Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinnon suoritettuasi voit työskennellä elintarvikkeiden valmistajana, leipuri-kondiittorina, lihatuotteiden valmistajana tai meijeristinä yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti myös vaihtelevissa olosuhteissa ja kansainvälisessä ympäristössä.

Elintarvikealan perustutkinnossa on neljä osaamisalaa. Tredussa voit opiskella elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi.

Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet elintarviketuotantolaitoksissa tai elintarviketeollisuudessa tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä. Leipuri-kondiittorin työpaikkoja ovat leipomot ja konditoriat tai teollisuusleipomot, paistopisteet, kahvila-konditoriat, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteet tai pitopalveluyritykset. Lihatuotteiden valmistajana työskentelet esimerkiksi lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa tai lihan käsittely- ja myyntitehtävissä.

Tutkinnon sisältö

Elintarvikealan perustutkinto (180 osp) muodostuu pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Elintarvikealan perustutkinnon tutkinnon perusteet (1.8.2022 alkaen) Opetushallituksen sivuilla

Kaikille osaamisaloille yhteinen pakollinen ammatillinen tutkinnon osa on Elintarviketuotannossa toimiminen, 35 osp.

Osaamisalojen pakolliset tutkinnon osat:

Elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja

  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp

Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori

  • Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp
  • Ruokaleipätuotteiden valmistus, 20 osp
  • Kahvileipätuotteiden valmistus, 20 osp
  • Konditoriatuotteiden valmistus, 20 osp

Liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja

  • Lihateollisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp

Ammatillisia valinnaisia tutkinnon osia opiskelet valitun osaamisalan ja ammatillisten tavoitteittesi sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen mukaan. Tutustu osaamisalojen valinnaisuuteen Opetushallituksen elintarvikealan perustutkinnon tutkinnon perusteiden kautta.

Tämän lisäksi opiskelet viestintä- ja vuorovaikutuksen, matemaattis-luonnontieteellisen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamisen yhteiset tutkinnon osat (35 osp).

Opintosi sisältävät lähiopetusta oppilaitoksessa, työssäoppimista työpaikalla sekä opiskelua erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä.

Rakenna tutkinnosta sinulle ja työhösi sopiva kokonaisuus ja perehdy niihin osa-alueisiin, jotka palvelevat ammatillista kehittymistäsi työtehtävissäsi parhaiten.