Tredu ja ammatillinen koulutus loistavat – yhteishaun saaliina yli 12 000 hakemusta

Tredun eri alojen opiskelijoita

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutukset kiinnostivat nuoria viime vuotta enemmän.

Yhteishaussa Tredun perustutkintojen hakukohteisiin saapui hakemuksia yhteensä 10 998 ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) jätettiin hakemuksia 1 314. Kaiken kaikkiaan hakemusten määrä kasvoi ja hakemuksia saapui 12 312. Suosituin hakukohde suhteessa aloituspaikkoihin oli sähkö- ja automaatioalan perustutkinto Nokian toimipisteessä.

Toisen asteen eli ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 19.3.2024. Toisen asteen yhteishaun tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa. Tulokset julkaistaan myös Tredun verkkosivuilla 13.6.2024, jos opiskelija on antanut luvan nimensä julkaisuun. Opiskelijan on otettava myönnetty opiskelupaikka vastaan viimeistään 27.6.2024. 

Syksyllä alkaviin koulutuksiin on Tredussa tarjolla yhteensä 2 969 aloituspaikkaa, joista 2 440 on perustutkintoihin ja 529 tutkintokoulutukseen valmistavaan koulutukseen. Tredun valitsi ensimmäiseksi hakutoiveekseen perustutkintojen osalta 2 680 hakijaa ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen osalta 120 hakijaa.

Kaksoistutkinnosta eli ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintojen yhdistämisestä kiinnostuneita hakijoita oli tänä vuonna 1093, kun vastaava luku oli viime vuonna 916. Hakulomakkeella hakija ilmoittaa kiinnostuksensa lukio-opintoihin ja varsinainen haku kaksoistutkintoon on kesällä, kun opiskelupaikka ammatilliseen tutkintoon on varmistunut.

”Tredun hakijamäärä säilyi hyvällä tasolla, ja hakijamäärän kasvua oli monilla osaajapulasta kärsivillä aloilla, kuten sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä elintarvikeala. Tämä on erityisen ilahduttavaa, ja vastaa Pirkanmaan työvoimatarpeeseen”, kommentoi Kirsi Viskari, johtaja, ammatillinen koulutus.  

Sähkö- ja automaatioala pysyy edelleen nuorten suosiossa

Tampereen seudun vetovoimaisimmaksi alaksi nousi Nokian toimipisteen sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, kun verrataan kaikkia hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin. Sähkö- ja automaatioalan opintojen pääpaino on käsin tekemisessä, vaikka ala tarjoaa haasteita myös matemaattisesti. Moni suorittaa ammatillisten opintojen ohella lukio-opintoja ja jatkaa valmistuttuaan erikoistumisopintoihin tai korkeakouluun.

Nuoria kiinnostaneet perustutkinnot suhteessa aloituspaikkoihin Tampereen ympäryskunnissa:

  • Kangasalla, Lempäälässä ja Virroilla liiketoiminta
  • Nokialla sähkö- ja automaatioala
  • Orivedellä ja Ylöjärvellä Pallotiellä ajoneuvoala
  • Pirkkalassa lentokoneasennus sekä
  • Ylöjärvellä Metsätiellä logistiikka

Kun tarkastellaan 1. toive/hakukohde, suosituimmat alat olivat:

  • Hius- ja kauneudenhoitoala
  • Sähkö- ja automaatioala
  • Kasvatus- ja ohjausala

Tredun hakijamäärä säilyi hyvällä tasolla, ja hakijamäärän kasvua oli monilla osaajapulasta kärsivillä aloilla, kuten sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä elintarvikeala. Tämä on erityisen ilahduttavaa, ja vastaa Pirkanmaan työvoimatarpeeseen.

Kirsi Viskari, johtaja, ammatillinen koulutus

Monilla aloilla ilahduttavaa kasvua hakijamäärissä

Uutena nousijana suosituissa hakukohteissa oli muun muassa Tredu Santalahdentien matkailuala. Viime vuonna ensisijaisia hakijoita matkailualalle Santalahdentien toimipisteeseen oli 38, tänä vuonna vastaava luku oli 69. Nousua on tapahtunut 82 %. Muita esimerkkejä kasvavista hakijamääristä nähtiin muun muassa kone- ja tuotantotekniikan, kasvatus- ja ohjausalan sekä elintarvikealan hakijoissa.

