Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredulle positiivinen rahoituspäätös OKM:stä

Julkaistu 14.1.2020 12.26

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu pärjäsi valtakunnallisesti hyvin valtionosuusrahoituksen jaossa. Tredun opiskelijat suorittivat Suomen mittakaavassa kiitettävästi tutkintoja ja tutkinnonosia. Lisäksi valmistuneet opiskelijat työllistyivät hyvin tai jatkoivat opintoja.

Tredulle vuodelle 2020 myönnetty valtionosuus on noin 4,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

- Olemme yhdessä tehneet hyvää työtä ja tästä on hyvä jatkaa uudelle vuosikymmenelle. Lisääntyvän rahoituksen avulla pystymme paremmin tukemaan opiskelijoiden ohjausta ja vahvistamaan lähiopetusta, toteaa ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen.

Käytännössä saatu rahoitus tasapainottaa taloutta ja varmistaa toiminnan laadukasta jatkuvuutta.

Vuonna 2020 kohti parempaa taloustilannetta

Tredun talous kääntyy parempaan. Kolmen alijäämäisen vuoden jälkeen Tredun taloustilanne vuonna 2020 näyttää valoisammalta. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Tredulle ammatilliseen koulutukseen rahoitusta lähes 82 miljoona euroa vuodelle 2020. Viime vuonna Tredu sai valtionosuutta noin 76,5 miljoonaa euroa.

Viime vuosien alijäämät aiheutuivat ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksista 2017 ja indeksijäädytyksistä vuosina 2017 - 2019. Heikon taloustilanteen johdosta Tredussa on toteutettu mittava sopeuttamisohjelma, johon on sisältynyt mm. rekrytointikielto, palveluverkon tiivistäminen ja toiminnan uudelleen organisointi. Sopeuttamisohjelman ja määrätietoisen talouden johtamisen ansiosta vuoden 2019 tilinpäätösennuste on ennakoitua parempi. Tiukka kulukuri piti, tilojen käyttöä tehostettiin ja tilavuokrat pienentyivät.

Näin Tredun rahoitus muodostuu

Ammatillisen koulutuksen rahoitusmalli muuttui 2018. Siirtymäkauden jälkeen lopullinen rahoitusmalli on käytössä vuonna 2022. Näin rahoitus muodostuu 2020:

  • Perusrahoituksen osuus koko rahoituksesta pienenee 95 %:sta 70 %:n. Perusrahoitus myönnetään tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän mukaan. Tavoite on vuonna 2020 Tredussa 8614 opiskelijavuotta, minkä perusteella perusrahoitusta saadaan noin 54 miljoonaa euroa.
  • Suoriterahoituksen merkitys kasvaa 5 %:sta 20 %:n, se on noin 18 miljoonaa euroa. Suoriterahoitus muodostuu suoritetuista tutkinnoista ja tutkinnonosista.
  • Uutena rahoituselementtinä vuonna 2020 on vaikuttavuusrahoitus, jota Tredu saa 10 miljoonaa euroa. Vaikuttavuusrahoitus muodostuu opiskelijoiden työllistymisestä, jatko-opintoihin sijoittumisesta ja opiskelijapalautteista.

Ilman sitoutunutta ja osaavaa henkilöstöä emme olisi tähän tilanteeseen päässeet. Yhteen hiileen puhaltamalla varmistamme jatkossakin laadukkaan ammatillisen koulutuksen toteuttamisen.


Lisätietoja

Talouspäällikkö
Raija Mäkelä
puhelin 050 592 7003
sähköposti if.erepmat@alekaM.ajiaR

Controller
Jari Sola
puhelin 040 562 4710
sähköposti if.erepmat@aloS.iraJ


Teksti Tarja Luukko