Tredun koulutusmalli houkuttelee kansainvälisiä osaajia Pirkanmaalle – ilman verovarojen käyttöä

Tredu on käynnistänyt vastuullisen ja kestävän tilauskoulutusmallin, joka tuo Suomeen motivoituneita ja osaavia kansainvälisiä opiskelijoita ilman valtionosuusrahoituksen tai verovarojen käyttöä. Tämä innovatiivinen toimintamalli vastaa suoraan alueelliseen työvoimapulaan ja tukee elinkeinoelämän kasvua.

Viime kuukausina neljällä Tredun kampuksella on koettu jännittäviä hetkiä. Hiihtoloman jälkeen Kangasalan kampus toivotti tervetulleeksi 18 vietnamilaista ja filippiiniläistä opiskelijaa, joiden tavoitteena on suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinto ja työllistyä kokeiksi. Lehtori Jussi Rajala kertoo, että alalla on huutava pula työntekijöistä.

– Porukka on äärimmäisen mukava ja motivoitunut. On tärkeää saada osaavaa ja tekevää väkeä paikkaamaan sitä vajetta, mikä alan yrityksillä on, eli niitä työtä pelkäämättömiä työntekijöitä, jotka aina tekevät työnsä parhaan kykynsä mukaan.

Hänen mukaansa suomen kielen opinnot ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta arjen kommunikointi helpottuisi. Ryhmässä puhutaan toistaiseksi vielä englannilla, mutta opiskelijoiden kielitaito kehittyy päivä päivältä.

Myös Hepolamminkadun kampuksella on startannut logistiikka-alan ryhmä, jonka toivotaan tuovan helpotusta linja-autokuljettajapulaan, ja Virroilla ja Santalahdentien kampuksella koulutetaan lähihoitajia. Tredun tutkintoviennin seuraava askel on laajentaa koulutusta kasvatus- ja ohjausalalle sekä vammaisalalle.

Virtain kampuksen uudet tulokkaat

Suomenselän Sanomat kirjoitti sosiaali- ja terveysalan tutkintovientiryhmän opiskelijoista, jotka saapuivat maaliskuun alussa Virtain kampukselle. Tavoitteena on, että he valmistuvat keväällä 2027 lähihoitajiksi, jotka ovat erikoistuneet ikääntyneiden hoitoon ja kuntoutukseen.

– Hakijoita koulutukseen oli 50, joista haastattelujen ja soveltuvuuskokeen jälkeen valittiin tämä ryhmä, kertoo Tredun koulutussuunnittelija Marko Tamminen.

Koulutuksen vastuuopettajana toimii Inkeri Viskari, jolla on pitkä kokemus sekä käytännön hoitotyöstä että alan opettajana. Hänen mukaansa filippiiniläisten lähihoitajaopiskelijoiden opintokokonaisuus on täsmälleen sama kuin suomalaisilla opiskelijoilla.
Englannin kielen opiskelijat taitavat täydellisesti, sillä se on Filippiinien toinen virallinen kieli. Kevään aikana heillä tulee olemaan viikossa 10 tuntia suomen kielen opiskelua.

– Näytöt tehdään suomen kielellä. Kielitaidon tulee olla sillä tasolla, että esimerkiksi potilasturvallisuus ei vaarannu, toteaa Viskari.

Hän on opettanut tulokkaita kolmen viikon ajan ja kuvailee heitä ihanaksi, huumorintajuiseksi ja keskustelukykyiseksi ryhmäksi. Opiskelijoilla on hyvin erilaisia taustoja, mutta lähes kaikki ovat työskennelleet hoiva-alalla. Joillakin on myös yliopistokoulutus.

Tredun tilauskoulutuksen opiskelijoita ryhmäkuvissa

Kansainväliset opiskelijat (vas.) aloittivat lähihoitajaopinnot Virtain kampuksella maaliskuussa. Myös Hervannan kampuksella on startannut vastaava pilottiryhmä, joka opiskelee logistiikka-alaa.