Kone- ja tuotantotekniikan ala on Suomen tärkeimpiä teollisuuden aloja ja se tarjoaa valmistuneelle monia mahdollisuuksia työllistyä. Ala on kansainvälinen ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin. Koulutus on myös erinomainen pohja alan insinööriopintoihin. Hakijamäärien kasvua nähtiin eritoten Nokian toimipisteeseen hakeneissa. Tredussa kone- ja tuotantotekniikkaa voi opiskella Tampereella Hepolamminkadulla, Nokialla sekä Ylöjärvellä Pallotiellä.

Kasvatus- ja ohjausala pysyi edelleen suosiossa nuorten keskuudessa. Tutkinto tarjoaa monipuolisen osaamisen ohjauksen ja kasvatuksen työtehtäviin. Alalla työskennellään usein yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa moniammatillisessa ryhmässä. Tredussa kasvatus- ja ohjausalaa voi opiskella Tampereella Santalahdentiellä, Lempäälässä sekä Kangasalla.

Elintarvikealalle hakeneiden määrä kasvoi erityisesti Hepolamminkadun toimipisteessä. Elintarvikealan perustutkinnossa on neljä osaamisalaa, joista Tredussa voi opiskella kolmea. Ala tarjoaa vaihtelevia olosuhteita ja mahdollisuuden toimia myös kansainvälisessä ympäristössä. Tredussa elintarvikealaa voi opiskella Tampereella Hepolamminkadulla tai Kangasalan toimipisteessä.

Treduun voi hakea ympäri vuoden

Jatkuva haku tarjoaa mahdollisuuden päästä opiskelemaan Treduun myös yhteishaun ulkopuolella. Verkkosivuilla on ajantasaisin tieto koulutuksista, joihin haku on käynnissä. Tredussa opiskelee vuosittain 8 000 nuorta ja 9000 aikuisopiskelijaa.

Lisätietoja

Lisätietoja Tredun eri toimipisteiden hakijamääristä opintoasiainpäälliköltä sekä koulutuspäälliköiltä:

Opintoasiainpäällikkö
Raija Möttönen
puhelin 050 344 2484
sähköposti Raija.Mottonen@tampere.fi

Ajokinkuja, Tampere
Koulutuspäällikkö
Ilkka Hakala
puhelin 040 843 9134
sähköposti Ilkka.Hakala@tampere.fi

Hepolamminkatu, Tampere
Koulutuspäällikkö
Janne Pietiläinen
puhelin 050 560 6079
sähköposti Janne.Pietilainen@tampere.fi

Mediapolis, Tampere
Koulutuspäällikkö
Ari Holsti
puhelin 050 441 8812
sähköposti ari.holsti@tampere.fi

Sammonkatu, Tampere
Koulutuspäällikkö
Satu Kaakkomäki
puhelin 044 7664413
sähköposti Satu.Kaakkomaki@tampere.fi

Santalahdentie, Tampere
Koulutuspäällikkö
Sisko-Liisa Sillanpää
puhelin 050 441 8815
sähköposti Sisko-Liisa.Sillanpaa@tampere.fi

Kangasala
Koulutuspäällikkö
Marjo Tommiska
puhelin 050 320 9466
sähköposti Marjo.Tommiska@tampere.fi

Kankaantaankatu, Nokia
Koulutuspäällikkö
Marita Hietanen
puhelin 050 395 8925
sähköposti Marita.Hietanen@tampere.fi

Lempäälä
Koulutuspäällikkö
Marko Seppä-Murto
puhelin 040 806 4102
sähköposti Marko.Seppa-Murto@tampere.fi

Metsätie, Ylöjärvi
Koulutuspäällikkö
Mari Nieminen
puhelin 040 801 6709
sähköposti Mari.K.Nieminen@tampere.fi

Orivesi & Virrat
Koulutuspäällikkö
Kirsi Onnela
puhelin 041 730 6234
sähköposti kirsi.onnela1@tampere.fi

Pallotie, Ylöjärvi
Koulutuspäällikkö
Vesa Kalliomäki
puhelin 040 800 4627
sähköposti Vesa.Kalliomaki@tampere.fi

Pirkkala
Koulutuspäällikkö
Juhani Anttila
puhelin 040 801 6726
sähköposti Juhani.Anttila@tampere.fi