Suvi Uski koulutti toisen asteen opetus- ja ohjaushenkilökuntaa

Tunnettu sosiaalisen median asiantuntija Suvi Uski vieraili maanantaina 12.5.2025 Tredun Hepolamminkadun kampuksen auditoriossa kouluttamassa toisen asteen opetus- ja ohjaushenkilökuntaa otsikolla Mitä some tekee meille.
Uskilta on ilmestynyt vuonna 2024 saman niminen tietokirja, joka löytyy myös äänikirjana. Luennon järjesti Opetushallituksen rahoittama Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteelle – nuorten turvalliset polut -hanke.
Uusi some koukuttaa ihan eri lailla kuin vanha some
Viimeisten kolmen vuoden aikana somemaailmassa on tapahtunut merkittävä muutos, kun ”uusi some”, kuten TikTok, on noussut suosioon. Uski kertoi, että nuoret käyttävät sosiaalista mediaa lähes 2 000 tuntia vuodessa, mikä on johtanut mm. unettomuuteen ja yleiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. TikTokin algoritmit koukuttavat käyttäjiä näyttämällä heille sisältöä, joka pitää heidät sovelluksessa mahdollisimman pitkään. Uskin mukaan 76 % nuorista on yrittänyt vähentää TikTokin käyttöä, mutta eivät ole siinä onnistuneet.
Uski korosti, että tämä uusi teknologia on äärimmäisen koukuttavaa ja muuttuu jatkuvasti koukuttavammaksi. Hän painotti, että vika ei ole meissä ihmisissä, vaan laitteissa ja algoritmeissa, jotka aiheuttavat myös keskittymishäiriötä (ADT). Ihmisen aivot eivät ole kehittyneet käsittelemään tällaista jatkuvaa ärsyketulvaa.
Sosiaalinen media vaikuttaa todellisuuskäsitykseemme
Some tuo myös mukanaan valitettavia lieveilmiöitä, mm. kiusaamista ja normalisoi väkivaltaa. Nuorille näytettävä sisältö voi olla usein länsimaisten arvojen vastaista, esimerkiksi väkivaltaa ihannoivaa. Algoritmit tuovat jatkuvasti nuorten silmien eteen mm. syömishäiriö-, itsetuhoisuus- ja naisvihasisältöä. Uski toi esille huolestuttavia ilmiöitä, kuten sen, että jo viidesluokkalaisia houkutellaan rikollisuuteen kiristämällä sijaintitietojen avulla ja Andrew Taten kaltaisten henkilöiden aiheuttamat ilmiöt, jotka normalisoivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja aiheuttavat ajatusvääristymiä nuorilla miehillä.
Aikuisilla rooli rajojen asettajana
Uski korosti, että aikuisilla on tärkeä rooli arvojen ja oikean ja väärän määrittämisessä. Päivittäinen somen käyttö pitäisi pysyä alle kolmessa tunnissa, jotta vältyttäisiin merkittäviltä haittavaikutuksilta. Koulupäivän rauhoittaminen somelta ja kännyköiltä parantaisi paitsi keskittymistä ja oppimista, myös elämänlaatua. Tilanne vaatii aikuisia, jotka ohjaavat nuoria ja asettavat selkeät rajat.
Lisätietoa hankkeesta
Ankkuritoiminnasta apua ja tukea II asteelle – nuorten turvalliset polut | Tredu.fi