Saavutettavuusseloste

Tampereen kaupunki pyrkii takaamaan verkkosivuston saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Tredu.fi-sivustoa.

Saavutettavuuden tila

Tredu.fi täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen.

Yleistä

 • Otsikkoelementtien hierarkia ei aina vastaa sivujen sisällön hierarkiaa. Osa otsikoista on toteutettu pelkillä tekstityyleillä. (WCAG 1.3.1)
 • Kuvien tekstivastineet ovat välillä epäselviä. (WCAG 1.1.1)
 • Otsikko–arvo-pareja ei ole esitetty ohjelmallisesti. (WCAG 1.3.1)

  TUVA-sivu

  • Sivulla on kuvia, joissa on paljon tekstiä. Samaa tietoa ei saa tekstimuodossa eikä se löydy myöskään kuvien tekstivastineista. (WCAG 1.4.5, 1.1.1)
  • Dialogi-ikkunaan avattujen kuvien tekstivastineet ovat epäselviä. Dialogi-ikkunan ja sen sulkemispainikkeen saavutettavat nimet ovat sekavia. (WCAG 1.1.1, 4.1.2)
  • Sivulla on tyhjiä otsikkoelementtejä. (WCAG 1.3.1)

  Työpaikkaohjaajalle-sivu

  • Sivun luetelmien kukin kohta on ohjelmallisesti oma erillinen luetelmansa. (WCAG 1.3.1)

  Opetusravintolamme-sivu

  • Kuvakarusellin ohjelmallinen toteutus on sekava, ja kuvilta puuttuvat selkeät tekstivastineet. Karusellin selauspainikkeilla ei ole saavutettavia nimiä. (WCAG 4.1.2, 1.1.1)
  • Kun kuvan avaa karusellista dialogi-ikkunaan, ikkunan saavutettava nimi on epäselvä. Ikkunan sulkemisruksilla ei ole saavutettavaa nimeä, ja osalta kuvista puuttuu tekstivastine. (WCAG 4.1.2, 1.1.1)
  • Ravintoloiden tiedot esitetään useamman samanlaisen otsikon alla, joten apuvälinekäyttäjien voi olla vaikea löytää ravintoloiden kaikki tiedot. (WCAG 1.3.2)

   Evästeasetukset

   • Kohdistus ei siirry automaattisesti evästeasetusdialogi-ikkunaan. Dialogi-ikkunan välilehtien näppäimistökäyttötapa on määrittelyiden vastainen. Välilehden sisällön alussa on turhaan kohdistettava elementti, jossa kohdistus ei näy. (WCAG 2.4.3, 1.3.2, 2.1.1, 2.4.7)

   Chat

   • Chat-ikkunaa ei pysty avaamaan näppäimistöllä. Lisäksi elementiltä puuttuu roolimääritys. (WCAG 2.1.1, 4.1.2)
   • Asiantuntijan kirjoittaessa ilmestyy visuaalinen animaatio, mutta se ei välity apuvälinekäyttäjälle. (WCAG 1.3.1)
   • Asiantuntijan vastausta ei aina lueta ruudunlukijan välityksellä automaattisesti ilman kohdistuksen siirtämistä. (WCAG 1.3.1)

   Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

   Tämä seloste on laadittu 22.12.2022. Selostetta on päivitetty 22.2.2024.
   Seloste perustuu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset, sekä kaupungin omaan arviointityöhön.

   Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

   Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle alla olevan linkin kautta aukeavalla lomakkeella.

   Anna saavutettavuuspalautetta tällä lomakkeella

   Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

   Valvontaviranomaisen yhteystiedot

   Etelä-Suomen aluehallintovirasto, saavutettavuuden valvonnan yksikkö
   saavutettavuusvaatimukset.fi
   sähköposti saavutettavuus@avi.fi
   vaihde 0295 016 000