Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun opiskelija mittaa osaamistaan maailmanmestaruuskilpailuissa

Julkaistu 14.8.2019 12.59

Ammattitaidon maailmanmestaruudet ratkotaan WorldSkills-kilpailuissa Venäjän Kazanissa 22.–27.8. Suomen joukkueen 27 nuoren joukossa menestyksestä kilpailee myös Tredusta keväällä laborantiksi valmistunut Pinja Harakkamäki. Hän edustaa Suomea ainoana tredulaisena lajinaan kemiallinen laboratorio teknologia.

Leena Kainulainen, Pinja Harakkamäki, Minna Alanko-Pirinen ja Kimmo Koskinen seisovat rivissä katseet kameraan päin.
 

Suomen ammattitaitomaajoukkue matkustaa Kazaniin kisaviikon alussa. Harakkamäki kilpailee yhdeksän finalistin joukossa neljän päivän ajan. Kilpailupäivät ovat hektisiä ja täynnä tunnetta. Kun kilpailuihin on aikaa vähän reilu viikko, pieni jännitys on alkanut hiipiä tuoreen laborantin työtakin alle.

– En ole koskaan käynyt Venäjällä. Kilpailuiden lisäksi on jännittävää kohdata täysin uusi kulttuuri.

Harakkamäen tavoitteena on tasaisen kilpailusuorituksen saavuttaminen.

– Teen parhaani niin, ettei jää harmittamaan, että olisin pystynyt parempaan.

Vuoden 2017 Taitaja-kilpailut voittanut laborantti on valmistautunut Kazanin koitoksiin muun muassa kesätöissä Tampereen Vedellä.

– Sieltä sain rutiinia töiden tekemiseen. Varsinaiset kilpailutehtävät tulevat tietooni kuitenkin vasta päivä ennen ensimmäistä kilpailusuoritusta.

Kilpailutehtävät julkaistaan Kazanissa englanniksi, joten viimeisenä päivänä on aikaa vielä suomentaa tekstit ja suunnitella työjärjestystä.

Mukana yhteensä neljä tredulaista

Pinja Harakkamäki ja Markku Seppälä seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.

Suomen joukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi 25 eksperttiä eli tietyn kilpailulajin asiantuntijaa. Kaksi joukkueen eksperteistä tulee Tredusta. Leena Kainulainen toimii asiantuntijana Harakkamäen laboratorioalan lajissa ja Kimmo Koskinen avustaa graafisen suunnittelun lajissa. Osa eksperteistä toimii myös tuomareina, mutta lopullinen tehtävä selviää vasta Kazanissa.

Tredun opettaja Minna Alanko-Pirisen harteilla on painava taakka, sillä hän on vastuussa joukkueesta yhdessä kahden muun joukkueenjohtajan kanssa.

– Teemme kaikkemme, jotta nuoret voivat keskittää kaiken energiansa kilpailemiseen. Järjestelemme esimerkiksi aikataulut ja kuljetukset, mutta olemme myös olkapäänä kilpailijoille turhautumisen ja onnen hetkinä.

Maanantaina 12.8. Tredussa järjestettiin lähtökahvit Venäjälle matkaaville tredulaisille. Antti ja Airi Soljan säätiön hallituksen jäsen Markku Seppälä luovutti Harakkamäelle stipendin ja lämpimät onnentoivotukset.

– Olet jo suuri voittaja, kun lähdet matkaan, Seppälä sanoo.

Kisaviikon ohjelmaan kuuluu tutustumista kaupungin nähtävyyksiin sekä vierailu paikallisessa koulussa kertomassa ammatillisesta koulutuksesta ja ammattitaitokilpailuista.

Kazanin 56 kilpailulajissa on mukana yli 1300 kilpailijaa yhteensä 63 maasta. Suomella on edustus 25 lajissa. SkillsFinland yhteistyökumppaneineen lähettää ja valmentaa Suomen ammattitaitomaajoukkueen kilpailuun.

WorldSkills-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Vuonna 2021 kilpaillaan Kiinan Shanghaissa.


Lisätietoja

Lehtori
Leena Kainulainen
puhelin +358503031407
sähköposti if.erepmat@nenialuniaK.aneeL


Teksti Nette Tuominen