Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Osaavat opettajat ovat Tredun laadukkaan koulutuksen kivijalka

Julkaistu 7.9.2020 16.14

Tredussa siirrettiin 37 tuntiopettajaa lehtorin virkaan syyskuun alussa. Edellytyksenä virkoihin siirtämiselle oli, että opettajan katkeamaton palvelussuhde on alkanut 1.8.2013 tai tätä aiemmin. Lehtoraatti parantaa osaavien opettajien sitoutumista.

 

Lehtori-nimitys sitouttaa kokeneita opettajia

Tredun kilpailukyvyn kivijalka on osaavat ja sitoutuneet opettajat.

- Suomen kilpailukyky pohjautuu ennen kaikkea osaamiseen ja sen uudistamiseen, jossa ammatillisella koulutuksella on avainrooli. Kokeneiden opettajien siirto lehtoraattiin edistää opettajien sitoutumista ja työmotivaatiota. Tämä on yksi keinomme parantaa työhyvinvointia ja vakauttaa ammatilliseen koulutukseen kohdistuvaa turbulenttista tilannetta. Opetushenkilöstön hyvinvointi on meille tärkeä asia, sanoo Outi Kallioinen, johtaja, ammatillinen koulutus.

Hienon nimikkeen hienoiset hyödyt

Tredun pääluottamusmies Jyrki Rantala hymyilee tyytyväisenä. Hän on seurannut ammatillisen koulutuksen opettajien arkea läheltä vuosia.

- Jokainen ele arvostuksen ja valtavan työn merkittävyyden osoittamiseksi otetaan opettajakunnassa kiitoksella vastaan. Toimintaympäristö on monella tavalla haastava ja työtä tehdään todellakin rakkaudesta lajiin, Jyrki Rantala toteaa.

Jyrki Rantalan mukaan Tredun jatkuva lehtoraatiksi nimittämisprosessi kertoo osaltaan työnantajan halusta toimia vastuullisesti. Se osoittaa myös uskoa siihen, että opettajia ja opettajuutta ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan jatkossakin.

Tuoreet liiketoiminnan lehtorit Marika Malmström ja Laura Anttila toivat nimityspäivänään ryhmänsä ulos opiskelemaan.

- Totta kai tämä on juhlapäivä. Lehtorin viran hyödyt suhteessa päätoimisen tuntiopettajan nimikkeeseen ja toimeen ovat tässä tilanteessa lopulta melko minimaalisia, kyse on lähinnä symboliikasta. Haastavissa olosuhteissa silläkin on yllättävän iso merkitys, opettajat kiittelevät.

Opettajan palvelussuhteen ehdot ja vastuut ovat samat päätoimisen tuntiopettajan ja lehtorin tehtävissä. Ero ilmenee niissä tilanteissa, joissa opetusta on tarjolla vähän. Lehtoraatti on takuu 1500 työtunnista. Toki erikseen voidaan yhdessä sopia työajan lyhentämisestä. Muulla nimikkeellä olevalla tuntimäärä voidaan pudottaa 800 tuntiin vuodessa.

Pitkään palvelleita opettajia siirretään lehtoreiksi kerran vuodessa

Syksyllä 2019 Tredussa siirrettiin ennätysmäärä eli 211 tuntiopettajaa lehtoriksi, tänä syksynä siirtoja toteutettiin 37. Vuosi sitten elinvoima- ja osaamislautakunta perusti uusia lehtorin virkoja, lisäksi täytettiin Tredun jo olemassa olevia tyhjiä lehtorin vakansseja. 37 vakanssia jäi vuoden aikana tyhjäksi joko eläköitymisen tai irtisanoutumisen vuoksi. Siirrot uusiin lehtorin virkoihin toteutetaan jatkossa vuoden välein.

Hyvä tietää

Edellytykset lehtori-nimitykselle:

- lehtorin virkaan siirrettävä päätoiminen ammattiaineiden tai yhteisten tutkinnon osien tuntiopettaja täyttää viran kelpoisuusehdot

- opettaja on toistaiseksi voimassaolevassa, aktiivisessa virkasuhteessa

- vakituinen palvelussuhde kelpoisena opettajana on alkanut tiettynä päivämääränä. Vuonna 2020 määräävä päivämäärä on 1.8.2013

- on vakiintunut tarve kokoaikaiselle opettajalle.


Lisätietoja

Henkilöstöpäällikkö
Satu Kuivasto
puhelin +358408064083
sähköposti if.erepmat@otsaviuK.utaS