Tredun opiskelijat suunnittelivat Tampereen kestävän liikkumisen tulevaisuutta

Tredun opiskelijat suunnittelivat Tampereen kestävän liikkumisen tulevaisuutta työpajassa

Tampereella voisi olla tulevaisuudessa paljon luonnon monimuotoisuutta, laajalle ylettyvät retikkareitit, pilvenpiirtäjiä tai teleporttausasemia.

Huhtikuussa Tredun Mediapoliksen ja Sammonkadun toimipisteissä opiskelijat pääsivät pohtimaan omia liikkumistapojaan ja suunnittelemaan, miltä Tampereen liikenne voisi näyttää tulevaisuudessa, esimerkiksi vuosina 2050 tai 2075.

Opiskelijat heittäytyivät täysin tulevaisuuden suunnitteluun ja rakentelivat muun muassa legoista, muovailuvahasta, palikoista ja pienistä leluista toinen toistaan innovatiivisempia pienoismalleja Tampereen eri asuinalueista, jotka olivat opiskelijoille tuttuja. Apuna heillä oli pelikortit, jotka auttoivat tulevaisuusskenaarion rajaamisessa. Korttien muutamista vaihtoehdoista opiskelijat saivat valita esimerkiksi mieluisat tulevaisuuden kulkuneuvot, alueen asukkaat, vuosiluvun ja laajemman yhteiskunnassa tapahtuneen muutoksen. Työpajoihin osallistui reilu 50 Tredun opiskelijaa.

Tredun opiskelijat suunnittelivat Tampereen kestävän liikkumisen tulevaisuutta työpajassa

Nuorten kuvitelluissa tulevaisuuksissa toistuivat muun muassa kestävyyden, tasa-arvon, uudenlaisten teknologioiden, luonnon monimuotoisuuden ja kasvaneen kaupungin teemat. Liikkuminen kuviteltiin nykyistä kestävämpänä vähentyneen yksityisautoilun sekä lisääntyneiden kestävien kulkumuotojen ja uusien teknologioiden, kuten rakettireppujen, teleporttauksen, lentävien autojen ja sähköisten kulkuneuvojen, ansiosta. Kaupunkitilassa oli jätetty tilaa luonnolle ja eri eläimille sekä huomioitu saavutettavuus ja ihmisten monipuoliset taustat ja elämäntilanteet. Tampereen rakennukset olivat monissa pienoismalleissa korkeita pilvenpiirtäjiä, jotta nopeasti kasvavalle väestölle saataisiin riittävästi asuntoja.

Tredun opiskelijat suunnittelivat Tampereen kestävän liikkumisen tulevaisuutta työpajassa

Pelikorttien valinnan jälkeen nuoret saivat toteuttaa ideansa konkreettisesti pienoismallilla.

Opiskelijat pohtivat pelikorttien avulla eri näkökulmista myös mahdollisia haittoja ja riskejä, joita tulevaisuus voi sisältää. Esimerkiksi tämänhetkinen luonnonvarojen liiallinen käyttö voi aiheuttaa resurssien puutetta tulevaisuudessa, jota sähköisten kulkuneuvojen akkujen rakentaminen voi kiihdyttää. Akut voisivat opiskelijoiden mukaan olla esimerkiksi nykyistä pienempiä mutta tehokkaampia tai ne voitaisiin rakentaa kestävistä, uusiutuvista ja kierrätettävistä materiaaleista. Lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa kasvavissa määrin sään ääri-ilmiöitä, joihin täytyy varautua ja sopeutua kaupungeissa. Monissa pienoismalleissa tämä oli otettu huomioon lisäämällä viheralueita, jotka muun muassa tarjoavat varjoa helteillä ja vähentävät tulvia.

Tredun opiskelijat suunnittelivat Tampereen kestävän liikkumisen tulevaisuutta työpajassa

Samansisältöisiä työpajoja järjestettiin keväällä myös Tampereen lukioissa.

Työpajoja järjestetään lisää keväällä 2026, jolloin tavoitteena on saada kaupungin päättäjiä kuvittelemaan tulevaisuutta yhdessä nuorten kanssa. Kestävän liikkumisen työpajat ovat osa Tampereen kaupungin, kaupungin lukioiden, Tredun ja Tampereen yliopiston Mobility Mindshift -projektia, jossa tavoitteena on innostaa nuoria liikkumaan kestävästi nyt ja tulevaisuudessa. Projekti on rahoitettu Euroopan Horisontti -puiteohjelmasta.

Lisätiedot

Projektipäällikkö / lehtori, Tredu
Pia Korhonen
pia.korhonen@tampere.fi
Puh. 050 4419015 

Projektipäällikkö, Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö Tampereen kaupunki
Elina Pulliainen 
Puhelin: 040 182 8773 
Sähköposti: elina.pulliainen@tampere.fi