Lähihoitaja työskentelee eri-ikäisten ja erilaisissa elämänvaiheissa olevien ihmisten kanssa sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa asiakkaan tarpeita ja toiveita kunnioittaen. Hoidon ja kuntouttavan työn ohella lähihoitajan työssä korostuu arjen mielekkyys ja esimerkiksi virikkeellinen toiminta.
Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon erikoistunut lähihoitaja on perehtynyt eri- ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi asiakas- ja perhekeskeistä hoitoa ja kasvatusta. Lähihoitaja huolehtii lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoitaa sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Lapsiin ja nuoriin erikoistunut lähihoitaja edistää asiakkaidensa sekä näiden perheiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä tunnistaa näihin liittyviä uhkatekijöitä.
Lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi päivähoito, koulu, kotihoito, perhetyö ja lastensuojelu.
Lähihoitaja kunnioittaa eri ikäisiä asiakkaittaan ja kohtaa asiakkaan ja hänen perheensä luontevasti. Vastuullinen työ lasten ja nuorten parissa edellyttää hoidon ja kasvatuksen osaamista, käytännöllisyyttä, kärsivällisyyttä ja vuorovaikutustaitoja. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
erilaisuuden kunnioittaminen
ihmissuhdetaidot
psyykkinen kestävyys ja tasapaino
itsenäisyys
kädentaidot
ongelmanratkaisutaito
kyky soveltaa tietoa käytännössä
päätöksentekokyky
hyvä fyysinen kunto
yhteistyötaidot
Emma Palomäki ja Aino Helenius opiskelevat sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa ja valmistuvat lähihoitajiksi. Tulevaisuudessa he aikovat työskennellä päiväkodissa:
Aatu amiksessa – Tredusta lähihoitajaksi valmistunut Iina Hannuksela kertoo lähihoitaja-opinnoista sekä jatko-opintomahdollisuuksista sairaanhoitajaksi korkeakoulussa:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Lähihoitajilla on laaja-alaiset perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella.
Tredussa on tarjolla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (180 osp) kuusi osaamisalaa:
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, lähihoitaja
Suunhoidon osaamisala, lähihoitaja
Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja.
Osaamisalalle hakeudutaan opintojen aikana. Opiskelija voi hakea ensisijaisesti oman toimipisteensä osaamisalalle. Muihin toimipisteisiin voi hakea, kun niissä on vapaita opiskelupaikkoja. Opiskelijavalinta tehdään hakutoiveen, opintomenestyksen ja soveltuvuuden perusteella.
Kiinnostuitko koulutuksesta?Löydät Treduun hakeutumisen ohjeet ja pääset hakeutumaan sähköisen lomakkeen kautta alla olevalta sivulta. HUOM! Haku päättyy klo 15.00.
Treduun hakeutumisen esitiedot Kun
olet täyttänyt ja lähettänyt lomakkeen, opinto-ohjaaja soittaa sinulle.
Opinto-ohjaajan kanssa keskustellen hakeutumisen esitiedot lomake
täydennetään hakemukseksi.
Tampereelle Santalahdentielle otetaan kuukausittain opiskelijoita.
Seuraava koulutus Nokian Kankaantaankadun toimipisteessä alkaa 5.8.2021.
Opiskelijavalinta
Hakijoille järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet.
Opiskelijaksi ottamisen edellytykset
1. suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot Ulkoinen linkki2.Alalle soveltuva terveys3. Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn, B1.1 4. Jos haet verkko- ja monimuoto-opetukseen, opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on edellisten (kohdat 1-3) lisäksi suoritettu toisen asteen ammatillinen perustutkinto tai lukion päättötodistus. Lisäksi opiskelijalla tulee olla hyvät atk-valmiudet (esim. tekstinkäsittelytaidot, liitetiedostojen liittäminen sekä tiedonhankintataidot) ja kyky itsenäiseen ja aikataulutettuun työskentelyyn.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa koskevat SORA-säädökset.
SORA-säädökset koskevat tutkintoja, joissa koulutukseen ja ammatissa
toimimiseen sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilasturvallisuutta
tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Koulutus kestää noin 2 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Tredu tarjoaa erilaisia toteutuksia lähihoitajaopintoihin.
