Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Aikuisten perusopetus laajenee Tredussa

Julkaistu 19.8.2020 8.30

Tredussa on tarjottu aikuisten perusopetusta vuodesta 2013. Opetus on tähän asti pitänyt sisällään lukutaito- ja alkuvaiheen. Syksystä alkaen noin kahden vuoden mittainen päättövaihe siirtyy aikuislukiolta asteittain Treduun. Tämän seurauksena maahanmuuttajataustaisten aikuisten koulutuspolku muuttuu sujuvammaksi ja siirtymä kohti koulutusta ja työelämää helpottuu, iloitsevat Tredun aikuisten perusopetuksen keulahahmot Kristiina Teiss ja Ina Jantunen.

 

Opiskelijamäärät seurailevat maahanmuuttolukuja

Syksyn aikana Santalahden toimipisteeseen astelee noin 150 maahanmuuttajataustaista aikuista opiskelemaan suomen kieltä ja muita peruskoulun aineita. Lisäksi perusopetuksessa keskitytään suomalaiseen yhteiskuntaan, työelämään, matematiikkaan, englantiin ja arjen taitoihin. Huomionarvoa saavat myös jatkopolkumahdollisuudet Tredun sisällä, joihin tutustutaan mm. toimipistevierailujen avulla.

Teiss työskentelee aikuisten perusopetuksen koulutuspäällikkönä. Hän kertoo, että opiskelijamäärät ovat heilahdelleet maahanmuuton mukaan.

- Vuoden 2015 turvapaikanhakijapiikki näkyi meillä Tredussa vuonna 2018, jolloin opiskelijamäärä lisääntyi kolmanneksella.

Joustavaa opiskelua

Opiskelijaksi voivat hakeutua kaikki yli 17-vuotiaat maahanmuuttajataustaiset aikuiset, eli myös turvapaikanhakijat ja ne, joilla oppivelvollisuusikä on tullut täyteen Suomessa ollessaan. Opinnot voi aloittaa osaamisen mukaan luku-, alku- tai päättövaiheesta. Mukana on paljon lähes luku- ja kirjoitustaidottomiakin opiskelijoita.

- Meillä on paljon opiskelijoita, jotka ovat tulleet maista, joissa sotatilanne tai levottomuudet ovat hankaloittaneet opiskelua vuodesta toiseen tai pakolaisstatuksella ei ole päässyt peruskouluun. Uusi opetussuunnitelma monipuolistaa joustavuudellaan erityisesti näiden henkilöiden opiskelua, kertoo Teiss.

Potkua opiskeluvalmiuksiin ja jatkomahdollisuuksiin

Moldovasta kotoisin oleva Jantunen työskentelee aikuisten perusopetuksen opettajana ja tiimivastaavana. Alun perin venäjän kieltä opettanut Jantunen tuli Suomeen vuonna 1999 ja opettajan luonne vei hänet opiskelemaan erityispedagogiikkaa ja suorittamaan luokanopettajan opinnot. Harjoittelupaikka avautui Tampereen ammattiopistosta, jonka jälkeen alkoivat opettajan työt maahanmuuttajien parissa.

Työssään Jantunen huomasi, että opiskelijat, joilla ei ollut takanaan suomalaista peruskoulua, olivat heikommassa asemassa. Opinnot eivät tahtoneet edistyä.

- Haaveilin siitä, että aikuisille maahanmuuttajillekin olisi peruskoulu. Perusopetus kun nostaa oppimisvalmiudet aivan eri tasolle jatko-opintojakin ajatellen. Haaveeni toteutuikin, kun aikuisten perusopetus starttasi Tredussa vuonna 2013.

Esimerkillistä opiskelua: Habibullah Ali

19-vuotias Habibullah ei päässyt aloittamaan ammatillisia opintoja sodan vuoksi kotimaassaan Afganistanissa. Pakolaisvuosinaan Intiassa hän oppi kuitenkin hieman englantia ja opiskeli itsenäisesti 2D ja 3D -ohjelmistoja. Tultuaan Suomeen vuonna 2019 Habibullah pääsi opiskelemaan aikuisten perusopetukseen Treduun.

- Päätavoitteeni on oppia tekemään ammattimaisesti visuaalisia tehosteita elokuville, animaatioille ja TV-mainoksille. Ymmärtääkseni paremmin Suomen työympäristöä, toivoisin pääseväni töihin esimerkiksi kahvilaan tai kauppaan, kertoo Habibullah Tredussa tehdyssä työnhakuvideossaan.

Hakeutuminen ja lisätiedot:Ulkoinen linkkiTredu Aikuisten perusopetus koulutusesittely


Lisätietoja

Koulutuspäällikkö
Kristiina Teiss
puhelin 040 806 2669
sähköposti if.erepmat@ssieT.aniitsirK


Teksti Kaisu Paloheimo