Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Työllisyyden kuntakokeilun aloitus siirtynee maaliskuuhun 2021

Julkaistu 7.12.2020 12.53

Kuntakokeilun oli määrä alkaa heti vuoden vaihduttua, mutta YLE-uutisten mukaan eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on esittänyt, että kokeilun aloittamista tulisi siirtää kahdella kuukaudella. Valiokunta perustelee lykkäämistä viime aikoina saamillaan tiedoilla, että kokeilukuntiin ei saataisi vuoden alkuun mennessä siirrettyä työ- ja elinkeinotoimistoista tarpeeksi henkilöstöä.

 

Kuntakokeilussa valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtäviä siirretään kuntien tehtäväksi. Kokeilukuntien vastuulle siirtyvät pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat, ja he muodostavat noin kaksi kolmasosaa työttömistä työnhakijoista. TE-toimistoissa hoidetaan edelleen ansiosidonnaista etuutta saavien asiat.

Valiokunta on mietinnössä huolissaan, saataisiinko työttömien palvelut ja etuuskäsittely turvattua heti tammikuun alusta lähtien.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11680403

Tredu tarjoaa kuntakokeilun asiakkaille osaamispalveluita. Osaamispalveluihin liittyy vahvasti osaamisen kartoittaminen sekä puuttuvan osaamisen hankkiminen. Erityisesti asiakkaita pyritään ohjaamaan työllistäville aloille. Työllistävien polkujen syntymiseksi tarvitaan yhä enemmän työelämälähtöisiä lyhyitä täsmäkoulutuksia ja tutkinnon osaan johtavia koulutuksia. Työllistävistä koulutuspoluista saatiin hyviä kokemuksia jo edellisen kuntakokeilun aikana. Työelämälähtöisyyden varmistamiseksi tulee yritykset ottaa mukaan työllistävien koulutusten suunnitteluun. Myös rekrytoivia työvoimakoulutuksia tulisi lisätä. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen tuen tarpeet on hyvä huomioida alusta lähtien niin opiskelijan kuin työpaikkaohjaajan näkökulmasta.

Tredun työllisyyden kuntakokeilun tukeminen - hankkeessa rakennetaan yhteistyössä tredulaisten ja työllisyystoimijoiden kanssa kuntakokeilun asiakkaille sujuvia osaamispolkuja Treduun. TreduOhjurin kautta tullaan tehostamaan kuntakokeilun asiakkaiden ohjautumista ja hakeutumista työllistäviin koulutuksiin. Asiakkaille laaditaan TreduOhjurin kautta osaamiskartoitus, esitys koulutustarpeesta ja suunnitelma puuttuvan osaamisen hankkimiseksi. Uraohjaajat ovat asiakkaiden tukena asiakaslähtöisiä osaamispolkuja viemässä eteenpäin.

Työllistävien alojen mahdollisuuksia tullaan tekemään asiakkaille tutuksi laajentamalla Tredun hakevan vaiheen palveluja mm. pilotoimalla verkkopainotteisia matalan kynnyksen valmennuksia.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Anne Kumpula
puhelin 040 160 2398
sähköposti if.erepmat@alupmuK.ennA


Teksti Anne Kumpula