Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Sote-alan tapahtuma innoitti osallistujia ympäri Pirkanmaata

Julkaistu 11.10.2021 9.14

Sote-alan tulevaisuusfoorumi “Entä jos...” Pilkahduksia sote-alan tulevaisuudesta järjestettiin 9.9.2021. Tapahtuma oli suunnattu kaikille pirkanmaalaisille sote-alan toimijoille ja tapahtuman tavoitteena oli suuntautua niihin mahdollisuuksiin, joita sote-alan tulevaisuudessa voisi olla. Vetovoimaisten puhujiensa ja positiivisen näkökulmansa ansiosta tapahtuma keräsi yli 200 osallistujaa. Tapahtuman puheenvuorot voit katsoa Tredun Youtube-kanavalta.

 

Tapahtuman avasi Tredun koulutusjohtaja Virpi Siiranen, joka toivoi aloituspuheenvuorossaan, että kuuntelijat unohtaisivat tapahtuman ajaksi multitaskaamisen ja keskittyisivät nauttimaan tapahtuman annista. Tämän jälkeen vauhtiin pääsi emeritusprofessori Esko Valtaoja, joka haastoi kuulijoita miettimään, miksi tulevaisuuden näkymämme soten, elämän ja maailman suhteen ovat niin synkät, vaikka tilastojen valossa meillä menee paremmin, kuin koskaan ennen. Valtaoja ehdottikin, että pysähtyisimme välillä miettimään, mitä olemme tehneet oikein, koska olemme onnistuneet parantamaan jatkuvasti ihmisten elinoloja. Seuraavaksi Pirkanmaan Liiton projektipäällikkö ja monessa sote-uudistusliemessä marinoitu asiantuntija Tuukka Salkoaho pohti, mitä mahdollisuuksia sote-uudistus alalla toimiville tuo. Salkoaho nosti esiin muun muassa sote-uudistuksen arvopohjan, jonka tavoitteena ovat oikeudenmukaiset ja yhdenvertaiset palvelut asiakkaille. Salkoahon puheenvuoro jättikin miettimään, että nyt jos koskaan sote-alan työpaikoilla on hyvä tilaisuus uudistua ja kehittyä. Uudistamisesta vahvaa kokemusta oli seuraavalla puhujalla, Meri-Tuuli Laaksosella, joka on yhtiökumppaninsa kanssa perustanut uraauurtavan sote-palvelun Gubbe Oy:n. Laaksonen kertoi puheenvuorossaan, kuinka he tällaisen palvelun puutteen havaittuaan päättivät itse kehittää palvelun markkinoille. Rohkeus kannatti ja Gubbe Oy:n palveluilla on pystytty osoittamaan olevan merkittävää vaikuttavuutta ikäihmisten hyvinvointiin – samalla kun se tarjoaa työpaikkoja nuorille.

Lastensuojelun näkökulmaa tapahtumaan toi Tampereen kaupungin Päiväperhon ohjaaja Eero Heinonen. Heinonen kertoi Päiväperhon toimintatavoista, joiden keskiössä on esimerkiksi kehittäminen yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Heinonen myös visioi lastensuojelun tulevaisuutta ja pohti, miten lastensuojelua voidaan inhimillistää ja miten lastensuojelun stigmasta voitaisi vihdoin päästä eroon. Vahvalla kehittämisnäkökulmalla liikkeellä oli myös seuraava puhuja, Kotipirtti ry:n toiminnanjohtaja Mari Anttila, joka antoi konkreettisia vinkkejä siihen, miten vanhusalan työpaikasta tehdään veto- ja pitovoimainen. Kotipirtissä sekä asiakkaat että työntekijät saavat vaikuttaa siihen, miten asioita hoidetaan ja toimintaa kehitetään matalalla kynnyksellä. Toiseksi viimeisessä puheenvuorossa Tredun lehtori Inga Pöntiö kertoi hyvinvointiteknologiasta helposti omaksuttavalla tavalla. Pöntiön puheenvuorosta mieleen jäi erityisesti se, että hyvinvointiteknologialla voidaan helpottaa ihmisten arkea monella eri tavoin, eikä sen käyttöönottoa tarvitse turhaan epäröidä tai jännittää. Tilaisuuden päätti Tredun opettaja Niina Calleeuw, joka puhui siitä, mikä ei sote-alalla tulevaisuudessakaan muutu, eli kohtaamisen ja vuorovaikutuksen merkityksestä asiakastyössä. Calleeuwin puheenvuorossa korostui etenkin se, ettei haittaa, vaikka ei täysin ymmärtäisi asiakasta tai osaisi puhua viisaita, sillä tärkeintä on olla läsnä. Lisäksi tapahtumassa esitettiin videomuodossa aikuisopiskelija Juuso Jokisen tarina, jossa hän kertoo, miten monien vaiheiden jälkeen ja vastoin omia ennakkoluulojaan hän löysi oman paikkansa vanhustyöstä. Tapahtuman juonsi Tredun yritys- ja työnantajapalveluiden Sari Korju.

Puhujat onnistuivat inspiroimaan ja innostamaan osallistujia siitä, mitä kaikkea sote-alan tulevaisuus voisi olla ja tapahtuma sai osallistujilta hyvää palautetta. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään uudestaan ja aiomme silloinkin tuoda esiin niitä mahdollisuuksia ja uusia avauksia, joita sote-ala tarjoaa!

Katso tapahtuman kaikki puheenvuorot kokonaisuudessaan Youtubesta


Lisätietoja

Suunnittelija
Saaga Härkönen
puhelin +358417308097
sähköposti if.erepmat@nenokraH.agaaS