Tredu siirtyy digitaalisiin todistuksiin 

Kolme Tredun opiskelijaa erilaiset ammattiin valmistuneen lakit päässään.

Tredussa siirrytään digitaalisiin todistuksiin ammatillisen koulutuksen (perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot) ja TUVA-koulutuksien osalta kevään 2024 aikana. Myös Tredun opiskelutodistukset ja opintokortit saa nyt sähköisesti.  

Sähköisten todistusten UKK 

Mistä voin ladata opintojen aikana tarvittavia todistuksia?

Atomi-palvelusta opiskelija voi ladata itselleen oppilaitoksen sähköisellä allekirjoituksella varustetun opiskelutodistuksen tai opintosuoritusotteen, missä vain ja milloin vain – myös mobiilisti. Atomi-palvelu on käytössä kymmenillä korkeakouluilla ja oppilaitoksilla ja lähes 300 000 opiskelijalla.

Opiskelijan itsepalvelutoiminto löytyy Wilmasta kohdasta linkit: “Todistuspalvelu”, mistä pääset lataamaan itsellesi ajantasaisen sähköisesti allekirjoitetun opiskelutodistuksen tai opintokortin.

Milloin digitaaliset todistukset otetaan käyttöön?

Digitaaliset todistukset otetaan käyttöön viimeistään kevätlukuvuoden päättyessä.

Miten saan digitaalisen tutkintotodistuksen?

Opiskelijan henkilökohtaiseen sähköpostiin lähetetään linkki, jonka kautta pääsee digitaaliseen todistukseen. Linkki lähetetään osoitteesta tredu.todistukset@edu.tampere.fi. Linkki on voimassa 30 vuorokautta sen lähetyksestä.

Onko digitaalinen todistus virallinen?

Digitaalinen todistus on virallinen niin kauan kuin se on digitaalisessa muodossa. Tulostettu todistus sen sijaan ei ole virallinen. Sähköisen dokumentin muuttaminen johtaa siihen, että sähköinen allekirjoitus ei ole enää voimassa. Allekirjoituksen voi tarkistaa Atomi Validator -palvelusta, joka löytyy Tredun verkkosivulta tai Digi- ja väestöviraston varmennuspalvelusta.

Sähköisesti allekirjoitettua dokumenttia voi käyttää kaikissa samoissa tilanteissa kuin paperista allekirjoitettua ja leimattua dokumenttia.

Kuinka digitaalinen todistus pidetään itsellä tallessa?

Todistusdokumentti kannattaa tallentaa mahdollisimman pian omalle laitteelle, josta se ei katoa tai joudu vääriin käsiin. Hyviä paikkoja todistuksen tallentamiseen ovat esimerkiksi oma tietokone, älypuhelin tai pilvipalvelu. Todistus kannattaa tallentaa vähintään kahteen eri paikkaan, jotta se varmasti säilyy ja on helposti käytettävissä. Tallennuspaikan kannattaa olla myös sellainen, että tutkintotodistus on helppo liittää työhakemuksen liitteeksi. 

Kuinka digitaaliset todistukset on allekirjoitettu?

Digitaalinen todistus on sähköisesti allekirjoitettu. Sähköinen allekirjoitus korvaa käsin tehdyn allekirjoituksen ja leimauksen. Sähköisesti allekirjoitetut todistukset täyttävät EU-asetuksissa määritetyt tiukimman ja luotettavimman tason vaatimukset. Sähköinen allekirjoitus säilyy todistuksen kopioissa, kun myös kopiot ovat PDF-muotoisia. Muissa tiedostomuodoissa allekirjoitus ei säily.

Voinko tehdä digitaalisesta todistuksesta kopioita?

Todistuksesta voi ottaa PDF-muotoisia kopioita ja näissä kopioissa säilyy sähköinen allekirjoitus. Allekirjoitus säilyy ainoastaan PDF-tiedostoissa. Digitaalinen todistus on helppo välittää esimerkiksi työnantajille tai jatko-opiskelupaikkaan sähköpostin tai hakemuksen liitteenä.

Voinko tulostaa todistuksen?

Voit tulostaa todistuksen paperille, jos haluat. Paperinen kopio ei kuitenkaan ole virallinen todistus.

Miten voin varmistaa, ettei sähköinen todistus ole väärennetty?

Tredun todistukset tuotetaan Atomi-palvelussa ja dokumentin aitouden voit tarkistaa Atomi Validator -palvelulla tai Digi- ja väestöviraston palvelussa. Ohjeet dokumentin aitouden todentamiseen löytyvät Tredun verkkosivuilta.

Mistä saan apua, jos kadotan todistuksen tai en saa sitä ladattua linkin kautta?

Mikäli et löydä Atomi-palveluun johtavaa linkkiä sisältävää sähköpostia, tarkista myös sähköpostin roskapostikansio. Jos et sittenkään löydä sähköpostia, sinulla on ongelmia linkin kanssa tai jos lataamasi digitaalinen todistus katoaa, voit olla yhteydessä opintotoimistoon.

Kesäkuussa 2024 valmistuvat opiskelijat 

Kesäkuussa 2024 valmistuvat opiskelijat tulevat saamaan 1.6.2024 linkin digitaaliseen tutkintotodistukseen.

Lue lisää

Digitaaliset todistukset | Tredu.fi

Lisätiedot

Tredu opintotoimistot
p. 03 5656 7070
tredu_opintotoimisto@tampere.fi

Opintoasiain koordinaattori

Tarja Kirvesmäki