Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

"Että kukaan opiskelija ei katoaisi"

Julkaistu 27.6.2019 13.12

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Nuorten Ohjaamo rakentavat parhaillaan varhaisen tuen mallia, jonka tarkoituksena on tarjota opinnoissaan tai elämässään ajelehtivalle opiskelijalle joustavaa tukea jo varhaisessa vaiheessa. Malli otetaan käyttöön syksyllä.

Varhaisen tuen mallia valmistellaan Tredun ja Ohjaamon yhteistyössä niiden opiskelijoiden auttamiseksi, joiden opinnot takkuavat syystä tai toisesta. Tavoitteena on rakentaa verkosto, joka tarjoaa tukea tilanteessa, jossa nuori ei ole kiinni opinnoissa tai työelämässä tai kun hänen jatkosuunnitelmistaan ei ole tietoa.

– Tredulla on opiskelijoita, joilla on paljon poissaoloja tai he lopettavat koulun, mutta eivät siirry työelämään. Varhaisen tuen mallilla heistä otetaan koppi ennen kuin he katoavat oppilaitoksen ulottumattomiin, selittää projektipäällikkö Anne Haapalehto Tredusta.

Malli lähti liikkeelle 6Aika:DuuniPolku -hankkeen kautta.

– Ajatuksena oli, että varhaisesta tuesta rakentuu koko oppilaitoksen kattava varhaisen tuen malli. Viimeisen vuoden aikana on hankkeessa tehty yhteistyötä oppilaitoksen, Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen, TE- ja sosiaalipalveluiden sekä Ohjaamon yhdyspinnoilla noin 100 opiskelijan kanssa, jotta jatkopolku keskeytyneiden opintojen jälkeen olisi selvillä jo ennen oppilaitoksesta eroamista, kertoo DuuniPolku-hankeen projektisuunnittelija Lilli Tolvila mallin taustoista.

Mallissa on kyse monialaisesta verkostosta, jonka avulla voidaan auttaa opiskelijaa jo siinä vaiheessa, kun herää huoli esimerkiksi opettajien, vanhempien tai hänen itsensä taholta. Opiskelija ohjataan sujuvasti sellaisen tuen pariin, jota hän tarvitsee.

– Tavoitteena on pureutua niihin haasteisiin, joita opintojen etenemättömyyden tai poissaolojen taustalla voi olla. Opiskelija pääsee nopeasti keskustelemaan siitä, mitä ja miten haluaisi tehdä. Hän saa tarvittaessa tukea arjen sujumiseen. Nuorta voi joskus helpottaa tieto, että tutkinnon voi suorittaa osissa ja välillä saa tehdä vaikka töitä, kuvaa Ohjaamon koordinaattori Ilkka Peltomaa.

Opiskelija saa varhaisen tuen mallista apua myös oman osaamisensa tunnistamiseen. Moni ymmärtää omat vahvuutensa ja voimavaransa, kun niitä ei tarvitse yksin pähkäillä.

Varhaisen tuen verkostossa on mukana useita toimijoita. Jos esimerkiksi opiskelijalla on huolta raha-asioista, hänet voidaan ohjata velkaneuvontaan. Jos taas seuraava askel on vaikka työkokeilu, saa hän apua Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista.

– Ajatuksena on, että ensimmäinen osoite on Nuorten Ohjaamo, jossa opiskelija voi selvittää tilannettaan ja saada tukea ratkaisujen löytämiseksi. Verkoston ansiosta nuoren kanssa työskentelevän ei aina tarvitse aloittaa työtään alusta. Yhteistyössä voi löytyä nopeasti nuorelle hyvä ratkaisu, jatkaa Peltomaa.

Tredussa syksyllä aloittavat uudet opiskelijat ovat kaikki varhaisen tuen mallin piirissä.


Lisätietoja

Kehittämispäällikkö
Anne Haapalehto
puhelin 050 582 4103
sähköposti if.erepmat@othelapaaH.ennA