Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredusta valmistunut laborantti hopealle ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa

Julkaistu 29.8.2019 10.16

Joka toinen vuosi järjestettävät ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut käytiin Venäjän Kazanissa 22.–27.8.2019.

 

Kuva: Leena Kainulainen (vas.) ja Pinja Harakkamäki Kazanin lentokentällä lähdössä kotimatkalle.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta viime keväänä laborantiksi valmistunut Pinja Harakkamäki voitti hopeaa lajissaan kemiallinen laboratorio teknologia.

- Pärjäsin kisoissa peruskoulutuksella ja suomalaisella sisulla. Luotin omiin taitoihini, ja nautin joka hetkestä. Olen ylpeä osaamisestani. Kokemus oli ainutlaatuinen ja opettava, Harakkamäki toteaa.

Suomea edustaneille kilpailijoille myönnettiin myös seitsemän Medallion of Excellence -kunniamainintaa oman lajinsa keskiarvoa paremmasta tuloksesta. Suomen maajoukkueeseen kuului 27 kilpailijaa ja kolme joukkueenjohtajaa. Experttejä eli kilpailulajien asiantuntijoita oli 25. Lisäksi mukana oli noin 20 henkeä muissa tehtävissä kilpailuorganisaation ja Skills Finland ry:n palveluksessa.

Vaikeutta suoritukseen toivat englanninkieliset ohjeet ja suorituksen tiukka aikataulu. Työnhaun kannalta Harakkamäki uskoo kilpailukokemuksen kertovan ammattitaidosta, rohkeudesta ja itsevarmuudesta. Seuraavaksi edessä on välivuosi, jonka jälkeen työnhakua ja mahdollisesti jatko-opiskelua kemian parissa.

Suomen maajoukkueessa oli myös kaksi eksperttiä Tredusta. Leena Kainulainen toimi asiantuntijana Harakkamäen laboratorioalan lajissa ja Kimmo Koskinen graafisen suunnittelun lajissa.

Ekspertin tehtävässä vaaditaan tarkkaavaisuutta ja keskittymistä pitkiksi venyvien kilpailupäivien aikana. Työ alkaa jo ennen kilpailuja ekspertti- ja turvallisuuskoulutuksilla, valmennussuunnitelman laatimisella ja kilpailijan valmentamisella. Kilpailutehtäviin ja arviointikriteereihin tutustutaan. Yhteistyötä tehdään muiden lajieksperttien kanssa. Kilpailujen jälkeen käydään läpi arviointeja.

- Tarkkailua ja tasapuolista arviointia tehtiin jopa neljälle kilpailijalle saman aikaisesti. Menestys kisoissa oli upea palkinto tehdystä työstä, kertoo Kainulainen.

Kainulainen pitää kilpailua aitiopaikkana nähdä oman lajin osaamisen taso muualla maailmassa. Verkostoituminen sekä ajatusten ja kokemusten vaihto koulutuksesta ja standardeista ovat myös tärkeää antia.

Kilpailijoista muodostuu kilpailumatkaa edeltävän vuoden aikana joukkue. Joukkueenjohtaja Minna Alanko-Pirisen mukaan kilpailutoiminta antaa taitaville ja itsensä haastamisesta kiinnostuneille opiskelijoille mahdollisuuden kehittää ja näyttää osaamistaan. Joukkueenjohtajat varmistavat kilpailurauhan osallistujille huolehtimalla käytännön asioita ja tarjoamalla tukea kisamatkalla.

- Vaikka jokainen treenaa omaa kilpailulajiaan tahollaan, etenkin kisamatkalla kilpailijoista on seuraa ja tukea toisilleen. Joukkueessa on taitavia ja fiksuja nuoria. Eri alojen huippuosaajista löytyy samanlaisia piirteitä – ainakin kunnianhimoa ja kilpailuhenkeä. Joukkueen kanssa on ollut hauskaa. Maajoukkueleirit ja kisamatka sujuivat hyvin, kertoo Alanko-Pirinen.

Maailmanmestaruuskilpailuissa kilpailija, opettaja ja oppilaitos pääsevät vertaamaan toimintatapojaan ja toimintansa tasoa kansainvälisesti. Kilpailusaavutukset kertovat koulutuksen laadusta ja näyttävät oppilaitoksen panostuksen myös huippuosaajiinsa. Kontakteista Suomeen ja ulkomaille voi tulevaisuudessa poikia työpaikkoja.


Lisätietoja

Joukkueenjohtaja
Minna Alanko-Pirinen
puhelin 040 800 7461
sähköposti if.erepmat@neniriP-oknalA.anniM


Teksti Niina Riikka Ylönen

Kuvat Minna Alanko-Pirinen