Verkko- monimuoto-opinnot: opetuspäiviä on 2-4 kuukaudessa. Työpaikalla opitaan opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Päivä- monimuoto-opinnot: tiivistahtinen opiskelu on päätoimista. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksena ja työpaikoilla. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Päiväopetus: koulutus sopii peruskoulun suorittaneille. Sinulla ei ole vielä muuta toisen asteen tutkintoa tai lukion oppimäärää suoritettuna. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjauksessa ja ryhmän kanssa. Opiskelua on oppitunneilla ja työpaikoilla viitenä päivänä viikossa. Ammattiopintojen lisäksi yhteisiä aineita opiskellaan rauhalliseen tahtiin. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hakeutuminen
23.2.2021 - 7.4.2021
Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely, jonka hakuaika on vuosittain helmi-maaliskuussa ja opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan kesäkuussa. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet, sekä vailla ammatillista tutkintoa olevat hakijat.
Kysy lisää yhteishausta TreduNavi hakupalvelu sähköposti tredu.haku@tampere.fi puhelin 040 170 5649 Sammonkatu 45 33540 Tampere avoinna ma–pe klo 9–15
Toimipiste
Kangasalan toimipiste
Kankaantaankadun toimipiste
Pallotien toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Toteutus
Päiväopetus:
Koulutus sopii peruskoulun suorittaneille. Sinulla ei ole vielä muuta toisen asteen tutkintoa tai lukion oppimäärää suoritettuna. Opiskelu tapahtuu opettajan ohjauksessa ja ryhmän kanssa. Opiskelua on oppitunneilla ja työpaikoilla viitenä päivänä viikossa. Ammattiopintojen lisäksi yhteisiä aineita opiskellaan rauhalliseen tahtiin. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hakeutuminen
- 19.5.2021
Oppisopimuskoulutukseen voit hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Oppisopimuskoulutus sopii sekä alan vaihtajille että alalla jo työskenteleville, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. Hakijoille järjestetään soveltuvuuskoe.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan oppisopimuspalveluiden kautta. Ota ensimmäiseksi yhteyttä Tredun oppisopimuspalveluiden asiakaspalveluun tai koulutustarkastaja Jaana Virtaseen, selvitämme yhdessä tilanteesi ja mahdollisuutesi oppisopimuskoulutukseen.
Kun olet jo suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, voit hakea suoraan osaamisalaopintoihin. Osaamisalaopintoihin on jatkuva haku ja aloituksia on useita kertoja vuodessa. Osaamisalaopintojen aloituspäivät ovat:
6.8., 17.9. ja 5.11.2021
Voit hakea suoraan osaamisalaopintoihin alla olevan linkin kautta.
Osaamisaloihin sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa.
Osaamisalasta riippuen voit opiskella joko kokopäiväisesti tai muutamana lähipäivänä kuukaudessa. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hakeutuminen
- 13.10.2021
Hae koulutukseen alla olevan linkin kautta viimeistään 13.10.2021.
1. suoritettu sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
2. työpaikka/oppisopimuspaikka opintojen aikana
Koulutusaika
8.11.2021
Toimipiste
Kangasalan toimipiste
Toteutus
Opinnot koostuvat verkkoympäristössä
tapahtuvasta opiskelusta sekä verkkotapaamisista ja lähiopetuksesta. Opinnoissa hyödynnetään opiskelijan työympäristöä sekä opiskelijoiden vertaistukea. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.
Hinta
Koulutus on maksuton.
Hakeutuminen
- 18.8.2021
Hae koulutukseen alla olevan linkin kautta viimeistään 18.8.2021.
1. suoritettu sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
2. työpaikka/oppisopimuspaikka opintojen aikana
Koulutusaika
25.10.2021
Toimipiste
Kankaantaankadun toimipiste
Toteutus
Opinnot koostuvat verkkoympäristössä tapahtuvasta opiskelusta sekä verkkotapaamisista ja lähiopetuksesta. Opinnoissa hyödynnetään opiskelijan työympäristöä sekä opiskelijoiden vertaistukea. Opinnot etenevät opiskelijan oman suunnitelman mukaan.