Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Oppivelvollisuus laajenee vuonna 2021, hakeutumisvelvoite voimaan jo 1.1.

Julkaistu 8.1.2021 13.48

Oppivelvollisuus laajenee vuoden 2021 aikana. Laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa, että oppivelvollisuus jatkuu, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto).

 

Muutoksen myötä opiskelu toisella asteella tulee maksuttomaksi. Oppivelvollisuus ei vastaisuudessakaan merkitse niin sanottua koulupakkoa, vaan oppivelvollisuutta voi halutessaan suorittaa myös itsenäisesti asuinpaikasta riippumatta.

Oppivelvollisuuden laajennus alkaa koskea nuoria ikäluokka kerrallaan. Ensimmäisenä laajennus koskee ikäluokkaa, joka opiskelee 9. luokkaa keväällä 2021. Suurin osa heistä on syntynyt vuonna 2005.

Hakeutumisvelvollisuus voimaan 1.1.2021

Uusi oppivelvollisuuslaki tulee voimaan 1.8.2021, mutta hakeutumisvelvollisuus alkaa jo 1.1.2021.

Mitä hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa opiskelijan kannalta?

Hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa, että oppivelvollisen nuoren on haettava ennen 9. luokan päättymistä joko toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Nykyisiä nivelvaiheen koulutuksia ovat perusopetuksen lisäopetus (ns. kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA). Myös kansanopistot tarjoavat oppivelvollisille sopivaa koulutusta.

Oppivelvollinen voi hakea koulutukseen yhteishaun kautta tai muutoin. Jos hän ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, hakeutumisvelvollisuus jatkuu niin kauan kunnes hän saa koulutuspaikan.

Mitä hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa huoltajan kannalta?

Nuoren huoltajan tulee huolehtia siitä, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden.

Mitä hakeutumisvelvollisuus tarkoittaa opetuksen järjestäjän kannalta?

Perusopetuksen järjestäjällä, eli koululla, on vastuu ohjata, tukea ja valvoa nuoren oppivelvollisuuden suorittamista siihen asti, että nuori aloittaa perusopetuksen jälkeisen koulutuksen.

Jos oppivelvollinen nuori ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, perusopetuksen järjestäjä ohjaa häntä myös kevätlukukauden päätyttyä. Nuori voi hakea opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa.

Jos oppivelvollinen nuori vielä kesän jälkeen on ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot, vastuu ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista siirtyy nuoren asuinkunnalle.

Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, uusi oppilaitos ohjaa ja tukee opiskelijaa oppivelvollisuuden suorittamisessa.

Oppivelvollisuuden laajennuksesta usein kysyttyä Ulkoinen linkkiKysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta (opetus- ja kulttuuriministeriö) .

Ulkoinen linkkiUusi oppivelvollisuuslaki.


Lisätietoja

Suunnittelupäällikkö
Päivi Rajala
puhelin 040 806 3105
sähköposti if.erepmat@alajaR.H.iviaP


Kuvat Opa Latvala