Kansainvälinen kokkiryhmä tuo uusia makuja Kangasalle

Myrene, Phuc Le ja Tam opiskelevat ravintola- ja catering-alaa Tredun Kangasalan kampuksella. Kolmikko teki ison harppauksen tuntemattomaan saapuessaan Suomeen opiskelemaan ja työskentelemään. Tällä hetkellä he kokevat, että riski on kannattanut.
Filippiiniläisistä ja vietnamilaisista koostuva kokkiryhmä aloitti opinnot hiihtoloman jälkeen, ja heidät on jo nähty tositoimissa opiskelijaravintola Eveliinassa. Tredun keväällä 2025 vauhdittunut tutkintovientitoiminta kouluttaa osaajia aloille, joilla tarvitaan lisää työvoimaa. Samankaltaisia pilotteja on alkanut myös Virtain, Pyynikin ja Hervannan kampuksilla.
Opetuskeittiössä vallitsee hektinen mutta iloinen tunnelma pääsiäisen kynnyksellä. Päivän lounas valmistuu ruokalaji kerrallaan, ja lisukeriisissä maistuu vahvana korianteri. Opiskelijat tervehtivät iloisesti vierasta, ja keskustelu käy vilkkaana eri kielillä. Ryhmän vetäjästä Jussi Rajalasta on muodostunut heille läheinen mentori, joka opettaa suomalaisen keittiön saloja kädestä pitäen.

Suomalaisten ystävällisyys ja salaatinhimo yllättivät
Opinnot ja uusi arki Suomessa ovat opiskelijoiden mukaan lähteneet loistavasti käyntiin. Opettajat, opiskelutoverit ja asiakkaat ovat mukavia, ja ryhmästä on muodostunut tiivis yhteisö, joka tarjoaa tukea tarvittaessa.
– Asiakkaat ovat todella ystävällisiä. He haluavat puhua kanssamme englanniksi, koska emme osaa puhua suomea hyvin. Olen todella liikuttunut, kertoo Tam. Suomalaisten puheliaisuus yllätti myös Phuc Len ja Myrenen. Keskustelu on tosin usein aloitettava itse, he lisäävät.
Paikallinen ruokakulttuuri ei ole ollut iso shokki, paitsi salaatin päivittäinen valmistaminen. Kaikki olivat tutustuneet aiheeseen etukäteen ja törmänneet somessa trendaaviin ruokiin, kuten lohikeittoon. Rajala kertoo, että lohen valmistuspäivä oli merkittävä opiskelijoille. He ottivat kalasta kaiken hyödyn irti ja kokkasivat nahasta vietnamilaista ruokaa myös seuraavana päivänä.
Haastatelluilla ei ole varsinaista ravintolataustaa, mutta he ovat innokkaita kotikokkeja. Kaikki unelmoivat omasta yrityksestä. Phuc Le haaveilee ruokarekasta, joka tarjoilee vietnamilaisen katukeittiön antimia ja antaa hänelle samalla tilaisuuden rupatella ihmisille.
– Haluamme tehdä opettajamme ja Tredun ylpeiksi meistä, hän sanoo.
Alkushokin jälkeen arki lähti rullaamaan
Opiskelijat kokivat pienoisen shokin saapuessaan Suomeen keskellä talvea ja tyhjiin asuntoihin.
– Minulla on vain yksi patja ja tavarani. Mietin itsekseni, että tätäkö elämäni tulee olemaan. Ulkona oli todella kylmä siihen aikaan, jotain -10. Ja seuraavana päivänä lähdin kouluun, Phuc Le kuvailee ensimmäistä yötä uudessa kodissa.
Monet opiskelijat ovat saaneet kalusteita lahjoituksina Facebook-ryhmistä, kanssaopiskelijoilta ja yhdistyksiltä. Heitä on myös neuvottu, mistä löytää edullisia kodintarvikkeita. Ryhmän luona vierailee viikoittain Tredun sosiaaliohjaaja, jolta voi kysyä apua ja neuvoja opintojen ulkopuolisiin asioihin liittyen.
Opiskelijat eivät ole oikeutettuja tukiin, vaan rahoittavat elämänsä säästöillä ja töillä. Myrene toivookin, että pääsee kesällä aloittamaan osa-aikatyöt.
Onnen ainekset
Ennen Suomeen saapumista Myrene ihmetteli, että miksi maa on aina onnellisuustilastojen kärjessä. Pikkuhiljaa hän ymmärsi, millaisen tukiverkoston yhteiskunta tarjoaa ja on kiitollinen siitä, että hänen 15- ja 17-vuotiaat lapsensa saavat laadukkaan koulutuksen Suomessa.
Phuc Le toivoo, että seuraava sukupolvi saa elää terveellisempää elämää, huolehtimatta ilmansaasteista. Suomalainen elämäntyyli vaatii vielä totuttelua, mutta hän kokeilee kaikkea avoimin mielin, kuten saunomista.
– Lämmitellään ja jäähdytellään. Pyöritään lumessa, vaikka ollaan alasti. Mennään ulos seisomaan olut kädessä, Phuc Le kuvailee saunailtaansa muiden opiskelijoiden kanssa.
Ryhmäläiset odottavat innolla metsään pääsyä ja marjojen ja sienten keräämistä. Heillä niin kova seikkailunnälkä, että opettajien on pitänyt hillitä innostusta. Tam pyrkii luonnon läheisyyteen niin usein kuin vain mahdollista. Seuraava retkeilyreissu kavereiden kanssa on jo sovittu.
– Rakastan mennä metsään ja istua järvellä. Siellä rauhoittuu ja nauttii hetkestä, eikä huolehdi tulevasta, hän sanoo.
– Ja jos käy tuuri, niin tapaa karhun, täydentää Phuc Le.

Lisätietoa Tredun tilauskoulutuksista
Tredu on käynnistänyt vastuullisen ja kestävän tilauskoulutusmallin, joka tuo Suomeen motivoituneita ja osaavia kansainvälisiä opiskelijoita ilman valtionosuusrahoituksen tai verovarojen käyttöä. Toimintamalli vastaa suoraan alueelliseen työvoimapulaan ja tukee elinkeinoelämän kasvua.
Tredu tekee tiivistä yhteistyötä luotettavien ja vastuullisten opiskelijarekrytointikumppaneiden kanssa Vietnamissa ja Filippiineillä. Nämä kumppanit kartoittavat potentiaaliset hakijat, jotka käyvät läpi huolellisen valintaprosessin. Hakijat haastatellaan ja heille järjestetään alaa vastaavat pääsykokeet, jotta varmistetaan heidän valmiutensa opintoihin ja työelämään Suomessa.