Tredun asuntomessutalo suunnitellaan TAMK-yhteistyönä

Havainnekuva alueesta

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu rakentaa omakotitalon Lempäälän vuoden 2026 Asuntomessuille. Tredun talo suunnitellaan yhteistyössä TAMKin rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kanssa. Suunnitteluun osallistuvat rakennusarkkitehtiopiskelijoiden lisäksi TAMKin rakennus- ja LVIS-tutkintoalojen insinööriopiskelijat.

Rakennussuunnitelmat neljältä opiskelijalta

Tredu on tilannut messutalon suunnitelmat Tampereen Ammattikorkeakoululta. Rakennussuunnitteluvaiheeseen osallistuu neljä TAMKin rakennusarkkitehtiopiskelijaa: Roosa Laaksonen, Oskari Uuranmäki, Anna Ainassaari ja Henrikki Bäckman. Suunnitteluryhmän ohjaajana ja kohteen pääsuunnittelijana toimii lehtori Minna Nyström-Järvinen. Opiskelijoiden eri vaihtoehdoista on valittu yksi suunnitelma toteutettavaksi, ja sen kehittämistä jatketaan edelleen tiimityönä neljän opiskelijan kesken.

Yhteinen opiskelijatyö motivoi

Rakennusarkkitehtiopiskelijat kertovat, että suunnitteluprosessi on ollut antoisa ja opettavainen. Erityistä arvoa he näkevät siinä, että talo suunnitellaan ja rakennetaan opiskelijavoimin.  

– Hienoa olla mukana projektissa, jota toteutetaan opiskelijoiden kesken ja kaikki saavat samalla kokemusta omalta alaltaan, Roosa Laaksonen sanoo.

Moderni hirsirunkoinen talo 

Tredulle on tulossa hirsirunkoinen ja harjakattoinen omakotitalo. Talo on yksikerroksinen ja siinä tulee olemaan noin 140–150 neliötä ja neljä makuuhuonetta. Suunnittelussa pyritään selkeisiin linjoihin ja ajattomiin ratkaisuihin samalla tämänhetkisiä trendejä seuraten.  Perinteisen malliseen taloon saadaan modernia ulkonäköä aukotuksilla ja värivalinnoilla. Talon suunnitteluratkaisuissa on otettu huomioon lapsiperheen tarpeet. Kodin sydän on yhteinen olohuone, tilava keittiö, rauhalliset makuuhuoneet ja riittävän kokoiset aputilat.

Tavoitteena vastuullinen, Asuntomessut-teemainen talo

Opiskelijoiden tavoitteena on ollut suunnitella ajaton ja vastuullisesti rakennettu talo. Tavoiteltavia piirteitä ovat olleet esteettömyys, hyvinvointia tukeva asuinympäristö, muuntojoustavuus ja Asuntomessu-teemojen toteuttaminen ulkonäössä.

– Kohteen luonnossuunnittelun avainasemassa on ollut asuinrakennuksen tilojen sijoittelu ilmansuunnat ja ulkoiset melun lähteet huomioiden, sekä rakennuksen sisäisten liikkumisreittien tarkastelu, sanoo Oskari Uuranmäki. 

TAMKin opiskelijat kertovat, että yhteistyö tilaajan, eli Tredun kanssa on ollut hyvin opettavaista ja antanut hyödyllistä kokemusta. sekä varmasti hyödyllistä kokemusta tulevaisuutta ajatellen.  

– On ollut silmiä avaava kokemus keskustella erilaisten ratkaisujen hyvistä ja huonoista puolista, Uuranmäki kertoo.  

LIsätiedot

TAMKin tutkintovastaava Minna Nyström-Järvinen
p. 050 409 7158
minna.nystrom-jarvinen@tuni.fi