Matkailualan perustutkinto

Matkailualan perustutkinto antaa monipuoliset taidot toimia matka-asiantuntijana, matkailupalvelujen tuottajana tai majoituspalvelutehtävissä. Matkailualalla on monipuolisia tehtäviä usein kansainvälisissä työympäristöissä. tai oheispalveluyrityksissä. Alan työpaikat ovat esimerkiksi matkailun myynti- ja neuvontaorganisaatioissa, matka- tai matkailutoimistoissa, myyntipalveluissa, matkailukeskuksissa, keskusvaraamoissa, liikenneyhtiöissä, hotelleissa, kylpylöissä, maatilamatkailuyrityksissä ja ohjelma- tai oheispalveluyrityksissä.

Matkapalvelujen myynnin osaamisalan suorittanut matka-asiantuntija osaa toimia myynti- ja neuvontatehtävissä. Hän osaa suunnitella, tuotteistaa, markkinoida ja myydä matkatuotteita ja –palveluja. Hän on asiantuntijan roolissa neuvoessaan ja opastaessaan asiakkaita erilaisten matkapalvelujen ostamisessa.

Matkailupalvelujen tuottaja työskentelee erilaisissa työympäristöissä asiakaspalvelussa. Matkailupalvelujen tuottaja vastaa palvelujen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Hän ohjaa ja opastaa asiakkaita sekä tuotteistaa ja markkinoi matkailupalveluja.

Vastaanottovirkailija toimii asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa majoitusliikkeissä sekä matkailu-, kokous- ja kongressi-, kylpylä-, terveys- ja hyvinvointipalveluja tarjoavissa yrityksissä ja toimipaikoissa. Vastaanottovirkailija tekee asiakkaiden huonevarauksen ja sisään kirjaamisen sekä lähtöselvityksen. Hän esittelee ja myy yrityksen muita tuotteita ja palveluja sekä opastaa asiakkaita paikallisten matkailupalvelujen käytössä.

Tutkinnon sisältö

Matkailualan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, matkailualan asiakaspalvelu (30 osaamispistettä), yksi osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (40 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 75 osaamispistettä.

Matkailualan perustutkinto sisältää kolme osaamisalaa:

  • majoituspalvelujen osaamisala (vastaanottovirkailija)
  • matkapalvelujen myynnin osaamisala (matka-asiantuntija) ja
  • matkailupalvelujen osaamisala (matkailupalvelujen tuottaja).

Tutustu matkailualan perustutkinnon tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla (voimassa 1.8.2022 alkaen)

Matkailualan perustutkinto Tredussa

Opiskelu sisältää käytännön harjoituksia sekä teoriaa. Käytännön tehtäviä harjoitellaan oppilaitoksen eri toimipisteissä, työpaikoilla sekä mahdollisuuksien mukaan ulkomailla. Opinnoissa on mahdollisuus perehtyä myös yrittäjyyteen.