Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Oppisopimus- ja koulutussopimusopiskelijoiden opinnot etenevät suunnitellusti kansallisesta erityistilanteesta huolimatta

Julkaistu 25.3.2020 8.48

Työpaikalla järjestettävää koulutusta suositellaan jatkettavaksi, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.

Opinnot oppilaitoksessa järjestetään toistaiseksi pääosin ohjattuna etäopiskeluna. Uusia oppisopimuksia ja koulutussopimuksia tehdään nyt pääsääntöisesti etäyhteydellä.

Erityistilanteen vaikutus oppisopimukseen

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus ja siihen sovelletaan työsopimuslakia. Työsopimuslakiin on tulossa määräaikaisesti voimaan muutos, jonka mukaan myös määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa.

Tätä voidaan käyttää, kun lakimuutos on saanut lainvoiman. Työehtosopimuksessa voi kuitenkin olla tästä poikkeavia määräyksiä, joita työnantajan tulee noudattaa lain sijaan. Lomautustilanteessa työntekijällä on oikeus työttömyysturvaan, opiskelijan tulee osaltaan varmistaa tämä TE-toimistosta. Tapauskohtaisesti voidaan räätälöidä opiskelijalle opintoja lomautuksen ajalle. Lomautuksen jälkeen opinnot jatkuvat normaalisti.

Olkaa yhteydessä oppisopimuksen tehneeseen koulutustarkastajaan/opettajaan kun

  • olette lomauttamassa oppisopimusopiskelijan
  • olette keskeyttämässä oppisopimuksen
  • olette purkamassa oppisopimuksen
  • oppisopimusopiskelijan työaika on pidempiaikaisesti lyhentymässä alle 25-viikkotuntiin.

Koulutussopimuksen keskeyttäminen

Mikäli koulutussopimuksella toteutettava jakso joudutaan erityistilanteesta johtuen keskeyttämään, on hyvä keskustella, onko työelämässä oppiminen mahdollista siirtää myöhempään ajankohtaan ilman, että se viivästyttää kohtuuttomasti opiskelijan valmistumista.

Palkattomassa koulutussopimuksessa olevan opiskelijan koulutussopimuksen muuttamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa työelämässä oppimisjaksoa ohjaava opettaja.

Lyhyet oppisopimukset

Tilanteen salliessa lyhyillä muutaman kuukauden pituisilla oppisopimuksilla voitte joustavasti kouluttaa olevaa henkilöstöänne ja tarvittaessa rekrytoida uusia työntekijöitä. Oppisopimus on myös hyvä vaihtoehto palkata opiskelija kesätöihin, kun se on ajankohtaista. Kerromme mielellämme tarkemmin.


Lisätietoja

Tredun oppisopimuspalvelut
sähköposti if.erepmat@sumipos.ippo
puhelin 03 5654 7999

avoinna ma ja ke klo 12-15

Muina aikoina yhteydenottopyynnöt sähköpostilla oppi.sopimus@tampere.fi