Yksi opiskelijoista on Apple Bagawi, joka valitsi Uuden-Seelannin sijasta Suomen ja Virrat.
– Otin selvää suomalaisesta yhteiskunnasta ja elämisestä täällä. Valintaa puolsivat hyvä koulutustaso ja terveydenhuolto. Olen viettänyt neljä vuotta Japanissa, opiskelin kieltä ja nyt haluan opiskella suomea. Se tulee olemaan haastavaa, mutta kieli on kaunis.

Applen opiskelutoveri Mark Carlo Guansing on työskennellyt Filippiineillä rekisteröityneenä sairaanhoitajana ja yläasteen opettajana. Hän on erityisen innostunut Virtain maisemista ja suunnittelee tutustuvansa kevään aikana paremmin alueen luontopolkuihin.
– Olin vaikuttunut ja kaiken oppimani perusteella voin jo sanoa, että Suomi on toinen kotimaani. Halusin ehdottomasti tulla tutustumaan maailman onnellisimpaan maahan, Mark sanoo.

Tukea uuden elämän aloittamiseen

Virtain hoitajaopiskelijat on majoitettu Koivulantien vastaremontoituun kerrostaloon. Asunnot olivat tyhjillään lämmitystä, peseytymistiloja, uunia ja hellaa lukuun ottamatta. Opiskelijoille neuvottiin, mistä löytää edullisia huonekaluja ja muita kodintarvikkeita. Virtolaiset reagoivat opiskelijoiden avunpyyntöön erittäin nopealla toiminnalla. Virtain seurakunta järjesti yhdessä yksityishenkilöiden kanssa keräyksen, jolla saatiin asuntoihin liinavaatteita, astioita ja muuta tarpeellista jokapäiväistä elämää varten.

Tredu kiittää lämpimästi myös Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:tä yhteistyöstä. POAS lahjoitti ja toimitti huonekaluja Virroille 20 asunnosta, joiden vuokrasopimus päättyi Härmälässä. Huonekalut ja muut pientarvikkeet ovat tulleet tarpeeseen nyt, kun opiskelijoiden perheenjäseniä saapuu Suomeen.

– Olemme tavattoman kiitollisia kaikesta saamastamme avusta. Nyt meillä on kaikkea, mitä juuri tällä hetkellä tarvitsemme, kertovat Apple ja Mark.

Kaikki osapuolet hyötyvät

– Tämä malli hyödyttää kaikkia osapuolia: opiskelijat saavat laadukasta koulutusta ja työmahdollisuuksia, yritykset löytävät osaavaa työvoimaa ja alueen elinkeinoelämä vahvistuu. Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota tämän mahdollisuuden täysin itsenäisesti, ilman julkisia varoja, kertoo Tredun koulutusviennin päällikkö Virpi Heinonen.

Tredu toimii tiiviissä yhteistyössä luotettavien ja vastuullisten opiskelijarekrytointikumppaneiden kanssa Vietnamissa ja Filippiineillä. Nämä partnerit kartoittavat potentiaaliset hakijat, jotka käyvät läpi huolellisen valintaprosessin. Hakijat haastatellaan, ja heille järjestetään alaa vastaavat pääsykokeet, jotta varmistetaan heidän valmiutensa opintoihin ja työelämään Suomessa.

”Erityisen merkittävää on, että kansainvälisten osaajien kouluttaminen pohjautuu vahvaan työelämäyhteistyöhön.”

Virpi Heinonen, koulutusvientipäällikkö

Ennen opiskelijoiden saapumista Tredun ja alueen työnantajien välillä käydään tiivistä vuoropuhelua, jossa kartoitetaan työvoimatarpeita ja varmistetaan kiinnostus kansainvälisten osaajien rekrytointiin. Tämä mahdollistaa opiskelijoille sujuvan polun harjoitteluun ja työllistymiseen valmistumisensa jälkeen.