Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tampereen kaupungin pysäköintikäytäntö muuttaa opiskelijapysäköinnin maksulliseksi Hepolamminkadulla 1.4.2020

Julkaistu 2.3.2020 15.15

Tampereen kaupungin linjaus suosii liikkumisessa kestävän kehityksen mukaisia liikkumismuotoja. Lyhyt matka tehdään kävellen, pyöräillen, linja-autolla ja tulevaisuudessa raitiovaunulla. Tampere on päättänyt uudesta pysäköintilupakäytännöstä kaupungin kiinteistöjen pysäköintialueilla, joihin myös Tredun Tampereen toimipisteet kuuluvat. Tampereen keskustan ja Hervannan alueen koulujen ja päiväkotien osalta henkilöstön pysäköinti muuttui maksulliseksi jo 1.12.2019.

Tampereen kaupungin linjaus muuttaa opiskelijapysäköinnin Hepolamminkadulla maksulliseksi 1.4.2020 alkaen. Linjaus heijastuu käytännössä opiskelijoihin vain Hepolamminkadun toimipisteessä, koska Tredulla on ollut siellä opiskelijoille tarjolla pysäköintipaikkoja.

Opiskelijoille ja huoltajille järjestetään infot 11.3. Hepolamminkadun auditoriossa tasatunnein 12–17 (ensimmäinen alkaa klo 12 ja viimeinen klo 17). Infosta tulee webinaaritallenne Tredun YouTube-kanavalle.

Hepolamminkadulla opiskelijat voivat jatkossa pysäköidä kahdella tavalla:

 • maksullinen tuntipysäköinti eParking-järjestelmässä 0–4 tuntia, maksu vähintään 2,00 euroa. Koko päivän hinta on 4,00 euroa.
 • maksullinen kuukausilupaan perustuva pysäköinti eParking-järjestelmässä (vaatii erillisen pysäköintiluvan) 20 €/kk ensisijaisesti Kelan koulumatkatukea saavat, myös muille, mikäli paikkoja on.

Ketkä saavat oikeuden kuukausilupaan?

Hepolamminkadulla on opiskelijoille varattu noin 150 parkkipaikkaa. Pysäköintiluvat myönnetään ensisijaisesti Kelan itsejärjestettyyn kulkutapaan (oma auto, mopoauto) koulumatkatukea saaville tai muista erityisistä syistä esim. lääkärintodistuksella. Lisäksi muille pysäköintilupia myönnetään hakujärjestyksessä. Katso lisätietoja Ulkoinen linkkiKelan koulumatkatuesta .

Opiskelijan tulee hakea oikeutta pysäköintiin Ulkoinen linkkieLomakkeella . eLomakkeella kysytään: sukunimi, etunimi, s-posti (jonka loppuosa on @edu.tampere.fi, muilla sähköpostiosoitteilla ei voi hakea), opiskelijaryhmän ryhmätunnus, Kelan päätös itsejärjestetyn kulkutavan tuen ajanjaksosta, muu peruste, puh.nro, alaikäisiltä huoltajan suostumus. Hyväksyntä/hylkäyspäätös/jonotilanne pysäköintiluvasta tulee hakijalle @edu.tampere.fi-sähköpostiin. Sähköpostissa tulee myös eParking-käyttöohjeet omatoimiseen käyttöönottoon.

Opiskelijoille pidetään 18.3. klo 9.45–14 neuvontapistettä Hepolamminkadun kahviossa, jossa voi ladata ja ottaa käyttöön eParking-järjestelmän. Neuvontapisteellä tulee olla mukana oma älykännykkä tai tietokone.

Pysäköintioikeutta haetaan lukukausittain. Esimerkiksi keväällä 2020 pysäköintioikeuden saavien luvat nollautuvat syksyksi, jolloin lupaa tulee hakea uudelleen. Uusia pysäköintilupia myönnetään jonotilanteen perusteella jatkuvasti.

Miten pysäköintimaksu hoidetaan? Mitä se maksaa?

Opiskelijoiden pysäköintialue on merkitty S-liikennemerkillä. S viittaa opiskelijaan, student. Pysäköinti hallinnoidaan eParking-järjestelmän avulla, ja alue kuuluu yleisen pysäköinninvalvonnan piiriin. Pysäköintilupa on henkilökohtainen ja oikeuttaa pysäköimään merkityillä S-pysäköintialueilla.

Omaan puhelimeen on mahdollista ladata eParking-sovellus. Pysäköintiluvan hallinnointi kuuluu henkilölle itselleen. Tämä tarkoittaa, että sovelluksella voi itse luopua pysäköintiluvasta, ellei tarvitsekaan pysäköintipaikkaa.

Laskutusväli on yksi kuukausi. Pysäköintimaksun laiminlyönti aiheuttaa pysäköintivirhemaksun.

Hepolamminkadun, kuten muidenkin Tredun toimipisteiden läheisyydestä, löytyy myös kaupungin maksuttomia pysäköintipaikkoja. Tredun Hepolamminkadun toimipisteen pysäköinti S-talon edessä olevalla parkkipaikalla on maksuton arkisin klo 16–6.

Miten top-jakso vaikuttaa pysäköintiin?

Luvan voi keskeyttää täysiksi kuukausiksi. Esim. 15.3.–30.6. olevan työssäoppimisjakson ajaksi pysäköintimaksun voi keskeyttää joko 1.3. alkaen (ja käyttää tuntilupaa, kulkea bussilla puoli kuuta tms.) tai 1.4. alkaen. Keskeyttäminen tapahtuu sovelluksen avulla.

Kaupunki tavoittelee kestävän kehityksen mukaista liikkumista

Jokainen meistä tekee noin 1 000 matkaa vuodessa. Siitä, miten nämä matkat kuljetaan, on merkitystä niin itselle, yritykselle kuin luonnollekin. Liikkumalla viisaasti, eli kestävästi, kaikki hyötyvät.

Vinkkejä kestävään liikkumiseen:

 • Kävele
 • Pyöräile
 • Käytä joukkoliikennettä
 • Ketjuta matkat
 • Yhdistele eri kulkumuotoja
 • Kimppakyytikin on hyvä vaihtoehto vähän kuluttavalla autolla, taloudellisella ajotavalla

Kestävän liikkumisen edut:

 • Lihasvoimin tehty työmatka ulkoilmassa parantaa vireystilaa ja keskittymiskykyä
 • Säästyy rahaa
 • Luonto kiittää > työmatkat bussilla auton sijaan (15km/vrk) vähentää ilmastopäästöjä 3000kg!
 • Kunto kasvaa > joukkoliikenteen käyttäjä ottaa päivässä tuhansittain enemmän askeleita kuin autoilija
 • Huonosta ajokelistä tai parkkipaikan löytämisestä aiheudu ylimäärästä stressiä
 • Matka-ajan voi hyödyntää esimerkiksi lepäämiseen tai lukemiseen
Linkkivinkkejä:

Päivitys: 11.3.2020 lisätty pysäköintioikeuden hakemisen lomakelinkki.


Lisätietoja

Leena Lindholm
puhelin 040 801 6874
sähköposti if.erepmat@mlohdniL.aneeL

Pekka Salmela
puhelin 040 045 4455
sähköposti if.erepmat@alemlaS.akkeP

Tredu pysäköintiasiat
sähköposti if.erepmat@taisaitniokasyp.udert