Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun lähihoitajaopiskelijat voimaliivikehityksen eturivissä

Julkaistu 21.3.2019 15.51

Tredun Santalahdentien lähihoitajaopiskelijat ovat olleet Euroopan kehityksen kärjessä mukana kokeilemassa voimaliivejä, jotka helpottavat hoitotyössä tehtäviä asiakkaiden nostoja ja siirtoja.

Inga Pöntiö ja Markus Mäkelä voimaliivit yllään. Anna-Maija Peltonen istuu pyörätuuolissa.
Tredun opettajat Inga Pöntiö ja Markus Mäkelä demostroivat Anna-Maija Palosen kanssa voimaliivin käyttöä hoitotyössä.

Erityisesti voimaliivit tuovat tukea tilanteisiin, joissa potilaita siirretään pyörätuoliin. Voimaliivien pilottitutkimusta on tehty yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Tampereen yliopiston vastaavan tutkijan Tuuli Turjan mukaan pilottikokeilu on ollut menestys.

-Yhdistämällä koneen voiman ja ihmisen monipuolisen älykkyyden syntyy jotain tällaista.

Kokeilun aikana toiset Tredun opiskelijat kokivat, että voimaliivistä on apua nostotilanteessa. Toisille voimaliivin hyöty oli vähäisempää. Pilottikokeilun tulosten perusteella voimaliivit tuovat tukea erityisesti niille hoitotyön tekijöille, joiden oma fyysinen kunto ei ole tarpeeksi hyvä painavien nostojen ja siirtojen tekemiseen. Voimaliivit parantavat nostotyön ergonomiaa ja tuovat tilanteisiin myös henkistä varmuutta.

Kokeilun aikana voimaliiviä käyttivät lähihoitajat, joilla ei ollut vielä lainkaan hoitotyön kokemusta ja vanhustyön erikoisammattitutkinnon opiskelijoita, joilla työkokemusta oli muutamista vuosista kymmeneen vuoteen saakka. Voimaliivin käyttöaikomus oli merkittävästä alhaisempi kokeneiden hoitajien keskuudessa, joilla oli jo käytössään vakiintuneita työtapoja ja työstä omaksuttuja asenteita. Ikä ei selittänyt voimaliivin alhaisen käyttöaikomuksen ja vakiintuneiden työtapojen välistä korrelaatiota.

Inga Pöntiö ja Markus Mäkelä auttavat asiakasta ylös sängystä.
Tredun opettajan Inga Pöntiön mukaan voimaliivi tuo olemukseen ryhtiä. Asiakkaan nostaminen tapahtuu jalkojen isoilla lihaksilla, jonne kaasujousiteknologia antaa tukea.

Voimaliivit valmistaa hollantilainen Laevo. Voimaliivi on passiivinen eli siinä ei ole moottoria, minkä takia yksi liivi painaa vain 2,3 kiloa. Voimaliivin alaselkään kohdistuvan rasituksen keventäminen perustuu kaasujousitukseen. Yksi liivi on arvoltaan noin 3000 euroa.

Tredun opettajan Markus Mäkelän mukaan opiskelijoiden käsitys apuvälineistä muuttuu ja madaltuu käytön myötä.

-Näillä uusilla teknologioilla on toivottavasti myös vaikutusta hoitotyön imuun. Tredussa opiskelijat pääsevät heti koulutuksen alussa kiinni hyvinvointiteknologian laitteisiin.

Tutkimuksen aikana todettiin, että työsuorituksen helpottuminen ja ergonomian parantuminen lisäävät motivaatiota käyttää voimaliiviä tulevaisuuden työtehtävissä.

Voimaliivikokeilu on osa Kokeilevan Suomen Digisote-kokeilua. Tutkimusta jatketaa ensi vuonna, jolloin voimaliivejä otetaan käyttöön yrityksissä. Myös Tredun kanssa tehtävä yhteistyö jatkuu ja sitä laajennetaan entisestään.

Opettajat auttavat asiakasta istumaan turvallisesti ja rauhallisesti tuoliin.
Nostotilannetta demostroineet opettajat kuvailevat voimaliivin vähentävän paineen tuntua alaselässä.

Lisätiedot:
Tampereen yliopisto
Tuuli Turja
050 318 7765
tuuli.turja@tuni.fi


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Toivo Taivainen