Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Lautakunnalle esitys: Tredu siirtää toimintansa Koivistontieltä muihin toimipisteisiin Tampereella

Julkaistu 18.4.2019 11.03

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu varautuu Koivistontien toimipisteen koulutustoiminnan siirtämiseen muihin Tampereen toimipisteisiinsä. Keskiviikkona 24.4.2019 kokoontuvalle elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitetään päätettäväksi, että Koivistontien toimipisteen vuokrasopimus irtisanotaan ja koulutustoiminta siirtyy vuoden 2020 alussa Tredun muihin toimipisteisiin Tampereella.

Lisäksi lautakunnalle esitetään, että Tredun Oriveden ja Virtain toimipisteiden osalta käynnistetään selvitys, jossa kartoitetaan ammatillisen koulutuksen eri vaihtoehtoja alueella.

Nyt tehty esitys Koivistontien toimipisteen toiminnan siirtymisestä muihin toimipisteisiin perustuu lautakunnan 14.11.2018 hyväksymän Tredun palveluverkkosuunnitelman perusteluihin, joiden mukaan Tredussa tarkastellaan kaikkia toimitiloja toimintojen tiivistämiseksi ja tilojen käytön tehostamiseksi.

Orivedellä ja Virroilla järjestettävän ammatillisen koulutuksen eri ratkaisuvaihtoehtoja on palveluverkkosuunnitelman mukaan tarpeen selvittää. Selvitystyö käynnistyy, kun lautakunta on päättänyt sen aloittamisesta. Selvitystyöryhmään kutsutaan edustajat Tredun omistajakunnista ja muilta alueellisen ammatillisen koulutuksen järjestäjätahoilta. Lisäksi työryhmään nimetään Tredun asiantuntijoita. Työn on tarkoitus valmistua 30.6.2019 mennessä.

Opetus siirtyisi Ajokinkujalle, Hepolamminkadulle ja Sammonkadulle

Tampereella Koivistontien toimipisteessä koulutetaan tällä hetkellä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan, rakennusalan, talotekniikan, tekstiili- ja muotialan, teknisen suunnittelun ja turvallisuusalan opiskelijoita sekä järjestetään ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta. Toimipisteessä on kaikkiaan noin 740 opiskelijaa, henkilökunnan määrä on 67. Koivistontien toimipisteen omistaa Tredu-kiinteistöt Oy.

Opetuksen on tarkoitus siirtyä Tredun Ajokinkujalla, Hepolamminkadulla ja Sammonkadulla toimiviin toimipisteisiin. Muutoksen yhteydessä on suunniteltu Hepolamminkadulla sijaitsevan Valimoinstituutin tilojen ottamista toiseen käyttötarkoitukseen. Valimoinstituutin tiloihin siirrettäisiin Koivistontien toimipisteen rakennusalan, teknisen suunnittelun sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan koulutus. Valimoalan koulutusta jatketaan teoriaopintojen osalta joustavasti oppilaitoksen eri toimipisteissä ja kehitetään työelämän ympäristöissä toteutettavaksi.

Turvallisuusalan koulutus on suunniteltu siirrettäväksi joko Sammonkadun tai Hepolamminkadun toimipisteeseen, talotekniikan koulutus Ajokinkujan toimipisteeseen ja tekstiili- ja muotialan koulutus joko Sammonkadun tai Hepolamminkadun toimipisteeseen.

Siirtojen suunnittelussa on otettu huomioon kunkin toimipisteen tarjoamat alojen väliset hyödyt ja opintojen valintamahdollisuudet. Koulutuksen hajauttamisella opiskelijoille voidaan tarjota pedagogisesti tarkoituksenmukaisemmat ja teknisesti paremmat oppimisympäristöt, joissa saneeraustarve on pienempi. Toiminnan jatkaminen Koivistontiellä edellyttäisi tiloihin jatkossa merkittäviä korjausinvestointeja.

Järjestelyt mahdollistavat taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaamman tilojen ja laitteiden yhteiskäytön eri koulutusalojen välillä. Järjestely parantaa myös lukio- ja valinnaisuusopintoja aloilla, jotka siirtyvät Sammonkadulle ja Hepolamminkadulle. Lisäksi yhteistyömahdollisuudet korkeakoulujen kanssa paranevat.

Tredun taloustilanne edellyttää tilankäytön tehostamista

Tilojen käytön tehostamistarpeen taustalla ovat Tredun taloustilanteen tuomat paineet, joista tärkeimpiä ovat ammatilliseen koulutukseen kohdistunut valtionrahoituksen merkittävä vähentyminen koulutusuudistuksen myötä sekä Tredun tilikauden 2018 alijäämäinen tulos. Merkittävin tekijä vuonna 2018 oli ammatillisen koulutuksen valtionosuuden pieneneminen 4,5 miljoonalla euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Tredun tilavuokrat ovat tällä hetkellä yhteensä noin 17 miljoonaa euroa eli noin 20 prosenttia toimintamenoista.

– Päätöksenteossa olemme lähteneet siitä arvovalinnasta, että lähiopetuksesta ei voida enää leikata. Ratkaisuja joudutaan nyt hakemaan palveluverkkoa järkeistämällä ja toimipisteitä karsimalla", toteaa apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Tredulla on Koivistontien toimipisteessä käytössään 12 802 m2 tilakokonaisuus, jonka kiinteistökulut ovat noin 967 500 euroa vuodessa sisältäen puhtauskulut. Koivistontien toimipisteen toiminnan hajauttamisella Tredun muihin toimipisteisiin saavutetaan noin 890 000 euron säästö tilakustannuksissa. Palveluverkkotyön näkökulmasta talouden tasapainottamiseksi Tredussa on arvioitu tilojen tiivistämisellä ja tehostamisella saavutettavan noin 2,5 milj. euron tilakustannussäästöt.


Lisätietoja

Johtaja, ammatillinen koulutus
Outi Kallioinen
puhelin 044 423 5473
sähköposti if.erepmat@nenioillaK.ituO


Teksti Johanna Toivanen