Kriisiapua tarjolla

Kädet

Tredun kampuksilla kriisiryhmät kokoavat vastaavien tapausten johdosta turvallisuuteen liittyvää tilannekuvaa ja arvioivat tarvittavia toimenpiteitä. Lisätietoja kampusvastaavilta.

Pirkkalan Vähäjärven koulussa tapahtunut järkyttävä väkivallanteko saattaa herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Jokainen reagoi järkyttäviin uutisiin kuitenkin omalla tavallaan. Kriisitilanteissa huolet, pelot ja ahdistuneisuus ovat tavallisia reaktioita. Usein omista reaktioista kertominen helpottaa ja sille kannattaa varata lähipäivinä riittävästi aikaa. On myös tärkeää yrittää jatkaa normaalia arkea. Koulunkäynti, harrastukset ja yhteinen aika ystävien kanssa vievät ajatuksia pois tapahtumasta ja ylläpitävät normaalia toimintakykyä.

Tapahtuneesta uutisoidaan paljon lähipäivinä ja somessa liikkuu monenlaista, epäluotettavaakin tietoa. Tiedonlähteiden suhteen on hyvä olla kriittinen ja huomioida, että liiallinen tiedonhankinta voi lisätä ahdistuksen ja pelon tunteita. On hyvä muistaa, että Suomen kouluissa näin vakavat tapahtumat ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Mikäli itselläsi tai ystävälläsi herää voimakkaita tunteita tai reaktiot haittaavat arkea, voitte aina pyytää apua koulun aikuisilta.

Koulussasi työskentelee opiskeluhuollon asiantuntijoita, joiden luokse voi tulla keskustelemaan lähipäivinä /- viikkoina mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Myös huoltajat voivat olla yhteydessä matalalla kynnyksellä lapsensa tai nuorensa asioissa ja erityisesti, mikäli ilmenee hyvin vahvoja reaktioita tai oireilu pitkittyy.

Opiskeluhuollon työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä Nuorten ja opiskelijoiden palvelut – pirha.fi

Julkisen sektorin lisäksi järjestöt tarjoavat kattavasti keskusteluapua matalalla kynnyksellä eri kanavien kautta. Ohessa esimerkkejä järjestöjen tarjoamista palveluista:

  • Kriisikeskus Osviitta Tampereella tarjoaa keskustelutukea maanantaista torstaihin klo 9-20 ja perjantaisin klo 9-17. Ajanvaraus ma-to klo 10-12 numerosta 0400 734 793. Lisätietoa Kriisikeskus Osviitta (mielenterveysseurat.fi)
  • MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111, keskusteluapua tarjolla ympäri vuorokauden
  • Sekasin-chat on erityisesti nuorille tarkoitettu kanava keskusteluun ja avun hakemiseen. Sekaisin-chat palvelee osoitteessa http://www.sekasin.fi arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin 15-24
  • Netari-chat https://www.netari.fi/ su-pe klo 18-21 ja WhatsApp 050 313 5160, johon vastataan ma-pe klo 17-19

Kannattaa tutustua myös Pirkanmaan Digiperheen-sivustoon Etusivu – Digiperhe – pirha.fi, jonne on koottu lapsille, nuorille ja vanhemmille kohdennettuja lähi- ja digipalveluita, keskusteluapua, vertaistukea, hyvinvointiohjelmia sekä tapahtumia. Lisäksi tarjolla on tietoa nuorten ja lapsiperheiden erilaisiin elämäntilanteisiin.

Tredun kampuksilla kriisiryhmät kokoavat vastaavien tapausten johdosta turvallisuuteen liittyvää tilannekuvaa ja arvioivat tarvittavia toimenpiteitä. Lisätietoja kampusvastaavilta.