Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun koulutuksiin haetaan nyt ilman stressiä

Julkaistu 13.1.2020 11.38

Tredun perustutkintoihin hakemus täytellään kuuntelevan ja palvelevan opinto-ohjaajan kanssa yhdessä kaikessa rauhassa. Poissa on stressi, lähtikö hakemus ja miten työkokemus piti merkitä.

Komapssin reunoilla lukee ohjaus- ja hakupäivät
 

Tredussa Ohjaus- ja hakupäivät aloitettiin loppuvuodesta 2019. Kokemukset Ohjaus- ja hakupäivistä yllättivät positiivisesti niin Tredun hakupalveluista vastaavan TreduNavin kuin tutkintoalojen opinto-ohjaajat. Tyytyväisiä ovat myös asiakkaat. Kohtaaminen ja neuvonta hakemuksen täyttämistilanteessa lyhentää ja selventää hakuprosessia.

Kun hakija saa heti hakemuksen täyttämisvaiheessa palvelua, hänet ohjataan varmemmin hakemaan parhaiten sopivaa tutkintoa. Niin kätevä kuin tietotekniikka onkin, asiakaspalvelua ei voita mikään vaativissa ja monia muuttujia sisältävissä tilanteissa.

Ohjaus tuo turvallisuutta ja varmuutta

Jo työelämässä toiminut ja uudelleenkoulutuksesta haaveileva Veera Karvonen tuli hakupäivään testailtuaan hakemista ensin verkossa. Karvosen kokemuksen mukaan hakemuksen täyttäminen oli opinto-ohjaajan neuvonnan avulla miellyttävämpää.

- Nyt ei tarvinnut pähkäillä, miten esim. työkokemus tulee laittaa. Pääsin nopeasti palvelupisteelle opinto-ohjaajan juttusille, ja kaikki sujui hyvin. Tämä on oikein juhlapäivä, Veera iloitsee, sillä illaksi on vielä juhlatkin luvassa.

Karvonen odottaa vajaan parin viikon päästä hyväksymispäätöstä matkailualan opintoihin. Kiinnostus kieliin ja matkailuun sai Veera Karvosen harkitsemaan alan vaihtoa lähihoitajan tehtävistä.

Parikymppisellä Tatu Punkarilla on työkokemusta jo logistiikka-alalta ja rakennuspuolen töistä. Hän näkee uusia työllistymismahdollisuuksia, kunhan saisi lisää asiakaspalveluosaamista. Punkari tuli Ohjaus- ja hakupäivään tavoitteenaan hakea opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa.

- Ymmärrän tietoteknisesti jo monenlaista, sillä minulla on ICT-asentajan perustutkinto. Nykyisen osaamiseni kasvattamisella saisin hyvän yhdistelmän, arvioi Punkari.

Tatu Punkari haluaa kysellä tarkemmin koulutuksen sisällöistä ja varmistua suunnitelmastaan. Hänen mukaansa verkossa tietoa on vaikea hahmottaa ja löytää.

Iranista Suomeen muuttanut Maria Mostafazadeh kuuli Ohjaus- ja hakupäivistä suomen opettajaltaan. Hän tuli täyttelemään hakemuksen VALMA-koulutukseen (ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus). Tavoitteena on ensin korottaa VALMASSA suomen osaamista. Marian suomen puhumisen taito on jo ammatillisiin opintoihin riittävällä tasolla.

- Kun kielitaitosi on riittävä, voit hakea opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa. Vielä täytyisi korottaa kuulunymmärtämistä, kirjoitustaitoa ja luetun ymmärtämistä, selventää opinto-ohjaaja Mikko Kukkola.

Mostafazadehn tavoitteena on opiskella Suomessa lastentarhanopettajaksi. Hän oli menossa yliopistoon jo Iranissa, mutta muutto Suomeen toi pari mutkaa matkaan.

Opinto-ohjaaja Mikko Kukkolan opastuksessa Maria Mostafazadeh.
Opinto-ohjaaja Mikko Kukkolan opastuksessa Maria Mostafazadeh, jonka haaveena on lastentarhanopettajaopinnot yliopistossa.

Hakemustehtailu jäi historiaan

Ammatillisen koulutuksen laajuus ja kirjo sekä uudet koulutuksen toteuttamismuodot ja jatkuva haku ovat saaneet monen hakijan pään pyörälle. Tredun opintoasianpäällikkö Raija Möttöseltä riittää sympatiaa hakijoille, hän ymmärtää hakijoiden tuskan.

Koulutus on iso investointi ja saattaa kestää vuosia, joten suin päin hakemuksen täyttely verkossa ei kaikissa tapauksissa johda hyvään lopputulokseen. Se on keskeinen syy, miksi Tredussa kehitettiin Ohjaus- ja hakupäivät. Raija Möttönen näkee Ohjaus- ja hakupäivissä ehdottamia hyötyjä hakijan kannalta. Ihmiset haluavat tulla kohdatuiksi.

Ammatillinen koulutus on laaja kokonaisuus, tutkintoja on kymmeniä, lisäksi yhdessä tutkinnossa voi olla useita suuntautumisvaihtoehtojakin. Ja mitä olivatkaan perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoissammattitutkinto?

Vaihtoehtoja ja punnittavia asioita hakemuksen täyttämisen yhteydessä on monia. Oman alan löytäminen hakuoppaiden, nettitekstien ja videoiden perusteella herättää usein kysymyksiä. Aikuisilla on jo monenlaista kokemusta ja koulutusta, joten opiskeltavassa tutkinnossa osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminenkin vaativat keskustelua.

Koska vaihtoehtoja on runsaasti, hakijalla on suuri kiusaus täytellä useita hakemuksia varmuuden vuoksi.

- Pahimmillaan yhdellä hakijalla on ollut sisässä yli 30 hakemusta. Kun niitä on eri tutkintoaloilla käsitelty yhtä aikaa, hakuajat ovat pitkittyneet ja päällekkäistä työtä on tehty valtavasti. Ohjaus- ja hakupäivissä harkiten ja huolella täytetyllä hakemuksella on erittäin hyvä osumatarkkuus. Oikeaan koulutukseen päästään nopeammin ja suorempaa. Myös työtunteja säästetään.

Tampereen seudun ammattiopisto Treduun voi hakea opiskelemaan pitkin vuotta. Lisäksi vuosittain on keväisin valtakunnallinen yhteishaku, jossa valtaosa peruskoulun päättäviä hakee ammatillisen koulutukseen. Jatkuva haku soveltuu hyvin esim. aikuisille ja alan vaihtajille.

Ohjaus- ja hakupäivissä haetaan toistaiseksi perustutkintoihin. Verkossa haetaan ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin.

Ohjaus- ja hakupäivissä on tarjolla tiettyjä tutkintoja ja hakija saa ohjaus- ja hakupäivien aikana niihin liittyvää hakeutumisen ohjausta.


Lisätietoja

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti if.erepmat@ukah.udert
puhelin 040 170 5649
33540 Tampere
avoinna ma 9-15, ti 12-15, ke-pe 9-15