Kaksi Tredun opiskelijaa mukana kilpailemassa oman alansa ammattitaidon Euroopan mestaruudesta

Ammattitaidon Euroopan mestaruudet ratkotaan EuroSkills-kilpailuissa Puolan Gdanskissa 5.–9.9 2023. EuroSkills Gdansk 2023-kilpailussa on mukana yhteensä 43 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä 600 ja kävijöitä kilpailupaikalle AmberExpo-messukeskukseen odotetaan 100 000.

Suomen ammattitaitomaajoukkueen lähettämistilaisuutta vietettiin perjantaina 25.8. Opetushallituksen tiloissa Helsingissä. Tilaisuuden avasi Skills Finlandin puheenjohtaja Marja Vartiainen. Juhlapuheen piti opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lampinen. Vartiaisen ja Lampisen puheissa korostuivat ylpeys Suomen ammatillisesta koulutuksesta ja nuorista osaajista. Lisäksi jokainen Suomen maajoukkueen kilpailija esitteli itsensä. Nuoria taitajia kehuivat taustaorganisaatioiden haastattelussa myös kuntayhtymän johtaja Esa Karvinen Riveriasta sekä vararehtori Seija Katajisto Koulutuskeskus Salpauksesta.

Suomen maajoukkueen 25 nuoren joukossa menestyksestä kilpailee tänä syksynä myös kaksi Tredun opiskelijaa: Petra Suominen lajinaan mediasuunnittelu (Graphic Design Technology) ja Mikko Motin lajinaan putkiasennus (Plumbing and Heating).

Tredun kilpailijat lähdössä avoimin mielin Gdanskiin

Petra Suomisen mielestä hänen omassa lajissaan parasta on luovuuden hyödyntäminen ja mahdollisuus ilmaista itseään omien töiden kautta. Petra on kartuttanut kokemusta aiemmin Taitaja-kilpailussa ja hän on edustanut myös jo kertaalleen Suomea kansainvälisissä kilpailuissa. Kilpailuissa hän nauttii erilaisten tulkintojen ja toteutustapojen monimuotoisuudesta.

Mikko Motin puolestaan pitää omassa lajissaan eniten työn monipuolisuudesta ja mahdollisuudesta luoda käsillä. Hän on aiemmin menestynyt Taitaja-kilpailuissa ja hän on nyt valmis haastamaan itsensä EuroSkills-kilpailussa.

– Hyvä fiilis lähteä kisoihin! Ollaan treenattu Tommin (ekspertti) kanssa harjoitustehtävää ahkerasti ja tutustuttu erilaisiin eurooppalaisiin tuotteisiin. Jos on mahdollisuus lähteä kisoihin, suosittelen kyllä – hienoja kokemuksia! Mikko kertoo.

Mikko Motin ja Tommi Mäntylä lähtevät avoimin mielin kilpailuun. Kuva: Laura Luomalehto / Skills Finland

Suomen joukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi 27 eksperttiä eli tietyn kilpailulajin asiantuntijaa. Kaksi joukkueen eksperteistä tulee Tredusta. Minna Alanko-Pirinen toimii eksperttina mediasuunnittelussa ja Tommi Mäntylä putkiasennuksessa.

Alanko-Pirinen ja Mäntylä ovat molemmat ensimmäistä kertaa maajoukkueen ekspertteinä. Kilpailukokemusta löytyy kuitenkin molemmilta – Alanko-Pirinen on muun muassa tuomaroinut Taitaja-kilpailussa päätuomarina. Molemmat ovat olleet kilpailuhuoltajina Taitajissa. Mäntylä pitää kilpailutoimintaa todella tärkeänä ammattiopistojen arvostuksessa. Omasta roolistaan EuroSkillseissä hän kertoo näin:

– Toimin Mikon lähivalmentajana ja tehtäväni on valmentaa Mikkoa mahdollisimman hyvin kilpailua varten. Olen ensimmäistä kertaa mukana eksperttinä. Luulen, että meitä molempia Mikon kanssa jännittää EuroSkillseihin osallistuminen yhtä paljon! Olemme kuitenkin tehneet pitkään yhdessä töitä, joten luottavaisin mielin lähdetään. Maalaispojat lähtevät reissuun! 

Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen.  

Tredun kilpailupäällikkö Katja Aaltonen on ylpeä tredulaisista kilpailijoista:

– On upeaa, että Tredu on mukana kilpailutoiminnassa ja mahdollistaa osallistumisen kansainvälisiinkin kilpailuihin niin EuroSkillseissä kuin myös WorldSkillseissä. Mikko ja Petra, olette voittajia jo nyt!

Lisätietoja:
Kilpailupäällikkö
Katja Aaltonen
040 726 5209
katja.aaltonen@tampere.fi