja catering-alan koulutusta tarjoavasta Åkerlundinkadun toimipisteestä luovutaan ja Tampereella tapahtuva ravintola- ja catering-alan koulutus keskitetään Santalahdentien toimipisteeseen. Opetuskeittiötoiminnan jatkaminen Åkerlundinkadulla edellyttäisi toimitiloihin lisäksi noin 2,5 miljoonan euron remonttia ilmastoinnin tehostamiseksi.

Muutto yhteen toimipisteeseen parantaisi mahdollisuuksia hyödyntää myös henkilöstön osaamista nykyistä paremmin. Osaamisalavalintoja, valinnaisia tutkinnonosia ja erilaisia opintopolkuja voidaan myös toteuttaa aikaisempaa paremmin, jos koko alan Tampereella toteutettava koulutus on samassa toimipisteessä.

Nokian Kankaantaankadulle esitetään uutta rakennusta

Palveluverkkoselvityksessä esitetään myös, että Tredun Nokialla sijaitsevista Kankaantaankadun ja Kivimiehenkadun nykyisistä toimitiloista luovutaan ja Kankaantaankadulle rakennetaan uudisrakennus yhteistyössä Nokian kaupungin kanssa.

Tredun nykyinen Kankaantaankadun toimipiste on tutkimuksissa todettu huonokuntoiseksi ja toimintaa hoidetaan parhaillaan väistötilajärjestelyin. Nykykäsityksen mukaan tilojen saattaminen asianmukaisiksi ei ole taloudellisesti kannattavaa ja alueelle tarvitaan uudisrakennus, jotta koulutustoimintaa voidaan jatkaa.

Kankaantaan rakennuksen tarveselvitys on aloitettu ja Nokian kaupunki on omalta osaltaan valmistellut tätä järjestelyä. Tarveselvityksen yhteydessä selvitetään lisäksi mahdollisuus luopua Tredun Nokian Kivimiehenkadulla sijaitsevista tiloista ja sijoittaa sen toiminnot Kankaantaankadun uusiin tiloihin ja vaihtoehtoisesti toteuttaa osa koulutuksesta mahdollisilla muilla malleilla.

Kankaantaankadun toimipisteen uudet tilat suunnitellaan ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti tiiviiksi ja muuntojoustaviksi. Uudisrakennushankkeen valmistelun yhteydessä arvioidaan uudelle kampukselle sijoitettava koulutustarjonta yhteistyössä Nokian kaupungin kanssa.

Tilankäyttöä tehostetaan kaikissa toimipisteissä

Suunnitelma ei esitä muutoksia Tredun muihin toimipisteisiin. Kaikkien Tredun toimipisteiden tilankäyttöä kuitenkin tehostetaan mahdollisuuksien mukaan.

Lisäksi Oriveden ja Virtain toimipisteissä seurataan opiskelijamäärien kehittymistä. Oriveden ja Virtain toimipisteiden osalta lautakunnalle esitetään, että strategiakauden 2019-2022 aikana arvioidaan Tredun tilatarpeet Orivedellä ja Virroilla sekä kummankin alueella sijaitsevien kiinteistöjen toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset uudessa rahoitusmallissa. Tarvittaessa käynnistetään neuvottelut ko. kaupungin kanssa.

Tredu selvittää myös aluepalvelumallia, jossa koulutuksia voitaisiin jatkossa tarjota laaja-alaisesti ja omista kiinteistä tiloista riippumattomasti.

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta päättää ammatillisen koulutuksen palveluverkkosuunnitelmasta 14.11.2018.


Lisätietoja

Johtaja, ammatillinen koulutus
Outi Kallioinen
puhelin 044 423 5473
sähköposti if.erepmat@nenioillaK.ituO

Anna-Kaisa Heinämäki
puhelin 040 639 7701
sähköposti if.erepmat@ikamanieH.asiaK-annA


Teksti Johanna Toivanen