Tekstiili- ja muotialan kiertotalousosaaja –koulutus

Projektin tavoitteena lisätä ja vahvistaa tekstiilimateriaali- sekä kiertotalousosaamista tekstiili- ja muotialan toimijoilla. Projektin päätoteuttaja on Tredu ja kumppaneina yrityksiä.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus -logo
Euroopan unionin rahoittama - Nextgeneration
Tredun logo

Tekstiili- ja muotialan kiertotalousosaaja –koulutus

Tavoitteet ja toimenpiteet

Projektin tavoitteena oli lisätä ja vahvistaa tekstiilimateriaali- sekä kiertotalousosaamista tekstiili- ja muotialan toimijoilla, jotta käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa hyödynnetään mahdollisimman pitkään korjaamalla ja muodistamalla tuotteita sekä hyödyntämällä kiertotalousmateriaaleja neitseellisen raaka-aineen tilalle.

Koulutus toteutettiin pääasiallisesti Tredu Tekstiili- ja muotialalla tutkinnonosien ePerusteiden mukaisesti 08/2024-04/2025. Siinä pilotoitiin Tekstiili- ja muotialan teoria-asioiden osittaista etä- ja hybridiopetusta. Opiskelijat työstivät pääasiallisesti teoriatehtäviä omaan työhön liittyen tai itselle merkityksellisen toimijan näkökulmasta. Käytännön tehtävissä opiskelijat hankkivat tuotteet ja materiaalit itsenäisesti. Tekstiililajittelussa toimiminen tutkinnonosa koulutettiin ensimmäistä kertaa Tredu:ssa ja kokeiltiin teoria- asioiden pelillistämistä itseopiskelun ja aiheeseen tutustumisen tukena. Hankkeessa rakennettiin osaamismerkit osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi perinteisten arviointien rinnalle.

Yritysvierailuilla Nextiili Ry, Rester Oy ja Vilikkala Oy opiskelijat pääsivät tutustumaan poistotekstiilien kiertotalousprosessiin kokonaisuutena. Päätösseminaarissa 10.4.2025 asiantuntijapuheenvuorojen kautta saimme läpileikkauksen toimialan kiertotalouden tulevaisuuden näkymistä. Seminaarissa oli esillä opiskelijoiden valmistamia kiertotaloustuotteita.

Tulokset

Tredu:n kestävän kehityksen arvojen mukaisesti olemme tuottaneet lisäarvoa opiskelijoille sekä vahvistaneet heidän osaamistaan tekstiilimateriaali- sekä kiertotalousosaamisessa. Opiskelijoiden osaamisen kautta yritysten ja yhteisöjen kestävän kehityksen toimet ovat kehittyneet.

Kesto

Projekti toteutettiin ajalla 30.4.2024 – 30.4.2025.

Vastuuhenkilö

Projektipäällikkö Anna-Mari Kuukkula

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.